Articol
Ziua Culturii Naționale, prin Eminescu ni se arătă în întregimea europenităţii sale cutezătoare, prin cel care este așezat „în loja străluciţilor gânditori” precum: Paracelsus, Bruno, Spinoza, Kant, Schopenhauer, Hegel, Nietzsche, Ludwig Wittgenstein. Ziua Culturii Naționale ni se arătă gradioasă și prin intuiţia geniului eminescian care prezicea (re)întoarcerea spre lumea reală, trezirea interesului pentru concret, pentru istorie, pentru limbă şi limbi, pentru dramaticele realităţi ale vieţii oamenilor, până şi pentru statistică”, așa cu semnala și Constantin Noica în ”Introducere la miracolul eminescian”. Prin acest spririt eminescian Ziua Culturii Naționale ne arată că a fi europeni înseamnă a avea ”curajul de-a ne afla într-o perpetuă deschidere de orizonturi, de a ctitorii la un „univers deschis în viziune umbertiană ( n.n. Umberto ECO), pentru a face față ”solicitării emotive generate de ambiguităţi, dezbateri pe teme nerezolvate”, ale noastre sau nu, care necesită finalizare concretă, celeritate și fermitate.
Invitația Academiei Forțelor Terestre
—————————————————————-
Pentru sibieni au fost pregătite o serie de evenimente cultural-artistice menite a marca, așa cum se cuvine Ziua Culturii Naționale. În nota bunelor tradiții, cu prilejul acestei zile şi a 173 de ani de la naşterea marelui poet naţional Mihai Eminescu, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”din Sibiu organizează, și în acest an , o festivitate de suflet. Partenerii AFT sunt: Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român „ASTRA”, Teatrul Naţional „Radu Stanca”, autorităţile publice locale, Universitatea „Lucian Blaga” şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu. În acest sens AFT îi așteaptă pe toță cei interesați să se alăture inițiatorilor, vineri, 13 ianuarie, începând cu ora 13.00, în Parcul Sub Arini, pe micul platou unde se află statuia lui Eminescu. Aici studenţi şi elevi din universităţile, liceele şi şcolile gimnaziale sibiene vor prezenta un program artistic pe fundalul sonor asigurat de Muzica Militară a Academiei Forţelor Terestre.
Pe urmele pașilor lui Eminescu
———————————-
În această zi specială cei care doresc a urma traseul pașilor lui Eminescu în timpul perindărilor sale prin județul nostru trebuie să știe că un popas drag lui a fost cel din toamna lui 1866, la Avrig, unde se revedea cu Ioan Al. Lăpedatu şi Nicolae Densuşianu, context în care avea să pună flori la mormântul lui Gh. Lazăr pe care îl respecta mult pentru toate faptele sale. În același an poposea și la Gura Râului pentru a culege o baladă veche. Dacă nu aveți drum spre acele ținuturi puteți să vă opriți , măcar o clipă, în deptul casei situate visavis de curtea Catedralei Mitropolitane, casă unde a fost găzduit Mihai Eminescu în anul 1868, pe vremea când era sufleur la trupa dramatică a lui Matei Pascaly sau să mergeți la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Sibiu. Aici într-un ”registru de vizitatori” se află semnătura lui Mihai Eminescu datând din 1869. Totuși cea dintâi menţiune despre trecerea lui Eminescu prin Sibiu a fost identificată de redactorii revistei "Fântâna Blanduziei" din Bucureşti. Este vorba de un certificat şcolar din care reieşea că Eminescu făcuse clasa a III-a la Gimnaziul catolic din Sibiu şi obţinuse nota generală "prima clasă". Tot potrivit sursei amintite aflăm că Eminescu şi-a completat studiile la Sibiu, în 1864, la Gimnaziul de stat cu limba de predare germană.