Să pui o haină în plus ca să pice Putin, dar să nu poţi fără climă la birou

Acasa >

Articol

Am citit un editorial sau ce-o fi fost, semnat de faimosul CTP, care băga cumva băţul prin gard pe tema dacă să faci frig la iarnă "ca să pice Putin", îndemnul fiind că da. Se numeşte "Punem o haină mai groasă?" şi, în linii mari este vorba despre cât de putinişti au fost cehii că au ieşit în stradă împotriva creşterii aberante a preţului la energie. Morala era că este foarte OK să îţi faci frig în casă ca să destructurezi Rusia cu Putin cu tot. Sau ceva de genul.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Evident că autorul a postat şi "pe reţelele sociale" creaţia asta, şi ultra-evident că
s-au găsit unii care să spună că normal că vom pune o haină mai groasă pentru că astfel vom contribui decisiv la victoria asupra, pentru că morţii din Ucraina, pentru că ce e asta faţă de pericolul comunist (???) şi alte bălării din astea doar ca să arate ei, ăştia, implicaţii, cât de ataşaţi sunt cauzei. Aş pune pariu pe nenumărate beri ca majoritatea lor NU ar face şi nu vor  face aşa ceva, din simplul motiv că au devenit dependenţi de "clima" de acasă, din maşină, de la "giob", de la "resortul" unde o mai frecangesc prin vacanţe de vis la bulgari pentru că la România e de c***t, din tren, din sala de spectacole, din autobuz. În niciun caz nu vor pune o haină mai groasă şi nu vor da termostatul mai încet, indiferent de măreţul ideal.

OK, hai să trecem peste faptul că, evident, scumpirile din energie au pornit înaintea războiului ruso-ucrainean şi că
s-au datorat figurilor "verzi" din capetele celor de la Europa, război care a venit la fix pentru a crea o tulburare cât se poate de avantajoasă pentru planul acela cu "surse alternative" de sărăcire a populaţiei. OK, hai să mai trecem şi peste faptul că până şi preşedintele Iohannis a spus că nu e bine să ai frig în casă, iar pe el nu-l poţi acuza că ar fi omul ruşilor sau prieten cu Vladimir cel Groaznic.

OK, hai să ştii că oricât de bine sună propagandistic, mini-jertfele astea individuale nu contribuie cu mare lucru la situaţia reală, chiar dacă sună mobilizator şi ai inpresii că tu faci mare brânză. Adică, sincer nu cred că dacă tu, ăla care te spălai de 1000 de ori pe zi ca să nu te pape covrigu, sari la stadiul de ne-spălare făcând pe economul. Dacă faci pe zmeul să ai frig în casă iarna, rişti ceva boli simpatice de sezon de la guturai la, ia ghici, covrig. Dar asta e treaba ta, casa ta, temperatura ta, nu mă bag.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

A, ziceam că mini-jertfele astea individuale nu contribuie cu mare lucru la modificarea unei situaţii politice, decât în filme fantasy cu hobbiţi şi orci. Adică ăia cu super-bani le spun fraierilor fără bani că să strângă cureaua, că le e mai bine. 

Uite, britanicii, în Bătălia Angliei, au organizat o campanie de adunat aluminiu şi alte fiare pentru a contribui la asigurarea materiilor prime pentru construit avioane. Toţi au dat din casă "for victory", de la oale şi ibrice la caroserii de maşini. Ulterior, tocmai organizatorii campaniilor acestora au recunoscut că nu a fost de vreun folos tot ce au adunat oamenii din sărăcia lor, dar a contribuit la "spirit". La fel, în America, s-a lucrat la şantaj sentimental. Adică: soţul, fiul, tatăl erau pe front, ori în Pacific, ori în Europa. Tu trăgeai toată ziua în fabrici de avioane, tancuri, muniţie şi armament, de ajungeai ruptă acasă, plătită cum erai plătită, că era război. Aveai raţionalizat cam tot ce îţi trebuia. Şi atunci a apărut Statul care te lua la sentiment: vrei ca soţul, fiul, tatăl să se întoarcă mai iute acasă, să se termine mai iute războiul, să nu moară cine ştie pe unde? Păi bagă banii! Cumpără "war bonds"! Adică nişte titluri de stat prin care împrumutai statul ca să facă armament şi astfel, japonezii şi nemţii să dispară de pe faţa Pământului. Adică nu era de ajuns că aveai oameni în război, că lucrai pentru război, ci îţi mai luau şi banii tot pentru război. La fel, după război s-a dovedit că nici asta nu a ajutat mare lucru la victoriile finale, dar a avut efect psihologic.

Deci, scuze, nu cred că a sta în frig în casă contribuie la victoria asupra rusis­mului şi putinismului. Mai ales în România, care, culmea, nu şi-a dezvoltat economia pe gaz rusesc, precum civilizaţii vestici. De fapt nici nu prea mai are economie… 

 

 

Autor
08 septembrie 2022 la 17:40

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 2 zile
Când vrei să Paști pe pajiști cu sarmale
E vremea colindelor. Mă scuzați, am încurcat șabloanele de Paști cu cele de Crăciun. Revin: trebuie să fim...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 4 zile
Unii te aruncă din tren ca să te urce în avion
Ca niște pristandale de studio, analiștii neamului numără procentele pe care candidații cu oarece șanse la turul doi...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 5 zile
Cine a scuipat venin până duminică, nu are cum să reverse blândețe de luni încolo
Am pășit, de luni, în Săptămâna Mare, așa că am și auzit îndemnurile unora la abținere de la...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 5 zile
Planuri clocite, pofticioși intoxicați
Dacă cineva își imaginează că Nicușor Dan s-a trezit într-o dimineață și, în timp ce își bea cafeaua,...
Editorialul zilei
2 min de citit