Articol
Adică gata, de asta nu mai poate Terra să funcţioneze normal în sistemul solar şi implicit în galaxie, de aia e efect de seră, de aia e modfificări climatice, de aia moare omul de tănâr de moarte subită, de aia UE are probleme cu energia, de aia nu mai pot "verzii" de a îi măcina grijile acelea primite pe ordin de zi: de la sarmalele cele poluante. Gata, nu mai e rău în România pentru că nu se munceşte şi se fură şi de unde să ne dea domnul Iliescu, ci pentru că noi producem acel nociv produs pentru envaironment, mâncarea ne-"verde" deşi foile de varză sunt destul de verzi, care poluează atmosfera ca virgulă Carbosinul de la Copşa în vremurile când acolo era vai de noi (şi de ei), Sarmaua emană noxe, carbon codoi sau counu, sulf, acid clorhidric şi cianhidric, noroi radiocativ, rugină de ferailles-ferailles.
Unde am aflat asta? Pe o pagină a unei publicaţii care în paralel se plânge că se lălăie cu implantarea 5G-ul în România. Veţi spune că şi ce dacă, am găsit şi eu un articol rătăcit şi acum fac caz pe el, că nu-i chiar aşa, că nu e definitoriu, că e de nişă, că nu ăsta e curentul-trendul. Ba tocmai că văd că ăsta e. Înţeleg că ei, eco bio vego verzii, au păreri despre ce mănâncă omul. Despre defrişările din oraşe nu au păreri. Nici despre, nu neapărat în ordinea asta, cât poluază fabricile care produc trotinete, panouri solare, elici eoliene şi acumulatori. Nici despre avioanele care pe cer care lasă chestii după ele, care ori chem- ori con- tot aşa î,put atmosfera. Nu au părero eco-verzi nici despre emisiile electromagnetice ale tuturor deviceurilor, care numai bine nu fac. A, dar uite o pagină de specialitate, Green News, care şi ea ne spune cum să mâncăm "verde" de Crăciun (nu ştiu ce înţeleg verzii prin Crăciun, nici nu mă interesează în mod deosebit) şi cum să diminuăm poluarea mâncând. O dată, ei zic că să evităm gătitul şi să cumpărăm "mâncare produsă cât mai aproape de noi" că, dacă găteşti, consumi curent şi gaze care au amprentă de carbon cică. Oricum, cea mai comică chestie a lor este sfatul pentru "cei care nu vor să renunţe la tradiţionalele preparate de Crăciun". Adică, ce să mânânci tu cârnaţi, sarmale, ciorbă de perişoare, plăcinte şi cozonaci, când, bă fraiere, "există variante vegane pentru multe bucate iubite de români". Şi aici e fraza frazelor: "Astfel, evităm consumul de carne roșie și de lapte de vacă, a căror producţie necesită cantităţi uriașe de apă și contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră, care poluează și încălzesc planeta". (articolul "Cum putem oferi celor dragi un frumos cadou de Crăciun: o planetă fără cele mai grave efecte ale crizei climatice", vezi aici:
OK, băieţi, dar la cum frazaţi, reiese că laptele de vacă şi carnea roşie nu sunt produse de animale (vacă-porc) ci în fabrici. Deci cât consumă şi poluează mai mult? O fermă de porci sau o fabrică de acumulatori pentru smartfoane? O fermă de vaci cu lapte sau o fabrică de trotinete? Un combinat de produse alimentare sau o exploatare de materii prime pentru aroganţe eco? Cât despre "sarmale cu orez și ciuperci" noi ăştia ne-eco educaţi le spunem "sarmale de post" care nu egal cu sarmale de "dulce", cu carne. Iar cozonac cu "lapte de ovăz" nu e egal cu cozonacul cu lapte normal, de vacă. Apropo, de ce nu va alăptaţi copiii cu lapte de ovăz?
Veţi spune că iar mă agit, că ei sunt verzii, că de aia sunt "Green" şi "News", pentru că sunt specializaţi pe ştiri din astea, ecologiste (mai ales cele cu "tranziţia digitală şi verde" sunt fuarrrte ecologiste) şi că asta e bula lor deci şi treaba lor. Atunci de ce îmi dau sfaturi mie? Oricum asta e nimic. Am zis, eu, străinul, am călcat în zona lor din proprie iniţiativă. Dar nu e doar asta.
Că hai să vedeţi ce n-a văzut Parisul, dar au văzut Ieşii. Nu, nu leşii-polonezii, ci Ieşii-Iaşii. Nu, nu laşii ăia fricoşi, ci localitatea Iaşi, judeţul Iaşi. În fine, ştiţi ce vreau să zic. Iaşiul. Yassy. Aşa. Acolo, Garda de Mediu a găsit nu bani falşi şi maşină de scris automată, ci o conspiraţie a poluatorilor care papă stratul de ozon, întreţin efectul de seră şi dau bice schimbărilor climatice.
