Cele 15 ediţii anterioare au confirmat prestigiul acestui concurs, datorită unui juriu exigent, câștigătorii lui afirmându-se ulterior ca interpreţi de valoare ai folclorului naţional, reprezentativi pentru zonele etnofolclorice de unde și-au tras rădăcinile. Juriul, având ca președinte pe cunoscuta etnomuzicolog Elise Stan, împreună cu Silvia Macrea, directorul CJCPCT "Cindrelul Junii Sibiu", Carmen Popovici Dumbravă, profesor de canto la Școala Populară de Arte Timișoara, Marcel Părău, referent la CJCPCT "Cindrelul Junii Sibiu" și Paul Hârţoagă, viceprimarul orașului Agnita, a avut o misiune dificilă pentru stabilirea câștigătorilor la cea de-a XXVI-a ediţie, în care 14 tineri interpreţi de muzică populară au adus pe scena din Agnita frumuseţea cântecelor tradiţionale și a costumelor populare autentice din Banat, Oltenia, Moldova, Muntenia și bineînţeles din Sibiu.
Tinerii interpreţi au fost susţinuţi generos de publicul din sală care Festivalul Național "Cânt și joc pe Hârtibaci", o sãrbãtoare a orașului Agnita a trăit alături de ei emoţiile concursului, i-au întâmpinat cu aplauze și tot cu aplauze le-au apreciat frumuseţea cântecelor și interpretarea lor. După încheierea concursului spectatorii s-au bucurat de cântecele și jocurile populare prezentate de soliștii vocali și ansamblurile Casei de Cultură "Ilarion Cocișiu". Au aplaudat grupul vocal "Flori Hârtibăcene" și pe solista Paula Moldovan coordonate de prof. Doina Părău, grupul de copii pregătiţi de Ionuţ Mihăilă, ansamblurile Hârtibaciul, Cununa și Cununa Veteranii în coregrafia prof. Ioan Sârbu și pe solistele Claudia Mihăilă și Adela Oros.
O surpriză plăcută a fost prezenţa la acest spectacol a cântăreţei Aleana Vecerzan care și-a stăpânit cu greu emoţia reîntâlnirii cu publicul agniţean, după o lungă absenţă de pe scena Casei de Cultură. Prima seară a festivalului s-a
încheiat cu un show de cântece de joc și de voie bună interpretate de Robert Târnăveanu și primite cu ropote de aplauze de către spectatori. În deschiderea celei de-a doua zile a festivalului, primarul orașului Agnita i-a felicitat pe organizatorii celei de a XXVI-a ediţii amintindu-i pe toţi directorii Casei de Cultură care s-au implicat în organizarea acestui festival naţional de prestigiu. A apreciat în mod deosebit
activitatea profesorului Ioan Sârbu și a interpretului de muzică populară Marcel Părău cărora le-a înmânat diplome și plachete de apreciere.
Au urmat emoţiile anunţării rezultatelor concursului în care s-au acordat zece premii, dovadă că valoarea interpreţilor a fost foarte mare și juriul a considerat că această valoare merită să fie apreciată. După ce Doina Părău, directorul festivalului, a înmânat tuturor concurenţilor o diplomă de participare, publicul l-a aplaudat cu bucurie pe solistul Constantin Vasilescu pentru premiul de popularitate, iar Silvia Macrea, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul Junii Sibiu" a acordat diploma acestei instituţii solistei sibiene Ionela Răspop. Au primit menţiuni Ioana Roxana Agârbiceanu din judeţul Sibiu și Daria Costea din judeţul Alba. Pentru locul III au fost premiaţi soliștii Petronela Popa din jud. Suceava și Roxana Goia din jud. Timiș, iar pentru locul II, Mihail Spirache din jud. Gorj și Dorinel Gavriluţ din jud. Timiș. Locul I a fost câștigat de Ilinca Dan din jud. Argeș și de Constantin Vasilescu din Agnita. Marele premiu al Festivalului Naţional "Cânt și Joc pe Hârtibaci" s-a dus în judeţul Suceava, purtat cu mândrie de frumoasa și talentata interpretă Ioana Ștefan. Câștigătoarea marelui premiu și cei ai primelor trei locuri au mai bucurat o dată publicul cu frumuseţea cântecelor aduse pe scena Casei de Cultură din Agnita. A venit apoi rândul ansamblului profesionist "Cindrelul Junii Sibiu" să umple scena cu cântec, joc și voie bună, spre încântarea publicului. Au fost aplaudaţi soliștii Alina Bica, Adrian Neamţu, Carmen Popescu Dumbravă, Ana Maria Tomoioagă, Bogdan Berbecar, Sebastian Stan, Traian Stoiţă, Răzvan Năstăsescu și agniţenii Ioana Bogdan Roman cu Marcel Părău Brâncoveanu. Jocurile populare prezentate de renumiţii dansatori au încântat publicul și mai ales "Nunta Hârtibăceană" în care steagul de nuntă a fluturat pe ritmul cântecului interpretat de Marcel Părău.
O seară minunată cu emoţii pentru concurenţi și cu bucuria jocurilor și a cântecelor populare a fost încheiată de renumita cântăreaţă Sava Negrean care, după o suită de minunate cântece din repertoriul ei, a fost aplaudată îndelung și rechemată pe scenă. Festivalul Naţional "Cânt și joc pe Hârtibaci" a fost un eveniment cultural de înaltă ţinută artistică, în care a fost pusă în valoare o parte din marele tezaur folcloric naţional unic în lume, care trebuie promovat și păstrat cu sfinţenie. Pentru acompaniamentul concurenţilor dar și al soliștilor și dansatorilor merită felicitări orchestr ansamblului "Cununa Junii Sibiu" dirijată de Mihai Tarcea. La reușita acestui eveniment un rol important l-a avut Traian Stoiţă, în calitate de prezentator reușind să capteze atenţia publicului și să pună în evidenţă calitatea interpreţilor și a omentelor artistice. El i-a felicitat pe organizatorii festivalului, Casa de Cultură din Agnita și directorul acesteia, prof. Doina Părău, pe cei care l-au cofinanţat, Primăria și Consiliul Local al orașului, Consiliul Judeţean Sibiu și Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale în calitate de partener.