Articol
Cichorium intybus este o plantă perenă medicinală, întâlnită prin păşuni, de la câmpie până în zona montană.
Rădăcinile sunt utilizate pentru surogatul de cafea. În România, se cultivă pe 2.500 ha. Producţia este de 200-300 kg/ha. În Europa este considerată, încă din Antichitate, un elixir pentru ficat şi pentru digestie.
Rădăcinile plantei se prăjesc, apoi se macină cu maşina de cafea şi se obţine o pulbere care se administrează de 2-3 ori pe zi, câte o linguriţă. Acest remediu se recomandă ca depurativ, hipoglicemiant şi pentru favorizarea dezvoltării bacteriilor prietenoase.
Pulberea închisă la culoare are efecte tonice, digestive şi nervoase, fiind un substitut de cafea. În magazinele noastre, se găseşte în combinaţie cu năut, ovăz, orz. Băutura obţinută din acest amestec, luată înainte de masă, previne indigestia, balonarea şi înlătură oboseala.
Extractul de cicoare se poate administra sub formă de tinctură, pulbere sau capsule în răceli, infecţii, arteroscleroză, candida, cancer, în special de colon, colesterol mărit, trigliceride mărite, diabet, tulburări hepatice, după intoxicaţii alcoolice, alergie, ulcer gastric, constipaţie, lipsa calciului.
Se remarcă faptul că cicoarea este un puternic inhibitor de apetit administrată în timpul mesei, inhibând secreţia aşa-numitului hormon al foamei. Cicoarea, fiind singurul remediu natural care ajută la scăderea în greutate, slăbind puţin câte puţin. Se iau câte 1-3 capsule la 4-5 minute după ce am început să mâncăm, împreună cu 200 ml apă. Cura durează 1-2 luni fără efecte deosebite secundare. Se face o pauză de 2-3 săptămâni, apoi tratamentul se reia. Se pot administra până la 12 capsule pe zi. Nu conţine produse toxice, doar la o administrare de peste 100 g cicoare pe zi pot apărea bradicardie, dureri abdominale şi arsuri gastrice. În acest caz se întrerupe tratamentul.