Articol
În fiecare an, nevoia de sânge în România este de minim 500.000 de unități. Statisticile arată că cineva din țară are nevoie de sânge la fiecare trei-patru secunde. Sângele este esențial pentru intervenții chirurgicale, tratamentul cancerului, boli cronice și leziuni traumatice. Indiferent dacă un pacient primește sânge integral, globule roșii, trombocite sau plasmă, iar această îngrijire salvatoare începe cu o donație generoasă venită de la orice persoană compatibilă cu regulile si protocolul medical în acest domeniu.
Mediul militar sibian oferă un exemplu civililor
Pentru a veni în sprijinul celor care au nevoie de sânge, anul acesta alti 60 de studenți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu au participat, în cadrul protocoalelor încheiate cu Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu și Mitropolia Ardealului, la o campanie amplă de donare de sânge. Studenții consideră la unison că „este important să fim alături de cei aflați în suferință, să contribuim, picătură cu picătură, la crearea rezervei de sânge atât de necesară salvării de vieți omenești”.
Locul României în astfel de campanii mondiale
Dacă avem în vedere că România este o tară unde predomină veninutirle medii putem rapid să ne dăm seamă la ce nivel ne situăm in campaniile de donare de sînge, lecturând un raport international din care rezultă că din cele 118,5 milioane de donații de sânge colectate la nivel global, 40% dintre acestea sunt colectate în țări cu venituri mari, care găzduiesc 16% din populația lumii. În țările cu venituri mici, până la 54 % din transfuziile de sânge sunt administrate copiilor sub 5 ani; în timp ce în țările cu venituri mari, grupul de pacienți cel mai frecvent transfuzat are vârsta de peste 60 de ani, reprezentând până la 76% din toate transfuziile. Pe baza unor eșantioane de 1000 de persoane, rata donării de sânge este de 31,5 donații în țările cu venituri mari, 16,4 donații în țările cu venituri medii-superioare, 6,6 donații în țările cu venituri medii-jos și 5,0 donații în țările cu venituri mici.