Alexandru Weber: ”Am avut un start de sezon foarte greu, cu meciuri acasă cu Brăila, CSM București și Rapid. Vom reveni acolo sus, în clasament”. Ce spune antrenorul Măgurii despre ”dubla” cu Siofok!

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Echipa din Cisnădie a avut parte de un debut de sezon mai dificil decât de obicei, motiv pentru care ocupă de-abia locul 9 după 7 etape în clasamentul Ligii Florilor. Cu toate acestea, antrenorul Măgurii, Alexandru Weber, nu e îngrijorat. Weber se așteaptă ca formația sibiană să recupereze terenul pierdut, să urce în clasament, iar la final să egaleze încă o dată performanța de anul trecut, când a încheiat sezonul pe locul al patrulea.

Antrenorul Măgurii susține că echipa sa are un program extrem de încărcat până la finalul anului, având programate alte patru meciuri în Liga Florilor și două în Europa, în preliminariile EHF European League, dar fetele sunt pregătite pentru noi victorii.

Alexandru Weber a vorbit, într-un amplu interviu, despre prima parte a sezonului în Liga Florilor, viitoarea campanie europeană și programul ultimelor meciuri din 2022. Totodată, tehnicianul a făcut referire încă o dată la condițiile de pregătire pe care le are la Cisnădie și a trecut în revistăproblemele cu care se confruntă în această perioadă.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

– Domnule Weber, cum a fost debutul sezonului pentru Măgura? Parcă mai greu ca în alți ani, aveți doar două victorii în șapte meciuri și echipa ocupă de-abia locul 9…

– Cifrele nu sunt relevante la acest moment, că sunt doar două victorii, sau că ar fi putut fi mai multe. În ceea ce privește locul în clasament, da, suntem pe 9, cu 7 puncte, însă diferențele față de echipele din față sunt mici și, în meciurile rămase până la finalul anului, putem avansa. Important e ca atunci când se trage linie să fim, ca de obicei, acolo sus.

 

– Apropos, care e obiectivul echipei pentru actualul sezon, la fel ca anii trecuți?

– (zâmbește) Normal, obiectivul nostru același, să câștigăm fiecare meci. Cu gândul ăsta intră fetele pe teren de fiecare dată, indiferent de adversar. În Liga Florilor, de câțiva ani nu mai e o favorită certă la titlul național, sau câteva echipe care să defileze, să se bată mereu pentru locurile fruntașe. Rezultatele o dovedesc.

 

– Anul trecut spuneați că, de la locurile 10-11 în sus, orice echipă poate bate pe oricine. În actualul sezon cum e?

– Cel puțin la fel, dacă nu cumva e o luptă și mai aprigă pentru titlul național și locurile de cupele europene. Echipele s-au întărit în vară, dar și în preent se mai fac transferuri unul și unul.

Custom Image

– Măgura cam pe unde e?

– Ne place să credem că, până la final, vom reveni în prima treime a clasamentului și vom prinde încă o dată cupele europene.

 

– Deci, să înțelegem că marele obiectiv e un loc de cupele europene?

– Așa cum am spus de fiecare dată, obiectivul nostru pe termen scurt e să câștigăm fiecare meci. Normal că, cel puțin deocamdată, asta nu este posibil, suntem echipa care provine din cel mai mic orășel în rândul celor din Liga Florilor, dar dacă vom obține cât mai multe victorii, da, vom ajunge încă o dată acolo sus, pe locurile de cupe europene.

 

– Spuneați că a fost un debut de sezon dificil, mai dificil decât în alți ani…

– Da, am avut un program greu, cu meciuri cu adversari unul și unul.  Am început acasă, cu Brăila, o echipă cu 14 jucătoare din străinătate în lot, o echipă care are drept obiectiv titlul de campioană națională. A urmat deplasarea de la Mioveni, am întâlnit o echipă cu un lot simțitor întărit față de sezonul precedent, inclusiv cu patru jucătoare venite de la campioana Rapid.

