Sesiunea anuală a Comisiei pentru Istoria și Cultura Germanilor din Sud-Estul Europei

Institutul de Cercetări Socio-Umane și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu s-au implicat, săptămâna trecută, în organizarea și desfășurarea unor activități cultural-științifice prilejuite de Sesiunea anuală a Comisiei pentru Istoria și Cultura Germanilor din Sud-Estul Europei (Tübingen): 
– workshopuri și seminarii ale unui grup de studenți de la Universitatea din Innsbruck. Coordonați de profesorul Kurt SCHARR, studenții au pregătit o expoziție reprezentativă pentru preocupările lor științifice, găzduită de biblioteca Institutului nostru, au vizitat Sibiul istoric și redacția publicației „Hermannstädter Zeitung”, au mers, de asemenea, în documentare la Alba Iulia, Blaj, Avrig, Cârța, Cisnădie, Cisnădioara și Rășinari (26 septembrie – 1 octombrie 2022); 
– lucrările Conferinței Zwischen Bollwerk und Brücke? Der habsburgische Südosten Europas. Kultur-Raum-Konzepte seit dem 18. Jahrhundert / Între bastion și punte. Sud-estul habsburgic al Europei. Concepte cultural-spațiale (29 septembrie – 1 octombrie 2022, biblioteca Institutului). În deschidere au luat cuvântul: prof. univ. dr. Rudolf GRÄF, în calitate de gazdă și de director al Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu; prof. univ. dr. Ioan-Aurel POP, președintele Academiei Române; prof. univ. dr. Sorin RADU, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu; dr. habil. Mathias BEER, președintele Comisiei pentru Istoria și Cultura Germanilor din Sud-Estul Europei; prof. univ. dr. Kurt SCHARR, Universitatea din Innsbruck; 
– prelegerile invitaților de onoare, Ambasadorul Emil BRIX (directorul Academiei Diplomatice din Viena) și Emil HUREZEANU (ambasadorul României la Viena) – Von Imperien zu Nationalstaaten. Und zurück? Grenznarrative in Südosteuropa / De la imperii la statele naționale. Și înapoi? Narațiuni de graniță în Europa de Sud-Est, respectiv Österreich und Rumänien, zwischen Wahlverwandtschaften und wohlwollender Gleichgültigkeit / Austria și România între afinități elective și indiferență binevoitoare. Aflată sub genericul Spațiul în dialog, întâlnirea a prilejuit și discutarea unor probleme stringente precum actualul conflict generat de Rusia pe teritoriul Ucrainei, în contextul istoric, mai vechi sau mai recent, al altor conflicte mondiale (29 septembrie, Sala Oglinzilor a FDGR Sibiu); 
– lansarea cărții și lectura autoarei Monika CZERNIN – Der Kaiser reist inkognito. Joseph II. und das Europa der Aufklärung / Împăratul călătorește incognito. Iosif al II-lea și Europa Iluminismului (în 30 septembrie, Casa Martin Hochmeister). Scriitoare austriacă, scenaristă, regizoare și actriță în filme documentare istorice, Monika Czernin este descendentă a uneia dintre cele mai vechi și importante familii nobiliare din Regatul Boemiei, nepoata lui Ottokar Czernin, fost ambasador al Austro-Ungariei la București (1913-1916) și ministru de externe (1916-1918). Apărută în 2021, la Editura Penguin, cartea se bucură de un real succes în rândul istoricilor și al presei de specialitate – Czernin folosește imaginea unuia dintre cei mai valoroși conducători iluminiști din istoria europeană, care și-a petrecut un sfert din domnie călătorind în căutarea unor noi perspective ale statului modern (totul pentru popor, nimic prin popor), „pentru a arăta de ce politica nu poate scăpa lumea de sărăcie și nedreptate” („Süddeutsche Zeitung Magazin”). 
Întreaga serie de evenimente a fost coordonată de Rudolf GRÄF (Sibiu), Florian KÜHRER-WIELACH (München), Kurt SCHARR (Innsbruck). 
Organizatori: Comisia pentru Istoria și Cultura Germanilor din Sud-Estul Europei (Tübingen), Universitatea din Innsbruck, Institutul pentru Cultura și Istoria Europei de Sud-Est (Universitatea „Ludwig Maximilian” München) și Academia Română, Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu, în colaborare cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Forumul Democrat al Germanilor din România (Sibiu). 
Pentru detalii, accesați pagina de Facebook a Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu și a IKGS München: Landschaften verbinden. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Andreea BUZAȘ,
ICSU Sibiu

05 octombrie 2022 la 19:47

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 15 minute
Măldărășanu: ”Cu UTA, va fi cel mai greu meci al nostru!” Din ce motive se teme tehnicianul lui Hermannstadt…
Antrenorul echipei sibiene se teme că unii dintre jucătorii săi nu vor fi complet refăcuți după semifinala din...
Actualitate
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 oră
O plimbare pe probabil cea mai puţin circulată stradă din Sibiu: străpungerea de la Tursib
Am văzut-o deseori din autobuz sau când ne plimbam pe calea Dumbrăvii. Ne-am întrebat sau nu ce e...
Actualitate
6 min de citit
acum 1 oră
Gata (din nou) cu lacătele de amor de pe Podul Minciunilor
Scriam, în urmă cu ceva zile, că "Ar trebui din nou ceva curăţenie pe la lacătele de la...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 oră
Doar un simplu indicator vandalizat din Sibiul cel civilizat şi occidental
Distrugere şi degradare. Fapte ce se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu...
Actualitate
3 min de citit