Articol
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru cititorii Tribunei și Tribunei Sporturilor, organizatorul Sibiu Open și, totodată, președintele Tenis Club Pamira, vorbește despre succesul pe care l-a avut ediția din acest an și despre cum a fost aceasta afectată de războiul din Ucraina. Vecerdea spune că sportivul său, Victor Cornea, păstrează șanse de a ajunge în Top 100 mondial la dublu și de a ajunge la Australian Open, caz în care ar marca o premieră pentru tenisul sibian. Totodată, directorul Sibiu Open și-a exprimat opiniile în cazul Simonei Halep și a vorbit despre decizia sa de a nu candida la președinția Federației Române de Tenis.
– Cum a fost ediția din acest an a Sibiu Open, în comparație cu cele din ultimii ani?
– A fost prima ediție de după pandemie fără restricții cu privire la spectatori și mai ales fără presiunea cheltuielilor suplimentare cu testarea jucătorilor și a celorlalți participanți la organizarea evenimentului, aspecte care ne-au adus beneficii semnificative.
La modul general, cu fiecare ediție organizată cu succes, Sibiu Open își consolidează poziția ca și brand de top din categoria evenimentelor sportive internaționale și mai ales promovează Sibiul ca fiind un oraș cu tradiție pe harta tenisului mondial.
– Anul acesta au fost prezenți cei mai mulți tenismeni din Top 100?
– Proba de dublu din acest an de la Sibiu Open a fost cea mai puternică din istoria celor 11 ediții, nu mai puțin de 5 jucători fiind clasați la momentul startului în Top 100 ATP.
La simplu, am reușit să-l avem ca favorit principal pe argentinianul Federico Coria, cel mai bine clasat jucător la momentul startului prezent vreodată la Sibiu Open, locul 69 mondial!
Coria a venit la Sibiu direct de la turneul de Grand Slam US Open din New York, unde în turul al doilea a jucat împotriva spaniolului Carlos Alcaraz, numărul unu mondial și câștigătorul US Open. Meciul s-a desfășurat pe cea mai mare arenă de tenis din lume, ”Arthur Ashe Stadium”, în fața a aproape 20.000 de spectatori!
– Argentinianul Coria a fost favoritul unu, dar n-a prins finala. Înfrângerea lui în semifinale a fost una dintre marile surprize ale turneului? Au mai fost și altele?
– Desigur că ne doream o finală Federico Coria – Nicholas Ionel, ultimul fiind cel mai bine clasat jucător român al momentului, finală care, cu siguranță, ar fi atras cel mai mare interes atât pentru spectatori, cât și pentru telespectatori.
Atât Coria, cât și Ionel au pierdut la limită în semifinale după ce au câștigat primul set și au condus aproape tot timpul, ambele meciuri fiind de departe cele mai spectaculoase și disputate meciuri ale turneului.
Totuși, ne bucurăm că l-am avut în finală pe cel mai titrat jucător prezent vreodată la Sibiu Open, bosniacul Damir Dzhumur, jucătorul cu cinci victorii la jucători de Top 10 ATP, Rafael Nadal, Alexander Zverev, Thomas Berdich, Stanislav Wawrinka și Stefanos Tsitsipas!!!
– Spre deosebire de alți ani, acum au fost mai multe turnee pregătitoare meciurilor de pe tablourile principale, inclusiv cel rezervat sibienilor. Ce înseamnă asta pentru Sibiu Open?
– În premieră, am organizat mai multe evenimente dedicate atât jucătorilor de performanță, cât și amatorilor, în scopul de a promova practicarea sportului, nu doar promovarea Sibiului printr-un eveniment de calitate care atrage un interes mare la nivel național și internațional.
Astfel, pe lângă turneele tradiționale deja dedicate jucătorilor de performanță sibieni și cel dedicat tuturor jucătorilor români, am organizat in premieră și turnee dedicate amatorilor și copiilor, atât la feminin, cât și la masculin, cu o participare foarte numeroasă pentru o primă ediție. Au fost peste 200 de participanți!
– Războiul din Ucraina a afectat în vreun fel Sibiu Open, din punct de vedere al participării, să zicem?
