Delegaţia pentru Proiectul European "Nos seniors connectes" ("Seniorii noştri integraţi"), va fi una oficială şi va participa la activităţile primei mobilităţi incluse în acest proiect.
"Nos seniors connectes" este coordonat de Primăria comunei Ploeuc – L Hermitage (Departamentul Cotes d'Armor – Bretania, Franţa), iar parteneri în acest proiect sunt primăriile din Pledran (Departamentul Cotes d'Armor – Bretania, Franţa), oraşul Avrig (judeţul Sibiu, România), comuna Bartoszice (Polonia) şi Grupul de Acţiune Locală Sfântul Ioan din Nepomuk (Republica Cehă). Finanţarea proiectului este asigurată prin Programul Erasmus+ al Comisiei Europene, iar gestionarea financiară şi monitorizarea acestuia sunt sarcina primăriei coordonatoare, cea mai experimentată (dintre cei cinci parteneri) în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene.
Proiectul doreşte să evidenţieze modalităţile pe care instituţiile şi organismele implicate le-au pus în practică pentru a evita izolarea de restul societăţii a persoanelor de vârsta a treia, în contextul pandemiei de Covid – 19, precum şi reintegrarea acestei categorii în viaţa socială normală a comunităţii.
În cadrul mobilităţilor şi celorlalte activităţi incluse în proiect, persoanele implicate vor face schimburi de bune practici, vor colecta informaţii despre activităţile şi programele specifice proiectului (locale şi naţionale), aplicate de fiecare comunitate şi vor evalua posibilităţile de aplicare a acestora în ţara de origine, vor vizita aşezăminte speciale (de stat sau particulare) destinate persoanelor de vârsta a treia şi vor colecta diverse mărturii, scrise sau audo – video, de la persoanele la care face referire proiectul, referitoare la impactul pandemiei asupra vieţii acestora. Toate informaţiile colectate vor fi cuprinse într-o carte/broşură , ce va putea fi folosită ulterior ca ghid de acţiune în situaţia posibilă de apariţiei altor circumstanţe excepţionale (dezastru natural, pandemie, criză socială etc.), care necesită acţiuni specifice din partea instituţiilor locale şi naţionale, dar şi a diverşilor parteneri implicaţi în sistemul de protecţie a persoanelor de vârsta a treia din zona apropiată, în special a celor din zonele rurale sau din oraşele mici (semi – urbane).
Cei ce au adoptat forma finală a acestui proiect au pornit de la ideea că această criză sanitară mondială prin care am trecut (pandemia de Covid – 19) a avut cele mai devastatoare efecte asupra populaţiei de vârsta a treia, ce a fost cea mai izolată, iar măsurile de distanţare impuse în acest context şi-au pus amprenta serios asupra celor mai fragili indivizi, precum şi a celor ce au supravieţuit.
Primăria oraşului Avrig, alături de Primăria comunei Pledran participă în premieră la un Program Erasmus +, ceilalţi parteneri având deja experienţă destul de bogată în acest sens.
Iniţial, prima deplasare din cadrul acestui proiect ar fi trebuit să se desfăşoare în perioada 6 – 11 iunie, în comuna poloneză Bartoszice, dar aceasta a fost amânată din motive organizatorice deosebit de complexe.
Alături de delegaţia oficială ce va participa la Proiectul European "Nos seniors connectes", va face deplasarea în Franţa şi un grup al Asociaţiei Culturale "Purtata Avrigului", ce va participa la Festivalul "La Pomme de Terre en Fete – 2022".
Invitaţia de participare la acest festival a fost lansată de oficialităţile comunei gazdă, acestea acoperind toate cheltuielile prilejuite de această prezenţă, de la sosirea grupului pe teritoriul francez până la părăsirea acestuia.
Grupul Asociaţiei "Purtata Avrigului" va reprezenta în festival zona Avrigului, tradiţiile şi obiceiurile locale. De asemenea, grupul va fi prezent cu diverse materiale în cadrul standului României, ce va fi amenajat cu prilejul acestei sărbători, dar va desfăşura şi diverse alte activităţi de promovare a zonei.