Articol
Celebrată anual în data de 11 noiembrie, Ziua veteranilor din teatrele de operaţii aminteşte de încheierea oficială a Primului Război Mondial. Armistițiul care a pus punct primei conflagrații mondiale context în care a fost semnat documentul oficial între Puterile Antantei şi Germania, în anul 1918, în Pădurea de la Compiegne, un an care redeschidea visul Marii Unirii.
Cum au marcat sibienii evenimentele
——-
La Cercul Militar Sibiu, studenții Academiei Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu , dar și alți invitați au avut prilejul să se întâlnească cu veterani ai Teatrelor de Operațiuni din instituțiile militare de învățământ, unitățile militare din garnizoană și din cadrul NATO HQ MNC-SE. În preambulul activității cei prezenți au păstrat un moment de reculegere pentru cei care și-au pierdut viața în asemenea misiune, printre ei numărânde-se și absolvenții AFT: Mr. (p.m.) Tiberius Marcel PETRE, Mr. (p.m.) Iuliu Vasile UNGURAȘ și Filaret MOȚCO, înalt demnitar ONU.
Rememorând misiunile militare
———-
Veteranii au împărtășit cu tinerii studenți, elevi și cursanți militari amintirile din misiunile derulate în cele mai fierbinți zone de conflict de pe mapamond. Audiența a avut ocazia să afle date inedite trăite militarii care au activat de-a lungul anilor în teatrele de operaţii, datorită cărora ţara noastră a câştigat respectul statelor aliate. În acest comntex au fost menționați și
militarii care, în prezent, execută misiuni internaționale sub egida NATO, Uniunii Europene, ONUdat și misiunea coalițiilor structură din care face parte și noastră. Este evident că sacrificiul veteranilor de război din teatrele de operații capătă o semnificație mai profundă în această perioadă în care suntem martorii războiului brutal declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, care a dus la pierderi de vieți omenești și a pus la grea încercare o întreagă națiune.