– Războiul a afectat foarte tare Sibiu Open din punct de vedere al organizării, majoritatea sponsorilor reducând bugetele din cauza temerilor cu privire la situația economică mondială, abordând astfel o atitudine rezervată.
Povara a fost preluată de noi ca și organizatori si a fost acoperită printr-un efort deosebit al echipei Tenis Club Pamira și al sibienilor care susțin acest club, cărora le mulțumesc și pe această cale.
– Ați avut probleme cu vremea și în acest an, dar se pare că experiența de la edițiile precedente v-au ajutat să găsiți în timp soluțiile potrivite…
– Fără efortul incredibil al echipei Clubului Sportiv Pamira Sibiu nu am fi reușit să ducem la bun sfârșit această a XI-a ediție Sibiu Open.
Ne bucurăm de aprecierile jucătorilor care au menționat faptul că nu au mai întâlnit așa o desfășurare de forțe pentru a pune la dispoziția lor terenurile in condiții excelente și faptul că, în condițiile date, majoritatea locațiilor organizatoare de turnee ATP ar fi anulat turneul!!!
– Ce reacții ați primit după Sibiu Open?
– Cel mai important feedback a venit chiar prin raportul oficialilor ATP, prin care au fost transmise aprecieri deosebite cu privire la organizare pe de o parte, dar mai ales cu privire la promovarea tenisului în general și a evenimentelor ATP în special!
O altă premieră importantă pentru Sibiu Open a fost faptul că ATP a delegat la Sibiu pe managerul general al ATP în relația cu jucătorii, germanul Nicholas Rakitin fiind prezent pe tot parcursul turneului. Acesta a fost pozitiv surprins atât de organizare, cât și cu privire la Sibiu ca oraș și locație pe harta ATP!
– Vine cineva din urmă, propune clubul pe care-l conduceți, TC Pamira, un alt sportiv care, în timp, să calce pe urmele lui Victor Cornea?
– Programele noastre dedicate sportivilor de performanță continuă, iar antrenorii Tenis Club Pamira sunt foarte dedicați în scopul creșterii numărului de sportivi care își doresc să facă performanță atât pentru dezvoltarea personală cât și pentru a accesa clubul restrâns al jucătorilor de tenis profesioniști din lume.
Printre juniorii care se pregătesc să urmeze pașii lui Victor se află sibienii Marc Popescu și Robert Ionescu, care au și participat în proba de dublu a Sibiu Open, anul acesta, cu o experiență deosebită, pierzând în primul tur împotriva principalilor favoriți ai turneului, austriecii Erler și Miedler, nimeni alții decât finaliștii turneului ATP 500 de la Viena din această săptămână și, cu siguranță, calificați la Australian Open
– Revenind la Sibiu Open 2022, ce sportiv(i) v-a(u) impresionat în mod deosebit?
– Profesionalismul lui Federico Coria, argentinianul fiind prezent la Sibiu cu câteva zile înainte, antrenându-se chiar și 5 ore zilnic și oferind posibilitatea juniorilor sibieni să îl urmărească si să surprindă momentele importante din antrenamentele lui, dar mai ales modul de abordare!
De asemenea, m-a impresionat foarte mult Damir Dzhumur, un jucător emblematic, care a reușit atât de multe victorii împotriva jucătorilor de Top 10, inclusiv Rafael Nadal!
– Nu aș vrea să încheiem fără a aduce în discuție și situația terenurilor de tenis în Sibiu. În afară de cele de la TC Pamira, sunt tot mai puține astfel de terenuri în orașul nostru, în condițiile în care tenisul este un sport destul de popular atât în rândul tinerilor, cât și a celor de vârsta a doua. Având în vedere că totuși România are un sportiv în Top 10 de câțiva ani, la feminin, pe Simona Halep, alte câteva jucătoare de Top 100, iar Victor Cornea, mai nou cel mai mai bun clasat român la dublu în clasamentul ATP, nu credeți că acest sport, în țară, în general, și la Sibiu, în special, ar trebui să aibă asigurată mai multă atenție?
– Tenisul este un sport care necesită atât o infrastructură specială, când este practicat în zone cu climă rece o mare parte din an, precum este și Sibiul, cât și o perioadă de timp mai îndelungată pentru a ajunge la un nivel rezonabil de joc care să permită o pregătire independentă chiar ți fără antrenor.
Dacă mai adăugăm la toate aceste aspecte și situația specială dată de efectele războiului și criza energetică mondială, ajungem la concluzia că poate ar trebui s ne îndreptăm atenția spre alte sporturi care reușesc să atragă mai mulți practicanți in scopul menținerii sănătății si pentru o dezvoltare fizică și mentală a copiilor.
Ca și pasionat al tenisului, desigur că îmi este dificil să accept o astfel de stare de fapt, dar asta nu mă împiedică să caut solutii pentru eficientizarea costurilor de întreținere a bazei sportive Pamira chiar și modificarea suprafeței de joc, in sensul unei suprafețe care necesită mai puține costuri de întreținere și, nu în ultimul rând, comunicarea cu autoritățile publice locale în vederea investițiilor în infrastructura sportivă dedicată tenisului.
În aceeași notă precizez că, în anii viitori, voi extinde evenimentele dedicate sportului de masă chiar și în cadrul proiectului Sibiu Open – așa cum am inițiat, anul acesta, în premieră turneele dedicate copiilor și amatorilor, pentru că îmi doresc foarte mult să promovez practicarea sportului în toate formele și nu doar promovarea Sibiului prin evenimente sportive internaționale care să atragă doar interesul de a privi ca spectator sau telespectator!
– Și, dacă tot am vorbit despre tenis, aș vrea să facem referire și la sportul românesc, în general. Vi se pare că autăritățile competente țin pasul cu performanțele sportivilor noștri de la înot, canotaj și alte sporturi care au adus numeroase medalii?
– Atâta timp cât statul investește cu prioritate în sportul de performanță, desigur că vom continua să avem ceva rezultate precum cele de la înot și canotaj, sau gimnastică, în trecut, mai ales că România mai are încă talente și “fibră naturală”.
Însă, pe termen lung trendul în scădere va continua, iar singura abordare care să permită reversibilitatea acestui trend este aplicarea unei strategii naționale bazate pe promovarea exercițiului fizic pentru menținerea sănătății și atingerea unei stări mentale pozitive și constructive precum și promovarea sportului ca eveniment social și a sportului de performanță în scopul dezvoltării personale și a caracterelor puternice, cu calități precum perseverența, combativitatea, reziliența, disciplina, motivarea sau încrederea în sine!
La Sibiu sunt ceva semne care indică un interes mai mare către sport al autorităților publice.
– Desigur, Sibiu Open n-ar fi fost posibil fără sprijinul autorităților, al unor instituții, companii sau persoane care iubesc acest sport nobil. Cui mulțumiți (și) pe această cale?
– Partenerul principal al Sibiu Open este Primăria Sibiu, de altfel singurul partener care a sprijinit prin Agenda Sportivă ideea de promovare a Sibiului prin evenimente sportive internaționale de calitate.
Prin organizarea Sibiu Open, dar mai ales prin activitatea continuă a Clubului Sportiv Pamira, a cărei creștere a fost asigurată și de succesul Sibiu Open, vă asigur că fiecare leu cheltuit din bugetul public asigurat prin Agenda Sportivă pentru Sibiu Open, a adus beneficii mult peste valoarea inițial investită!
Doar valoarea efectivă a contribuțiilor care revin autorităților statului român prin instituțiile publice locale sau naționale, strict cu privire la organizarea Sibiu Open, depășește cu mult valoarea sumei aprobate de Primăria Sibiu pentru Sibiu Open prin Agenda Sportivă.
Iar valoarea tuturor contribuțiilor către stat ca urmare a activității Bazei Sportive Pamira din Sibiu la nivel anual este cu mult peste valoarea menționată mai sus, fiind chiar clasați pe primul loc în județul Sibiu în tot domeniul sportiv și pe primul loc în România în ce privește domeniul tenisului.
În același sens, mulțumim și partenerilor din domeniul privat, Oscar Downstreams, BWT prin Esarom, Hotel Împăratul Romanilor, Buonavista Bevarage and Bangueting, Magnolia Residence, Kastani Residence precum și partenerilor media Digi Sport, Kiss FM, Tribuna și Sens Media.