FILE DE CALENDAR: Săptămâna 44 a lui 2022

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Sfântul DIMITRIE izvorâtorul de mir și cuviosul DIMITRIE ocrotitorul Bucureștilor

 

         Cuvântul părintelui Arsenie:

Imagine intercalată
Imagine intercalată

         ,,L-am sărutat pe Sfântul Dimitrie izvorâtorul de mir, patronul Tesalonicului din Grecia când am fost la Muntele Athos, în 1939. Lângă el, în Catedrala Veche este și Sfânta Anisia. ”

 

         Mare sărbătoare avem noi românii în aceste zile de 26 și 27 octombrie când îi sărbătorim pe acești doi mari sfinți cu numele Dimitrie. În România sunt peste 230.000 de purtători ai numelui Dumitru sau Dimitrie, dar și femei Dumitra. În aceste momente pe Dealul Patriarhiei din Capitala României, creștinii cu copii mici precum am văzut urcă să se închine la racla Sfântului Dimitrie, adus din Sudul Dunării acum aproape 300 de ani.

         Dar, să începem cu Sfântul Dimitrie patronul Tesalonicului unde se află moaștele lui. Mucenicul Dimitrie a fost numit Guvernator și Consul al Tesalonicului în jureul anului 300 de către Împăratul Romei Maximilian. Acesta nu știa că Dimitrie este creștin. Aflând că e creștin la chemat la judecată și încerca să îl convingă să se lepede de Hristos, înfiorându-l cu chinurile la care avea să fie supus. Dar Dimitrie nu a cedat. A trimis din temniță poruncă slujitorului său intim Lup, creștin și el, să vândă averile și să le dea Bisericii și săracilor. În acele zile Maximian făcea în Coloseum spectacole și lupte păgâne. Gladiatori păgâni omorau și mulți creștini. Împăratul avea un gladiator Lie, care era foarte crud și omora atât luptători precum și creștini care nu știau să lupte. Un creștin tânăr cu numele Nestor a venit la Sfântul Dimitrie în celulă și l-a rugat să se roage pentru el ca să-l omoare pe Lie. Dimitrie l-a binecuvântat pe Nestor, spunând: ,,și pe Lie vei birui și pe Hristos vei mărturisi”. Nestor l-a omorât pe Lie. Împăratul s-a umplut de furie și a dezlănțuit o prigoana împotriva creștinilor, ucigând fără milă, bărbați, femei și copii. Așa a murit Dimitrie, fiind împuns în inimă cu o suliță. Normal era să i se taie capul, pentru că era cetățean roman. Creștinii scăpați de moarte i-au luat trupul și l-au ascuns. După încetarea persecuției, odată cu Decretul dat de Împăratul Constantin, s-a zidit o Biserică pe locul unde Sfântul a fost omorât. Din moaștele lui a început să izvorască Mir și să se facă multe minuni.

         Sfântul Cuvios Dimitrie Basarab a fost de neam Bulgar, de lângă Dunăre la apa numită Lom. Era păstor de animale, un om simplu dar cu o credință puternică în domnul Hristos. A trăt după anul 1200. Și-a cunoscut ziua n care va muri și s-a așezat între două stânci pe Malul apei lomului, afluent al Dunării. Nimeni nu  a știut locul unde dormea somnul de veci cu trupul Cuviosului Dimitrie. A trecut vremea și într-o zi o fetiță care pătimea de duh necurat a primit în vis solia unui înger care i-a spus: ,,Să-l scoată pe Sfântul Dimitrie din apa Lomului și i-a arătat  locul precis. Părinții copilei au dat ascultare și-au găsit trupul Cuviosului Dimitrie care era neputrezit. Sfintele Moște au fost așezate în Biserica din satul Basarabov. Se făceau multe minuni de către Sfântul Dimitrie. O primă încercare de a fi aduse Moaștele Cuviosului Dimitrie în Țara Românească la dorința Domnitorului din București a eșuat. Sfântul se făcea greu și nici boii, nici caii, nici oamenii care urmau să îl ducă nu aveau nioci o putere.

         Dar în vremea războiului Ruso-Turc din anii 1769- 1774, Generalul Rus Petru Saltikov a vrut să ducă Moaștele Sfântului Dimitrie în Rusia, ca pradă de război. Dar un creștin din București, Hagi Dimitrie(fusese în Ierusali, așa avea numele de Hagi) l-a înduplecat pe Generalul rus să nu ducă Moaștele Sfântului Dimitrie în Rusia, ci să le dăruiască Țării Românești, care suferise multe pagube în vremea acestui război. Moaștele Sfântului Dimitrie au fost așezate în Biserica Mitropoliei din București în zilele Mitropolitului Grigorie al doilea ( a slijit ca Mitropolit între anii 1760-1787).

         La 10 octombrie 1776, Patriarhul Ecumenic Sofronie ( de la Istambul Constantinopol) a acordat Mitropolitului Grigorie și urmașiloe săi titlul de locțiitor al scaunului de Cezareea Capadochiei, unde slujise Sfântul Vasile cel Mare la vremea sa. Titlul s-a păstrat până azi.

         Multe minuni a săvârșit Sfântul Dimitrie ca ocrotitor al Orașului București.

         Să ne rugăm celor doi Sfinți Dimitrie, Martirului din Tesalonic și Cuviosului din București, ca să ne ajute să trecem cu bine această perioadă grea din cauza războiului de lângă țara noastră, totodată le urăm sănătate și mult bine celor care poartă numele sfinților Dimitrie sau Dumitru.

 

                                                            

                                                          Preot Nicolae Streza

26 octombrie 2022 la 18:14

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 minute
Măldărășanu: ”Cu UTA, va fi cel mai greu meci al nostru!” Din ce motive se teme tehnicianul lui Hermannstadt…
Antrenorul echipei sibiene se teme că unii dintre jucătorii săi nu vor fi complet refăcuți după semifinala din...
Actualitate
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 oră
O plimbare pe probabil cea mai puţin circulată stradă din Sibiu: străpungerea de la Tursib
Am văzut-o deseori din autobuz sau când ne plimbam pe calea Dumbrăvii. Ne-am întrebat sau nu ce e...
Actualitate
6 min de citit
acum 1 oră
Gata (din nou) cu lacătele de amor de pe Podul Minciunilor
Scriam, în urmă cu ceva zile, că "Ar trebui din nou ceva curăţenie pe la lacătele de la...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 oră
Doar un simplu indicator vandalizat din Sibiul cel civilizat şi occidental
Distrugere şi degradare. Fapte ce se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu...
Actualitate
3 min de citit