După aceea, la Cisnădie a venit CSM București, echipa de Champions League, iar după deplasarea la Buzău, pe terenul unei echipe, de asemenea, de cupele europene, ne-a vizitat campioana Rapid, o ”nucă” prea tare.

Apoi, la Tg. Jiu, am pierdut cu un gol încasat în ultimele secunde, iar în ultimul meci de dinaintea întreruperii campionatului pentru Campionatul European, am câștigat acasă, cu CSM Slatina, la două goluri (n.a. 30-28).

Deci, un program dur, un program cu meciuri unul și unul, cu adversari unul mai dificil decât altul.

 

– Uitându-ne pe program, nici de acum încolo nu vă așteaptă meciuri mai ușoare, atâta doar că ați scăpat de CSM București și de campioana Rapid…

– Da, programul până la finalul anului este unul, de asemenea, destul de greu. Revenim în campionat tot cu un joc pe teren propriu, cu HC Zalău, pe 29 noiembrie, apoi în decembrie avem programate alte cinci jocuri, dintre care două, dubla cu Siofok, în preliminariile EHF European League.

Deci, avem așa, pe 29 noiembrie acasă, cu Zalăul. Apoi, pe 3 și 10 decembrie, cu Siofok, în turul III preliminar, primul meci în Ungaria, iar pe 10, la Cisnădie.

Urmează jocul de la Rm. Vâlcea, pe 16 decembrie. Șase zile mai târziu, la Cisnădie vine formația din Craiova, apoi jucăm cu două zile înainte de Anul Nou, pe 29 decembrie, la Baia Mare, cu Minaur. Deci, un program la fel de greu ca și până acum. Fiecare meci e dificil, dar nu ne plângem, le luăm în parte pe fiecare și sper să adunăm cât mai multe puncte.

 

– Luptați pe mai multe fronturi, lotul cu e. Face față?

– Avem un lot echilibrat, cu dubluri pe posturi, nu asta e problema. Trei portărițe, patru etxreme, trei pivoți șișapte jucătoare la linia de 9 metri. Față de anul trecut, aici cred că e câștigul nostru, la linia de 9 metri. Este ceea ce mi-am dorit.

Alta e problema, accidentările. Elena Gjorgjijevska s-a ales cu umărul dislocat în meciul cu Rapidul. Timea Tătar este accidentată de o lună. Și Mitrache e accidentată, iar Bardac a revenit de-abia în jocul de la Tg. Jiu după o pauză de 5 luni.

 

În aceste condiții, nu luați în calcul și alte transferuri?

– Nu, nu e cazul. Dacă n-ar fi aceste accidentări, ar fi OK. Sperăm ca, pe viitor, probelemele de ordin medical să ne ocolească, iar atunci va fi în regulă. Ca să transferi acum, e mai dificil un pic, din anumite motive.

 

– De la ultimul meci oficial a trecut mai bine de o lună, cu Campionatul European. Ce ați făcut în tot acest timp?

– Ne-am pregătit în localitate și am disputat câteva meciuri. Am câștigat turneul de la Brașov, un patrulater alături de echipa gazdă, Corona, de Dunărea Brăila și CSM Slatina. În primul meci, am câștigat cu 37-29 în fața brăilencelor, iar în finala mare, cu 39-30 jocul cu Corona.

Au mai fost câteva teste în care nu s-a ținut scorul, am fost mai interesați de chestiile care țin de joc, scheme etc.

 

– Ați optat pentru pregătirea în localitate, ca de obicei…

– … Da, pentru că nicăieri nu-i mai bine ca acasă, în plus știți foarte bine că avem toate condițiile aici. Domnul primar Huja este în continuare alături de noi, de echipă, iar noi încercăm să îi răsplătim eforturile și sorijinul prin performanță. Atât lui, cât și suporterilor și tuturor celor din Cisnădie, pentru că repus acest orășel mic pe harta handbalului feminin românesc și chiar cel continental, de vreme ce suntem la a patra participare în ultimii 5 ani în EHF European League și sperăm la a patra calificare în faza grupelor.

