Muzeul Asociațiunii – Rădăcinile admirării satului românesc – expoziție de fotografie și documente la Primăria Sibiu

Acasa >

Articol

Expoziția de fotografie și documente Muzeul Asociațiunii – Rădăcinile admirării satului românesc este găzduită de Primăria Sibiu, în Sala Expozițională, începând cu data de 21 noiembrie, timp de două săptămâni.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Expoziția ilustrează prin intermediul fotografiilor, al documentelor și al textelor explicative primul muzeu național al românilor din Transilvania și face parte din proiectul cu același nume, care va cuprinde și un volum tipărit prin intermediul cărora va aduce în atenția publicului una dintre cele mai importante construcții ale Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – Muzeul istoric și etnografic al Asociațiunii. Proiectul este finanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu prin intermediul Agendei Culturale 2022.

Proiectul Muzeul Asociațiunii – Rădăcinile admirării satului românesc readuce în actualitate demersurile pentru înființarea primului muzeu istoric și etnografic al românilor din Transilvania, edificat din dorința românilor de a-și defini propria identitate etnografică și culturală, de a crea un spațiu în care să-și păstreze moștenirea istorică și etnografică pentru a o transmite generațiilor viitoare. Asociațiunea ASTRA, înființată la Sibiu în anul 1861, a inaugurat în august 1905 Muzeul Asociațiunii, instituție de care va fi legată o parte însemnată din viața culturală a românilor din Sibiu și din Transilvania la începutul secolului XX.

Expoziția de fotografie și volumul cuprind informații despre constituirea muzeului, modul de formare a colecțiilor, personalitățile implicate în acest important demers și importanța sa pentru viața culturală a cetății.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Volumul Muzeul Asociațiunii – Rădăcinile admirării satului românesc apare la Editura Eikon și este realizat de Pr. Prof. univ. dr. Constantin Necula și dr. Sorana Maier.

„Istoria unui popor sau a unei comunități este păstrată în caracterul acestora, în memoria colectivă care definește parte din prezent. Această istorie are însă mereu și martori fizici, fie că vorbim despre patrimoniul construit care se păstrează de secole, sau despre cărți, documente și artefacte. Sibiul a înțeles și a adoptat această valență, trecutul fiind luciul care face orașul nostru atât de special”, spune Astrid Fodor, primarul Sibiului, în Cuvântul înainte al acestui volum.

„Căutând în memoria vie a Orașului, am descoperit că Muzeul ASTRA are nu doar o dimensiune europeană ori o valență de capitalizare a unei culturi etnice. El este un fenomen, o propunere de cunoaștere, o școală. Așa a apărut ideea volumului acestuia, Muzeul Asociațiunii – Rădăcinile admirării satului românesc”, scrie Pr. Constantin Necula în prefața cărții care va fi lansată la finalul acestei luni.

Expoziția poate fi vizitată la Centrul de Informare Turistică din sediul Primăriei Sibiu, din Piața Mare, de luni până vineri între orele 09.00 și 17.00 și sâmbăta și duminica între 09:00 și 15:00.

 

 

 

 

Autor
20 noiembrie 2022 la 10:42

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 oră
Noaptea în care a răsunat “Hristos a Înviat” (şi) la biserica de pe Mihai Viteazu
Sărbătoarea Învierii, ca orice sărbătoare a creştinătăţii, este, în desfăşurarea ei, aceeaşi. Nu e ceva diferit de la...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 20 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 21 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit