Scribul de marţi: Ceasurile rele dintr-o oră cât un mileniu

Vineri, 13, a rămas şi se reinterpretează în memoria istoriei sângeroase, drept exemplul fatidic al neputinţei de a te sustrage "hazardului" destinat şi dictat printr-o cifră fatidică din repetarea unei zile negre. Istoria a început într-o vineri, din 13 octombrie 1337, când regele Franţei, pe  nume Filip cel Frumos, a ordonat desfiinţarea, prin ucidere, a membrilor Ordinului Templier. S-a ucis temeinic, cu susţinerea Papalităţii. De atunci, ne repetăm într-un calendar catastrofic şi armonizat cu cifra care predispune viitorul trecut.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Repetabilă calendaristic, se nimereşte şi câte o marţi 13, nu neapărat catastrofală, dar complicată, pentru că aşa ne place să ne regăsim timpul dintr-o viaţă fără "peripeţii" individuale. De câte ori e într-o marţi, întâmplarea urmează să sfârşească într-o vineri. Se întâmplă să fie invers. Ca într-un trecut blestemat.

Nici chiar aşa, dar posibil e să reconstituim o afacere. Există un moment suplimentar al magiei istorice, prin imposibilitatea interpretării dezastrului în care ne complacem şi ne complicăm existenţa iconică. Ca într-o retrospectivă a ceasurilor negre din istoria complicată, a timpului în care s-au acumulat vieţile trecute şi blocate în coconul dintr-un mileniu care a început înaintea lui, şi nu reuşeşte să-şi sfârşească logica. Nu există, pentru că nu se poate să existe înafară…

Din cauză şi concluzii, nu ne constituim certitudini individuale. Resturile sunt amintiri, şi chiar nu ne amintim, când nu vrem să ştim, atunci când e cazul să ne prostim.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Dintotdeauna s-a socotit că un număr exprimat poate fi tangenţial cu timpul în care se spune, într-o propoziţie, ceea ce vrem să auzim. Exprimarea nu este o variantă a tăcerii, în lipsa vorbelor şi închipuirilor.

La 11 septembrie, 2001, s-a întâmplat o excepţie: s-a murit prin detonarea unei zile care nu mai are trecutul calendaristic al amintirii. E cum a fost şi nu ştim, pentru că suspiciunea ne pregăteşte, dar nu ştim de ce…

Când au căzut, cei care s-au aruncat în speranţa timpului, nu a fost o demonstraţie: şi-au confirmat catastrofa existenţei. Când urmează ceea ce ne pricepem să interpretăm, se întâmplă într-o vineri dintre marţi şi ceea ce s-ar mai întâmpla să fie prin repetiţie. Asta a fost, ca o catastrofă în care ne vom chinui să existăm…

Nu există memorie în convingerea viitorului. Ne prostim, la data când timpul are convingerea hazardului impus. Nu cred, dar nici nu este înafară, dacă nu ştim să ne prăpădim. În aceeaşi întâmplare şi la aceeaşi dată a istoriei fără amintire.

Ora nu e timpul dintr-o cifră întoarsă…

 

12 septembrie 2022 la 19:18

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 8 minute
Gata (din nou) cu lacătele de amor de pe Podul Minciunilor
Scriam, în urmă cu ceva zile, că "Ar trebui din nou ceva curăţenie pe la lacătele de la...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 12 minute
Doar un simplu indicator vandalizat din Sibiul cel civilizat şi occidental
Distrugere şi degradare. Fapte ce se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 16 minute
Tehnologie specială pentru persoanele cu dizabilități la sediile agenţiilor pentru plăți și inspecție socială
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a demarat implementarea unui sistem modern de accesibilizare a sediului...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 38 minute
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR anunţă că luni şi marţi, (28 şi 29 aprilie)...
Actualitate
1 min de citit