Articol
În anul în care”Carabulea Gallery ” refocusa ochii lumii, celor șapte arte din Europa, spre Sibiu, patronul și colecționarul Oprea Carabulea anunța că acest spațiu are porți deschise plasticienilor care onorează prin creații nobilul enunț lansat de Papa Ioan Paul al II-lea, prin care România era numită "Grădina Maicii Domnului". La aproape un an de la apariția acestui nou brand, în cetatea medievală, am parcurs "Agora discretului habitat", care te îmbie integrum spre mirajului artei europene prin spiritualitatea românească. Așa am avut surpriza să asist la "botezul" unei repici picturale…" la fabuloasa călătorie a lui Faust". Pictura monumentală adusă în holul mare avea să stărnească ochii curioșilor din RAMADA. Ulterior, în jurul lucrării au început discuții legate de compoziție, de locul de expunere, subiecte care prin extensia abordării au ajuns la concepte cultural-expozitionale, la proiecții culturale care includ și conceptul HoReCa. Am întrerupt interesantul dialog purtat de tânărul om de afaceri Oprea Carabulea cu directorul interimar al Muzeului Brukenthal și autorul lucrării de artă cu intenția de a afla mai multe informații despre noua achiziție care va fi expusă în ”Carabulea Gallery ' fine art”.
Despre Faust din altă perspectivă
Oprea Carabulea ne-a destăinuit că această achiziție nu este întâmplătoare. "Călătoria lui Faust, protagonistul unei legende germane clasice, pare să fie actuală și în timpurile noaste. Tema o regăsim în multe lucrări literare, artistice, cinematografice și muzicale, generând în timp apariția adjectivului "faustian" care implică sacrificarea valorilor spirituale și a cunoașterii divine. În acest context am perceput și cronica picturală de mari dimensiuni (n.n.4 x 1,5 metri) expusă în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu". Dincolo de plăcerea unui colecționar autentic noi am aflat și alte criterii pilon ca stau la baza patrimoniul galeriei de la RAMADA. Puțin știu despre preocupările tânărului om de afaceri pentru cercetarea antropologică pe care o consideră importantă mai ales dacă este relaționată și dacă este reflectată în activitățile din HoReCa. În opinia domniei sale "acest acronim al industriei ospitalității necesită o strategie pe termen mimim mediu .Cum strategiile presupun studii, cercetări, așa cum se fac în Scandinavia, Benelux, Franța etc. pentru a excela în bune practici în domeniu, așa trebuie să procedăm și noi. Într-o lume în care abundă marile încercări, provocări, când stresul generează atâtea boli, se impune ca noi cei din HoReCa să fim vrednici să asigurăm cadrul de relaxare, de reîncărcare cu energii pozitive a celor care simt că au nevoie de așa ceva. Activitățile galeriei noastre le includem în această preocupare majoră, anume de a oferi toate condițiile afetente clienților. Dincolo de valoarea artistică și pecuniară a lucrărilor de artă ele se apropie de conceptul modern al terapiei prin artă. Aceste aspecte le vom aborda în cadrul unui PANEL științific HoReCa" . Revenind la pictura inspirată de Faustul lui Goethe, am reținut următoarea remarcă a domnului Oprea Carabulea "Faust este piesa care atrage cel mai mare număr de spectatori. Replica picturală, realizată în Londra, dar care a poposit definitiv în Galeria noastră am convingerea că va atrage mulți vizitatori, mai ales că noi nu percepem nici o taxă de intrare în galerie".
Părerea criticului de artă
Am solicitat părerea directorului interimar al Muzeului Brukenthal PhD Alexandru Constantin Chituță, care este absolvent de teologie, critic de artă și membru UAPR. În opinia domniei sale „E o bucurie extraordinară ca publicul sibian, în special, dar și cel din țară și străinătate în general să poate avea posibilitatea ca 24h din 24 h să se bucure văzând o lucrare realizată de artistul Bogdan Mihai Radu. Născut în Sibiu, Bogdan locuiește și lucrează astăzi în Londra bucurându-se de o apreciere deosebită în rândul curatorilor, artiștilor și colecționarilor britanici și nu numai. Lucrările sale au fost expuse în mai multe muzee, galerii sau sedii diplomatice din lumea întreagă. A expus și la Sibiu, fiind invitat în mai multe rânduri în diferse spații neconvenționale. Acum, prin dorința proprietarului acestei galerii din Hotelul Ramada din Sibiu, această lucrare de dimensiuni mari, inspirată din tema spectacolului Faust, își va găsi locul acasă…la Sibiu. E un gest nu doar de noblețe venită din partea colecționarului, de deschiderea artistului dar și de promovarea valorilor contemporane românești și a artei plastice de bună calitate pe care Carabulea Gallery și-a propus-o să o realizeze în fiecare zi. Un gest binemeritat ca sibianul și artistul Bogdan Mihai Radu să înceapă să fie prețuit și cunoscut și de publicul din țară.”
Colecționarul și pictorul
Magda Horhat, General Manager la SC Atlantic Travels, este persoana care a ținut să încurajeze artistul să revină pentru o scurtă perioadă în țară, pentru a păstra contactul cu artiștii din România, dar și cu cei cunoscuți ori mai puțin cunoscuți din comunitatea sibiană și nu numai. Dialogul privat dintre colecționar și pictor a fost sintetizat în următoarea confesiune: "Sunt bucuroasă că, lucrarea FAUST aparținând artistului sibian Bogdan Mihai Radu a rămas în Sibiu, figurând de azi în valoroasa colecție a domnului Oprea Carabulea. Dincolo de monumentalitatea, de emoția trasmisă de această superbă pictură lucrare se înscrie în recentele creații finalizate de pictor, care ilustrează cu fidelitate / acuratețe actualele lui preocupări filozofice traspuse într-un stil pictural aparte. Momentul primirii- predării operei de artă a fost emoționant, un cadru în care cei prezenți au descoperit un pictor complex și sensibil, emoționat să-l conoască pe colectionarul de artă care i-a achiziționat opera. Promovarea și aprecierea valorilor artistice locale este un gest de mare noblețe mai ales în această perioadă decadentă și austeră. Felicit pe cei doi actanți”.
"Un Faust în căutarea elixirului vieții”
Biografia artistului Bogdan Mihai Radu, autorul picturii monumentale, a pornit inițial pe plăcute cadre cu flori, peisaje pline de emoții romantico – diafane care s-au metamorforat încet dar sigur spre alte registre picturale, pline de reflecții generatoare de contraste care abundă/inundă compozițiile sale cu tente fine ori păstoase, unde gamele paletei coloristice sunt savante. Dilemele pictorului i-au lipezit stilul creativ. Astfel pașii l-au purtat spre premiului decernat tinerelor talente într-un concurs organizat de Fundația Art e Arte. Ulterior după mai multe expoziții de grup în România, câștigă premiul întâi la Târgul Internațional de Artă de la Oxford, moment urmat de o deplasare la Târgul Internațional de Artă de la Tokyo. În noiembrie 2020, Bogdan este decorat pentru contribuția sa în sfera artei și culturii și pentru promovarea imaginii României în Regatul Unit. Lucrările sale sunt incluse în mai multe muzee notabile, printre care Muzeul Național Cotroceni. În final merită să semnalăm un eveniment petrecut la Institutul Cultural Român, din Londra. Aici pragul expoziției lui a fost trecut de un vizitator aparte … Tony Blair.