Deci, la Iaşi, Ieşi, Yassy, sau cum vreţi, a fost poluare mare (cică!) pe 23, 24 & 25 decembrie. Conform instituţiei numite Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, au fost indici mari, dubli de poluare faţă de o zi "normală". (nu ştiu cum e o zi normală la Iaşi, dar în fine…). Cauza: poluarea rezultată "din arderile de combustibili în gospodăriile populaţiei pentru încălzire şi prepararea hranei" în primul rând, apoi "din alte surse locale de emisii specifice zonelor urbane şi suburbane". O spune Galea Temneanu, directorul APM Iaşi, citat de Ziarul de Iaşi şi preluat de Observator News. Vezi aici:
Deci aia e cauza poluării, poluatotulor care poluaţi! Aţi făcut mâncare! Aţi încălzit mâncare normală, în loc să paşteţi gândaci şi să uscaţi buruieni la soare. În rest, mi-e clar cu ce se ocupă, în general, protecţia mediului. Cu orice altceva. Bănuiesc că gospodinele din Iaşi făceau focul la sarmale nu la aragazul cu gaz, ci într-o vatră la foc din anvelope expirate, prăjeau fripturi la un grătar unde dădeau foc la mase plastice şi alte componente chimice inflamabile, eventual mai rafinau şi nişte apă tare ca să facă apă de foc ca să o beie.
Şi mai avem, uite: "Cât poluează masa de Sărbători a românilor. Sarmalele şi friptura, cele mai nocive pentru mediu" (Playtech). Deci clar e cu dedicaţie asta şi confirmă că 2023 va fi un an la fel de anormal ca tot ce am avut din 2020 încoace.
InfoCons şi din nou amprenta de carbon a sarmalelor
Oricum cei mai tari au fost InfoCons, o asociaţie pentru protecţia consumatorilor, care, au calculat ei cei de acolo, că o salată de boeuf lasă o amprentă de carbon de 35, 52 kile, iar nişte sarmate au o altă amprentă de carbon de 39,8. Ingrijorarea oamenilor la aflarea veştii nu s-a lăsat aşteptată, reacţiile putând fi consultate aici, că merită:
https://www.facebook.com/photo?fbid=530135362477645&set=a.481695493988299
Şi pentru că nu a fost de ajuns să ne toace de Crăciun cu amprenta aia de carbon din tufiş, InfoCons mai loveşte din nou, într-un comunicat cu target pe Anul Nou: "Ne-am gândit oare și care este amprenta de carbon asociată celor mai populare preparate de Revelion? De exemplu, dintr-un kg de amestec de carne tocată (vită și porc), 200 de grame de orez, 4 cepe, 200 de grame de afumătură, pastă și suc de tomate și bineînţeles, foile de la 2 verze, obţinem 50 de sarmale , echivalent a 35,52 kg de emisii de CO2e . Asta înseamnă că, pentru a produce o singură sarma, vom avea o amprentă de carbon de 0,71 kg , de 10 ori mai mare decât cea a unei sarmale vegetale , în care carnea unei sarmale este înlocuită cu 25 g de ciuperci". V-a ajuns? Nu. Deci continuăm, adică ei continuă: "În cazul salatei Boeuf, diferenţa principală dintre reţeta clasică și cea vegană constă în cele 700 de grame de rasol de vită, care urcă amprenta de carbon de la 2,16 kg CO2e (a variantei vegane) la 39,8 kg CO2e, adică de 18,5 ori mai mult la reţeta clasică (carnea de vită produce cele mai multe emisii dintre toate tipurile de carne)". Noa e clar. Sarmanele şi salata de boeuf şi-au cântigat o mulţime de noi adepţi.
Dragi activişti, verzi, ştirişti la comandă şi stimate organizaţii pentru protecţia consumatorilor. Vă mărturisesc aici că de când v-am citit chestiile mănânc cu mai multă plăcere sarmale, salată de boeuf, cârnaţi afumaţi, grătare magnifice la scară industrială şi tot ce poate suplimenta amprenta de carbon aia de care se face atâta caz. De ce? Că aşa se reacţionează la propagandă din asta. Apropo, copacii consumă CO2 – carbon, şi dau oxigen. Deci mai mulţi copaci, mai puţină amprentă de-a voastră. Evident că de asta nu vă pasă.
Iar Info Cons, până ne tot avertizează că nuşiu câte E-uri sunt în nuştiuce, să arate cât de implicat este, dând în judecată companiile producătoare care pun pe piaţă asemenea produse alimentare nocive. A, şi acelaşi tratament şi pentru distribuitori şi vânzători. Asta până îi preocupă emisile de carbon ale sarmalelor. Uite de exemplu ia să verificaţi voi creştrea non stop a preţurilor şi "reducerile" ciudate din super-hipermarketuri? Hai la revedere. Azi mâine vor interzice sarmalele, să vezi numai, că atentează la mediul înconjurător şi de aia a fost cald de anul Nou, de la gospodinele care au încălzit ciorba de potroace în loc să facă un amestec din buruieni, goange şi ceva noroi, că e mai, cum îi spune "sustenabil": Ei vedeţi, de aia "vă rog optiţi planeta, vreau să cobor".