Articol
Mai sunt aproape două săptămâni până la debutul unei noi ediții a Ligii Florilor. Pentru Măgura, acesta este al optulea sezon la rând în eșalonul de elită, iar performanțele din ultimii 4 ani, cu trei calificări în faza grupelor EHF European League, le obligă pe fetele lui Alex Weber și Bogdan Nițu la un nou sezon bun pentru a prinde încă o dată un loc în cupele europene, la finalul acestuia.
Lotul Măgurii a suferit numeroase modificări în această vară, formația din Cisnădie transferând 8 jucătoare. Probabil de aceea Alex Weber a sunat adunarea destul de devreme, Măgura fiind prima echipă din Liga Florilor care a reluat pregătirea, la începutul lunii iulie.
Într-un interviu acordat pentru Tribuna și CisnădieAzi, Alex Weber a vorbit despre perioada de pregătire, amicalele de peste vară, transferuri și jucătoarele care nu mai fac parte din lot, precum și despre obiectivul pentru ediția 2022/2023 a Ligii Florilor. Totodată, antrenorul Măgurii a făcut referire și la noua campanie europeană și le-a transmis un mesaj suporterilor, pe care-i așteaptă în număr cât mai mare alături de echipă, ca și până acum.
– Domnule Weber, sunteți pregătit pentru un nou start de campionat cu Măgura? Al câtelea este?
– Da, sunt pregătit. Suntem pregătiți, de fapt, cu toții. Este al nouălea sezon al meu la Măgura, dintre care ultimele șapte le-am petrecut în Liga Florilor.
– Sunteți cel mai longeviv antrenor al unei echipe din Liga Florilor, în momentul de față?
– Nuuu, sunt al doilea. N-aveam cum să-l întrec pe domnul Tadici, de la Zalău, care e acolo de vreo 30 de ani.
– Noul sezon bate la ușă, mai sunt mai puțin de două săptămâni până la primele meciuri. Cum a decurs perioada de pregătire, sunteți mulțumit?
– Da, sunt mulțumit. Am început pregătirea încă de pe 4 iulie, am fost prima echipă care a revenit la antrenamente. Pe de o parte, e firesc, pentru că am transferat jumătate de echipă și trebuia să stăm un pic mai mult împreună, să ne cunoaștem mai bine.
– Ați plecat undeva în cantonament, sau ca și până acum, în localitate?
– Nu am mers nicăieri, noi aici, la Cisnădie, avem toate condițiile pentru a ne pregăti cum trebuie. Domnul primar Gheorghe Huja se ocupă de tot, avem condiții cum nu au destule echipe din prima divizie. Ce rost are să mergem în altă parte dacă aici avem totul la dispoziție?
– Ce meciuri de verificare ați avut?
– Au fost patru meciuri, toate însă cu porțile închise, fără spectatori, nici măcar nu am ținut scorul, și eu, și omologii de pe banca echipelor pe care le-am întâlnit fiind mai preocupați de joc decât de scor. Au fost ”duble” cu CS Mioveni și formația din Tg. Jiu.
– Mai sunt programate și alte amicale, sau vă opriți aici?
– Mai avem un turneu, săptămâna asta, la Buzău, miercuri, joi și vineri, cu echipa locală, Știința București și CS Mioveni.
– Cu Buzăul și Mioveniul nu vă întâlniți și în primele etape din campionat?
– Ba da, dar amicalele sunt amicale, iar meciurile oficiale, cu totul altceva. Sunt două echipe bune, una de cupele europene, Buzăul, alta care s-a întărit serios în această vară, Mioveniul.
– Pentru că veni vorba de meciurile oficiale, cum e programul, cum vi se pare?
– Avem parte de un început dificil de campionat. În primele 5 etape avem așa, acasă cu Brăila, echipă care se bate din nou la cupele europene, după care mergem la Mioveni, pe terenul unei echipe, cum spuneam, care s-a întărit cu trei jucătoare de la campioana Rapid, plus încă una de la Buzău și una din naționala Croației, un centru bun. Pe lângă ce-au avut, s-au întărit foarte bine. După aceea, în etapa a III-a, la Cisnădie vine CSM București, vicecampioana. Vă dați seama, CSM-ul vrea să câștige din nou titlul. În etapa a IV-a mergem la Buzău, întâlnim iarăși o echipă de cupele europene, după care, în următoarea etapă, vine la Cisnădie campioana Rapid București!
– Spuneți-ne despre transferuri. Ca o primă impresie, uitându-ne pe lista cu jucătoarele care-au venit acum, vedem câteva nume cunoscute, sunt fete cu care-ați mai lucrat la Măgura…
– Da, trei dintre jucătoare revin la Măgura. Portărița Mirela Pașca vine de la CSM Slatina și a mai jucat la Cisnădie între 2017 și 2020. Cynthia Tomescu este un pivot cu destulă experiență, de 31 de ani, care anul trecut a fost la Mioveni, iar la Măgura a jucat din 2018 până în 2020. Extrema Cristina Mitrache a mai jucat în urmă cu vreo 5 ani la noi, iar în ultimele două sezoane a fost la Zalău.
