Articol
"Strugurii ursului" este una dintre plantele cele mai bune în tratamentul infecţiilor urinare. Frunzele au proprietăţi antiseptice. Extractul din frunze are şi proprietăţi diuretice, eliminând surplusul de lichide din corp. Această plantă mai este folosită şi în cazul pietrelor la rinichi şi în tratamentul bronşitei.
Frunzele conţin o substanţă numită arbutină, care este transformată în hidrochinonă, care are efecte antimicrobiene. Strugurii ursului fac urina alcalină. Pentru infecţii acute ale tractului urinar, doza este de 60 picături (1 ml) de tinctură de 4 ori pe zi. În cazul infecţiilor urinare, dr. Mark Stengler recomandă asocierea şi cu alte plante precum echinaceea, hydrastis, nalbă, mătasea bradului (Usnea barbata). Antibioticele folosite în mod frecvent pentru infecţiile urinare distrug nu doar bacteriile "rele" care produc infecţia, cât şi pe cele "bune", care opresc dezvoltarea infecţiei. Se va bea suc de merişor, neîndulcit, până la 1/2 l pe zi. Nu se vor consuma dulciuri deloc în timpul tratamentului infecţiilor urinare. Zahărul poate inhiba sistemul imunitar.
Nu se cunosc efecte secundare în tratamentul cu strugurii ursului, dar este mai bine a nu se consuma de femeile gravide şi cele care alăptează, doar dacă medicul o recomandă. De asemenea, nu se recomandă copiilor sub 12 ani. La unele persoane pot apărea tulburări digestive, greaţă sau vărsături. Dozele mari pot produce ţiuituri în urechi. Cercetătorii în domeniu au relatat că această plantă poate fi administrată şi preventiv în cazul pietrelor la rinichi şi la vezică.