O linie de credit te poate ajuta să faci față cu brio unor situații neprevăzute care apar în viața ta, când ți-e lumea mai dragă. Un astfel de produs financiar face parte din portofoliul instituțiilor financiare nebancare (IFN) și îți poate oferi o serie de avantaje pe care merită să le iei în considerare.
Pe piața nebancară vei găsi numeroase oferte de linii de credit. Această soluție de creditare îți oferă acces la o anumită sumă aprobată încă de la începutul contractului de credit, din care poți retrage bani oricând dorești. După fiecare retragere, va trebui să reîntregești respectiva linie de credit, achitând soldul utilizat și dobânda aferentă.
Fiecare IFN și-a stabilit propriile reguli de creditare, existând diferențe semnificative în privința sumelor acordate și a perioadei în care se încheie contractele de credit. De exemplu, unele IFN-uri acordă linii de credit pe o perioadă de 12 luni, altele extind intervalul până la 24 sau chiar 60 de luni. În funcție de creditor, sumele maxime pot ajunge chiar și până la 20.000 de lei.
Când optezi pentru o linie de credit, o poți privi și ca o rezervă de bani care te ajută să rezolvi anumite probleme ce nu suportă amânare. Există o singură „regulă de aur” de care trebuie să ții cont: să nu depășești limita aprobată de IFN.
Poate ți s-a stricat aragazul sau frigiderul, iar până la salariul următor pare că mai este o eternitate. Ori, poate ai nevoie rapid de bani pentru o urgență medicală. În astfel de situații ai la dispoziție o linie de credit din care poți retrage diverse sume de bani pentru a-ți rezolva prioritățile.
O linie de credit este foarte diferită de un credit obișnuit care presupune plata unor rate lunare. Dacă accesezi o linie de credit va trebui să rambursezi doar sumele pe care le utilizezi, la care se adaugă dobânda acumulată.
Să presupunem că ai optat pentru o linie de credit de 1.500 de lei. Timp de 6 luni nu retragi niciun leu. Drept urmare, nu va trebui nici să efectuezi vreo rambursare. Însă, în cea de-a șaptea lună vei fi nevoit să utilizezi 500 de lei pentru diverse reparații prin casă. Astfel, la următoarea scadență, vei avea de plată soldul de 500 de lei, în scopul reîntregirii liniei de credit, la care se adaugă și dobânda acumulată zilnic. Până la finalul contractului încheiat pentru respectiva linie de credit, vei avea la dispoziție limita de 1.500 de lei, din care vei putea efectua oricând retrageri, urmând să rambursezi doar soldul utilizat, plus dobânda.
IFN-urile sunt cunoscute pentru condițiile de creditare mai permisive decât ale băncilor. Pentru a accesa o linie de credit trebuie să fii cetățean român, să ai peste 18 ani, să obții venituri stabile și să deții un cont bancar, un număr de telefon valid și o adresă de mail personală. Unele IFN-uri acordă linii de credit inclusiv persoanelor înscrise în evidențele Biroului de Credit.
Dacă îți dorești o linie de credit, trebuie să știi că întreg procesul se desfășoară online, astfel că nu va trebui să pierzi timp pe drumuri. Vei putea aplica pe site-ul IFN-ului, completând un formular dedicat, aprobarea durând între câteva minute și maximum 2 ore, în majoritatea cazurilor. Ulterior, banii îți sunt transferați rapid în contul tău.
Accesarea unei linii de credit nu necesită giranți. De asemenea, nu trebuie să-ți faci griji că vei avea nevoie de vreo garanție. Limita liniei de credit va fi stabilită în funcție de veniturile tale lunare și de gradul tău de îndatorare, care nu poate fi mai mare de 40%, conform prevederilor BNR.