Am mai adus portarul de la Bistrița, pe Ana Maria Măzăreanu, care a făcut un sezon foarte bun la Gloria. De asemenea, a venit și turcoaica Asli Iskit, care a făcut un sezon foarte bun la Thuringer, în Germania.
Elena Dache, ultima dată la Rm. Vâlcea, este un centru care va fi foarte valoros în România, iar Abigail Vălean, extremă stângă, vine la noi de la Buzău.
Am mai adus un pivot care va face diferența acolo, pe semicerc, alături de Timea Tătar, pe Mouna Jlezi de la Zalău. Și ea a avut un sezon foarte bun. Încercăm să creăm relațiile de joc ca să putem face față în Liga Florilor, anul ăsta, pentru că echipele s-au întărit foarte tare, în special Bistrița, Buzăul și Brăila, sunt echipe care au transferat și vor să fie în primele 3-4 din țară, având obiectiv cupele europene, pe lângă Rm. Vâlcea, Baia Mare și Cisnădie.
– Vă opriți aici cu transferurile?
– Nu, o să mai vină Giulia Guaireiro care ajunge la 1 septembrie. A jucat la Bera Bera, în Spania, a avut un sezon foarte bun, a putut fi văzută de iubitorii acestui sport la TV, în meciurile cu Rm. Vâlcea, de anul trecut, din cupele europene. Joacă linia de 9 metri, centru, inter dreapta, inter stânga, orice…
– Iar fetele de care v-ați despărțit…
– Au plecat Valentina Blazevic la Buzău, extrema stângă Dijana Radojevic, portărițele Trusova – acasă, în Rusia – și De Arruda, la Bistrița. Daniela Necula e la Tg. Jiu acum, iar Bianca Marin, la Știința București. A mai plecat Tamas Reka, la Universitatea Cluj, iar Raluca Băcăoanu e acum la Rm. Vâlcea.
– Vă încurcă noile reguli, după ce ministrul Sportului, Eduard Novak, a decis ca cel puțin 40 la sută din echipa de pe teren să fie alcătuită numai din românce?
– Ne adaptăm și ne conformăm, nu avem ce face. Nu va fi o problemă. Odată cu noua regulă trebuie să avem în permanență în teren cel puțin trei românce. În schimb, au fost scoase regulile U23 și Under 21.
– Anul trecut, cam pe vremea asta, ne spuneați că orice echipă de la locurile 10-11 în sus poate bate pe oricine, asta s-a tradus că va fi un campionat puternic, cu multe echipe valoroase. Cum va fi în noua ediție de campionat?
– La fel! Va fi la fel, pentru că au fost făcute multe transferuri bune de către toate echipele. Să ne așteptăm la un sezon foarte aprins, care se va juca până în ultima etapă, din punctul meu de vedere.
– Are rost să vă întreb ce obiectiv aveți pentru noul sezon? Cred că răspunsul l-aș putea da și eu, același ca de fiecare dată…
– Obiectivul nostru rămâne același: să facem cât mai multe puncte, să câștigăm fiecare meci, iar la final, când se trage linia, să fie bine… Ca să nu fie rău! Luăm fiecare meci în parte, ne dorim să scoate maximum din fiecare joc. Dacă vom reuși, sau nu, vom vedea pe parcurs.
– Încă nu am vorbit despre cupele europene. În ultimii 4 ani ați ajuns de trei ori în faza grupelor, iar anul trecut, în această fază, au apărut și victoriile. Când e tragerea la sorți?
– De-abia în octombrie vom ști cu cine vom juca în turul 3 preliminar. Datorită rezultatelor din ultimul sezon al EHF European League, acum intrăm direct în turul 3 preliminar. Mai mult, la tragerea la sorți suntem în urma capilor de serie.
– Aici riscăm un obiectiv?
– Întotdeauna îți propui să faci mai mult decât până la momentul respectiv. Anul trecut, am scos campioana Cehiei, în turul 2 preliminar, apoi pe ocupanta locului 3 din Ungaria, pe Debrecen, iar în grupe am bătut acasă pe Storhamar și pe Lada Togliati.
Acum, mai întâi să intrăm în grupe, în primul rând, după care vom vedea ce va mai fi.
Un lucru e cert însă, pe lângă CSM București și Rm. Vâlcea, suntem singura echipă de handbal din România, la feminin, care am mers an de an, în ultmimele sezoane, în Europa. Asta spune ceva despre modul în care ne pregătim, cu seriozitate… Consider căCisnădia, un orășel de vreo doar 15.000 de suflete, este un exemplu de urmat.
– Nu în ultimul rând, un gând pentru suporteri…
– Îi așteptăm să fie alături de noi, ne va fi foarte greu în acest an și sperăm să-i bucurăm cu victoriile noastre în fiecare weekend.