Custom Image

– Dacă despr eobiectivul în Liga Florilor nu prea vreți să vorbiți, în Europa care ar fi, anul acesta? Să ieșiți din grupe?

– Anul trecut, am obținut două victorii în faza grupelor, primele noastre victorii. Nu e normal ca, de la an la an, să ridicăm ștacheta? Însă, până la grupe, avem de trecut de Siofok, în turul III preliminar. Mai vorbim după aceea…

 

– Am tot vrut să vă întrebăm, ne-am uitat în ultimii ani peste echipele care ajung în grupe. Am avut impresia că nu provin din prea multe țări…

– Este normal, la fel ca la fotbal, anumite țări stau mai bine și astfel ajung reprezentantele lor în fazele superioare, sau chiar să câștige trofeele.

 

– N-am văzut vreo echipă din Kazahstan, să zicem, din Cipru sau, să zicem, că e mai aproape de noi, Republica Moldova…

– Trebuie știut faptul că nu oricine ajunge să joace în competiția în care suntem noi, EHF European League. Aceasta este a doua competiție ca și importanță la nivelul celor rezervate cluburilor, în Europa. În plus, sita cerne des, înainte de grupe sunt trei tururi preliminare. Campionatele mai puțin importante își trimit echipele în a treia competiție continentală.

 

– Noi cum stăm, mă refer la nivel de țară, Liga Florilor?

– Stăm nu bine, foarte bine, cred că e cel mai puternic campionat din Europa. Nu glumesc! Dovadă, performanțele echipelor noastre de club pe continent, dar și faptul că multe jucătoare din Liga Florilor au fost prezente la turneul final al EURo din acest an.

 

– Măgura a avut vreo jucătoare la EURO 2022?

– De data asta nu am avut nicio jucătoare la EURO, nici în naționala României, nici în alta. A fost totuși o jucătoare în naționala Turciei, Asli Iskit, la mai multe meciuri amicale. O mai avem în lot și pe Giulia Guaireiro, brazilianca ce a fost cu naționala sud-americană la ultima ediție a Jocurilor Olimpice și la Mondialul de anul trecut, iar acum, la Jocurile pan-Americane..

 

– O ultimă întrebare. Anul trecut, v-ați lovit de Debrecen în preliminariile EHF European League. Anul acesta, jucați cu o altă echipă din Ungaria, tot în preliminarii, Siofok. Ce știți despre ea, v-ați făcut ”temele”? Credeți că va fi mai greu decât cu Debrecen?

– Vom vedea la momentul respectiv dacă va fi mai greu sau mai ușor. Asta nu pot spune acum. Da, am studiat-o pe Siofok în măsura în care s-a putut, dar o echipă care vine de pe primele locuri din campionatul Ungariei nu are cum să nu fie de luat în seamă.

O au în lot pe Marina Rajcic, portărița din naționala Muntenegrului, care a făcut un turneu final al EURO foarte bun, recent. Mai au o portăriță tot de națională, o slovenă, mai e Ana Kojic, extremă dreapta din Serbia, două franțuzoaice… Are un lot bun Siofok, dar ne-am dorit să ne asigurăm calificarea încă din primul meci, ce din Ungaria!

 

Autor
28 noiembrie 2022 la 16:47

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 23 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
CSU Sibiu pierde la diferență de o posesie pe terenul Rapidului după un final dezamăgitor. Pipkins putea aduce victoria în ultima secundă
Baschetbaliștii sibieni au pierdut, în Vinerea Mare, cu 72-70 pe terenul giuleștenilor, în antepenultima etapă din sezonul regular....
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 zile
S-a încheiat sezonul regular în cele două serii sibiene ale Ligii a V-a. Echipele din Loamneș, Cristian, Păuca și Ocna Sibiului luptă pentru promovare
Odată cu meciurile etapei a XIV-a, disputate duminica trecută, s-a încheiat sezonul regular în cele două serii sibiene...
Actualitate
1 min de citit