Semnal editorial: "Cei mai mulţi oameni nu gândesc, iar ceilalţi gândesc aiurea"

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

După volumele Condiţia umană a politicului, Conştien­tizarea politică, Regula imbecilităţii, Nicolae Lotreanu revine în atenţia cititorilor cu o carte de aforis­me şi cugetări, intitulată "În pustietatea cuvintelor" (Casa de presă şi editură Tribuna, 2022). Citind-o, mi-am dat seama că autorul este un moralist din familia francezilor Montaigne, Pascal, La Rochefoucauld, La Bruyere, sceptic, dar nu pesimist, preocupat de condiţia umană: " (…) Omul este întotdeauna primordial, iar izvo­rul naturii sale este nesecat. Apa lui nu poate fi în­ghiţită dintr-o sorbitură, ci treptat în această lungă călătorie a omului spre umanitatea deplină. În deveni­rea lui întru fiinţă, cum filosofa Noica. În căutare de sine şi proiectare dincolo de limitele unei condi­ţii încă mult mai sărace decât complexitatea naturii sale. Cititorule ocazional vei găsi aici o vorbă cu rost. Nu ştiu dacă de alinare, ori de liniştire, dar, în orice caz, de susţinere a gândului propriu. Poate chiar câte o oază în pustietatea cuvintelor, care să-ţi stâr­nească setea de a şti şi să-ţi primenească încrederea. Cu toţii suntem oameni, dar fiecare este o piatră unică în zidirea umanităţii (…)"

Volumul este structurat pe capitole, cu titluri gen:

Om-devenire, Condiţie umană, Cunoaştere, Sfârşitul istoriei şi…primul om, A fi sau a nu fi…moral, Politica – eter­na dezamăgire, Alienare sau revoluţie interioară etc. şi, în fiecare capitol, autorul inserează cugetări şi afo­risme adecvate temei propuse. Citind cartea cu creionul în mână, am însemnat câteva dintre acestea, pe care vi le împărtăşesc, spre incitare la lectura întregului: "În drumul lung al devenirii-om, doar cei rarisimi vor rămâne inocenţi; Trăim într-o lume în care principalul dirijor este ignoranţa; E uşor să înţelegi un prost. Logica lui este…lipsa oricărei logici!; Bătrâneţea are, printre altele, rostul să ne împrietenească cu moartea; lnstituţiile sociale actuale tind să devină o insultă la adre­sa umanităţii; Dreptatea e de partea omului cinstit, jus­tiţia cochetează cu puternicii zilei; Trăim un timp al extremelor, până şi clima s-a molipsit; Când simţiţi că nu mai înţelegeţi nimic, lipiţi urechea de pământ; Li­bertatea are un preţ pe care cei mai mulţi oameni nu vor sau nu pot să-l plătească; Cei mai mulţi oameni nu gândesc, iar ceilalţi gândesc aiurea…"

Imagine intercalată
Imagine intercalată

"În pustietatea cuvintelor" este un adevărat ma­nual de înţelepciune, Nicolae Lotreanu cugetând în lo­cul nostru asupra unor categorii filozofice precum: adevăr, dreptate, justiţie, religie, spirit, materie, edu­caţie, libertate, viaţă, societate, moarte, fericire, Dumne­zeu etc. Şi vorba lui: "În momente de cumpănă, de nesi­guranţă ori curiozitate, poţi deschide această carte ca pe un oracol şi vei găsi o pistă nouă, poate surprin­zătoare, ori chiar sâcâitoare, dar care te va pune pe gânduri, iar gândurile sunt întotdeauna fertile când întâlnesc un impuls sau un punct de sprijin".

Autor
11 august 2022 la 20:17

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 15 ore
Obiceiuri și tradiții la români, în ziua de Paști
Poporul român are multe tradiții pe care le-a moștenit din moși strămoși și pe care le păstrează cu...
Cultura
3 min de citit
acum 17 ore
Video: Șoseaua Alba Iulia, mai „tânără” cu 46 de ani. Atunci și acum
Șoseaua Alba Iulia este una dintre cele mai importante și mai circulate artere ale Sibiului. Ca multe alte...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
„Primăvara în joc și cântec” – spectacol folcloric la casa de Cultură Avrig
Vineri, 25 aprilie, începând cu ora 18, Casa de Cultură a orașului Avrig va găzdui Spectacolul Folcloric Extraordinar...
Cultura
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
Spectacol de Paști, la Arpașu de Jos
Luni, 21 aprilie, începând cu ora 17, la Casa de Cultură din Arpașu de Jos se va desfășura...
Cultura
1 min de citit