Am scris zilele trecute despre cea de-a treia ediţie a Festivalului Gastronomic „Mangaliţa de la Racoviţa”, ce s-a desfăşurat în zilele de 20 şi 21 august, în zona turistică Valea Moaşei din Sebeşu de Sus. Festivalul de la poalele muntelui Suru este doar unul dintre numeroaele demersuri şi proiecte întreprinse de Dan Limbăşan, creatorul mărcii „Mangaliţa de la Racoviţa”, prin care se încearcă promovarea acestei rase de porci, reintroducerea sa în gospodăriile mici din ţara noastră şi încurajarea consumului de carne şi produse din carnea acestei rase de porc. În cele două zile ale festivalului, participanţii au avut posibilitatea de a mănca sănătos diverse produse sau preparate din carne Mangaliţa, şi-au putut astâmpăra setea cu o bere rece, au avut posibilitatea de a-şi achiziţiona produse „Mangaliţa de la Racoviţa” pentru acasă, sau au petrecut clipe frumoase, alături de cei dragi, la discoteca în aer liber ori în jurul focului de tabără (sâmbătă) şi la spectacolul folcloric susţinut de mai mulţi artişti locali (duminică).
Într-o scurtă pauză de la coordonarea activităţilor organizatorice din cadrul festivalului, Dan Limbăşan ne-a povestit despre geneza mărcii „Mangaliţa de la Racoviţa”, misiunea asumată de aceasta şi unele planuri de viitor.
„Festivalul – Mangaliţa de la Racoviţa – a apărut exact aşa cum a apărut şi brandul cu acelaşi nume, pentru că, întotdeauna, am legat tot ceea ce am făcut, de locul unde m-am născut: Racoviţa. Puteam să-l numesc – Mangaliţa lui Limbăşan – sau – Mangaliţalui Didu -, dar am preferat să-i spun – Mangaliţa de la Racoviţa – pentru că eu aparţin unei comunităţi (m-am născut şi trăiesc în Racoviţa). Acum zece ani, pentru că tocmai s-a împlinit un deceniu de când cresc porci Mangaliţa (şi nouă ani de când procesez carnea şi produsele acestor porci), după ce am mâncat slănină de la aceşti porci oferită de cineva şi i-am întâlnit în Ungaria, mi-am zis că eu trebuie să fac asta… Pentru că întotdeauna mi-a plăcut să fac altceva decât ce se face în mod normal, în mod uzual. Şi am făcut Mangaliţa, de acolo de unde eu provin, din comunitatea mea, de care n-o să mă dezic niciodată, – Mangaliţa de la Racoviţa – sună ca o poveste. Şi întotdeauna în momentul în care porneşti pe un drum, ai început uşor, ai început cu paşi mici. Eu am început cu creştere, am făcut procesare, s-a făcut un program naţional, la care eu am participat şi care a fost inspirat şi din ceea ce făceam eu până la acel moment, cu porci pe care i-au primit cei ce au dorit să crească acestă rasă, după care să vină înapoi la procesare… Între timp, am făcut o facultate (Facultatea de Agronomie), care m-a ajutat foarte mult să prosper, apoi am făcut un master în alimentaţie publică şi agroturism. Şi, ca să fie o încununare a tuturor acţiunilor, ce puteam face mai nimerit decât un festival gastronomic al porcului de Mangaliţa, unde vedeta nu sunt eu, ci porcul şi preparatele din Mangaliţa, pentru că aici n-o să găsiţi altceva preparat din carne decât din această rasă de porc. Foarte mulţi m-au întrebat de ce nu aduc şi alte produse, iar eu le răspund tuturor că aici vreau să fie ca la un chef mare, unde noi venim, o dată pe an, în primul sfârşit de săptămână după postul Sfintei Mării, când şi prietenii noştrii plecaţi în alte ţări vin în concediu sau vacanţă, unde vreau doar ca lumea să se simtă bine şi să se hrănescă sănătos. Aici este un chef unde nu se ascultă manele, cu discotecă, cu muzică rock de calitate, foc de tabără, foc de artificii şi bineînţeles, folclor. Festivalul acesta este o încununare a unei munci lungi şi a unei idei pe care am avut-o acum zece ani. Iar, dacă ar fi să mă iau şi după ce spun alţii, se pare că primii ani sunt grei, după care totul vine de la sine”, ne-a mărturisit Dan Limbăşan.
Întrebat despre posibilitatea de a începe o afacere, ştergând ultimii zece ani din viaţă, întreprinzătorul din Racoviţa ne-a răspuns: „Să ştiţi că eu mi-am găsit vocaţia după 30 şi trei, patru ani. Am ajuns la concluzia că, pentru mine, banii nu sunt atât de importanţi în viaţă, banii nu sunt un scop în viaţă, ci doar un mijloc de a trăi şi de a mă folosi de ei. Mai mult decât atât, am constatat că menirea mea pe pământ este să hrănesc oameni. Iar mulţumirea mea mare este, în momentul în care am mers la piaţă şi am vândut clienţilor primele produse.şi am văzut că aceştia vin şi revin pentru a cumpăra de la mine, cu o mulţumire sufletească în priviri. În plus, când oamenii îmi spun că îi duc cu gândul şi gustul în secolul trecut, datorită preparatelor pe care eu le fac aşa cum ştiu de la bunicii mei. sunt foarte bucuros. Odată, un doctor care cumpără periodic produse de la mine, mi-a spus că aunci când consumă – Mangaliţa de la Racoviţa – este ca şi cum s-ar pune la masă cu mine şi cu bunicii săi, că acestea îi aduc aminte de gustul copilăriei. Repet: cred că menirea mea este să hrănesc oamenii, oferindu-le preparatele mele, dar îmi place să şi gătesc (eu gătesc aproape orice). Să de-a Dumnezeu să ne putem întâlni şi la cea de-a 30-a ediţie a festivalului!”.
Referindu-se la programul artistic folcloric pregătit, de fiecare dată, pentru acest festival, Dan Limbăşan ne-a declarat că reuşita evenimentului său s-a bazat şi pe o colaborare veche pe care o are cu câţiva artişti importanţi, dar şi pe renumele căpătat de marcă, oamenii înţelegând că prezenţa la festival este ceva deosebit faţă de experienţele artistice anterioare.
„Anul acesta am constatat că foarte multă lume îşi doreşte să vină să cânte sau să joace la festival. Am fost sunat, în săptămâna şi zilele premergătoare evenimentului, de reprezentanţi ai unor grupuri folclorice, coruri de copii, dar şi de cântăreţi consacraţi, care mi-au spus că îşi doresc să vină să evolueze la festivalul meu, pentru că este altceva. Lumea apreciază acest gen de manifestare, la care toţi se simt bine, ca la un mare chef, unde se poate mânca o mâncare bună şi de calitate, la un preţ corect, să ascultăm o muzică bună… Sunt artişti care au venit la festival de la prima ediţie şi care îşi doresc să vină în continuare, dar şi artişti noi, unii dintre ei consacraţi, care doresc să ne fie alături”, ne-a spus interlocutorul.
Festivalul Gastronomic “Mangaliţa de la Racoviţa” a fost organizat de “Mangaliţa de la Racoviţa – pentru dependenţii de Bun Gust!”, cu sprijinul Primărei şi Consiliului Local al comunei Racoviţa.