Situația apei potabile în județul Sibiu. DSP avertizează că apa din fântâni și șipote poate deveni improprie consumului în perioadele secetoase

Acasa >

Articol

Locuitorii din localitățile din județul Sibiu care nu sunt racordate la rețeaua publică se aprovizionează din 339 de fântâni publice și 165 de șipote aflate pe domeniul public și 22.499 de fântâni particulare. În perioadele secetoase, apa din fântânile și sipotele publice aflate în subordinea primăriilor sau din fântânile particulare aflate în gospodăriile cetățenilor poate deveni improprie consumului atât cantitativ, cât și calitativ, avertizează Direcția de Sănătate Publică Sibiu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În ședința Colegiului Prefectural, DSP a prezentat un Raport privind calitatea apei potabile în județul Sibiu în anul 2021 și date privind implicarea Direcției de Sănătate Publică a județului Sibiu pentru sprijinirea producătorilor de apă potabilă, în vederea îmbunătățirii aprovizionării cu apă potabilă a populației județului Sibiu.

În Laboratorul de analize al DSP Sibiu, în cursul anului trecut, au ajuns 158 de probe de apă din fântâni și izvoare publice, din care 79 au fost analizate la parametrii microbiologici și un număr de 79 de probe au fost analizate la parametrii chimici (nitrați, nitriți, amoniu, conductivitate, culoare, fier, mangan, gust, miros, oxidabilitate, pH, turbiditate).

„Rezultatele determinărilor au arătat faptul că 35,44 %, din probele analizate la parametrii chimici, au fost necorespunzătoare (cel mai frecvent depășirile s-au înregistrat la amoniac și nitrați), 69,62 % din probele analizate la parametrii bacteriologici au fost necorespunzătoare și 17,10 % din probe au fost neconforme atât la parametrii chimici, cât și la ce bacteriologici. Că număr de analize, în cursul anului 2021 s-au efectuat un număr de 959 analize din apă provenită din surse publice locale, din care 211 analize au fost neconforme, deci un procent de 22 %. Din parametrii bacteriologici 49,30 % au fost neconformi și 5,96 % din parametrii chimici. Se constată valori crescute ale numărului de probe și de analize neconforme la probele de apă recoltate din sursele publice”, prevede raportul DSP.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Primăriile au fost avertizate în privința deficienţelor și asupra obligațiilor care le revin în ceea ce privește aprovizionarea cu apă a populației, respectiv întreținerea corespunzătoare a surselor de apă, a instalațiilor, curățarea și dezinfecția periodică a acestora, verificarea calității apei, afișarea la loc vizibil, în vecinătatea sursei publice de apă, a averitzărilor „Apă este bună de băut”, „Apă nu este bună de băut”, „Apă nu este bună de folosit pentru sugari și copiii mici” (apă cu depășiri la concentrația de nitrați), suportarea costurilor determinate de analizarea parametrilor prevăzuți a se realiza în cadrul monitorizării. 

DSP a acordat consultanță, privind procedeele de curățare și dezinfecție ale fântânilor și rezervoarelor de înmagazinare, atât primăriilor cât și persoanelor fizice interesate.

Deoarece în unele zone rurale sursele individuale constituie unicul mod de aprovizionare cu apă și impactul asupra stării de sănătate a populației este important, s-a continuat derularea unui program național de sănătate, și în cursul anului 2021, și anume “Screeningul calității apei de fântână și a apei arteziene de utilitate publică”. Astfel, în cadrul acestui program,  în cursul anului 2021, DSP Sibiu a selectat un număr de 26 de fântâni și sipote publice, din județul Sibiu, de unde s-au recoltat probe pentru analiză parametrilor chimici și microbiologici.

 

Apă bună, cu excepția zonei de nord a județului

 

Raportul DSP arată faptul că, în comparație cu alte județe ale țării, de exemplu în Moldova,  unde concentrația de nitrați din apă este foarte mare, din cauza poluării pânzei de apă freatică, sau în vestul țării, unde concentrația de arsen din sol, și implicit din apă, este foarte ridicată, județul Sibiu dispune de surse de apă potabilă, corespunzătoare, în cea mai mare parte a teritoriului. Excepție face zona de nord a județului (Blajel, Biertan, Mosna, Micasasa, Dumbrăveni,etc), unde apă din sursele subterane, chiar de mare adâncime, conține amoniu, fier, mangan, în concentrații ridicate.

În județul Sibiu, există doi operatori regionali de apă potabilă, S.C. Apă Canal S.A. Sibiu și S. C. Apa Târnavei Mari S.A, care urmăresc îmbunătăţirea permanentă a calităţii serviciilor şi a accesului la infrastructură de apă şi apă uzată, prin creşterea progresivă a ariei de acoperire a serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, la nivelul județului Sibiu. 

În județul Sibiu există 5 mari zone de aprovizionare cu apă potabilă , în care apa tratată în 5 stații de tratare, autorizate sanitar, este distribuită populației prin rețea centralizată, de cei doi mari operatori de apă din județ, asigurându-se apă potabilă unui număr de 292.742 de locuitori (62,53% din populația totală a județului). Volumul total de apă distribuit în anul 2021 a fost de 14.790.530 mc/an.

Pe lângă cele 5 ZAP-uri mari, există și 24 de sisteme mici de aprovizionare cu apă a populației, care asigura apă potabilă, pentru 41.638 de locuitori (8,89 % din populația județului).  Volumul total de apă distribuit a fost de 2034951 mc/an.

Pe lângă aceste sisteme centralizate, există sisteme de aprovizionare locale, unele construite de cetățeni, situate în mediul rural, neautorizate sanitar, care furnizează populației, o apă care nu este supusă procedeelor de tratare și dezinfecție permanentă a apei, sistemul fiind: captare, înmagazinare, distribuţie.

În cursul anului 2021 au fost eliberate cinci autorizații sanitare de funcționare pentru sisteme centralizate de aprovizionare cu  apă potabilă (Chirpăr și Săsăuș/com Chirpăr, Fofeldea și Țichindeal/com Nocrich, Merghindeal și Dealu Frumos/com. Merghindeal, Păucea/com. Blăjel, Velț/com. Bazna) și s-au acordat 29 vize anuale, pe autorizațiile sanitare eliberate în anii anteriori.  De asemenea, au fost evaluate sanitar 4 proiecte legate de alimentare cu apă potabilă (modernizare extindere rețele Jina, rețea de aducțiune apă brută Orlat, reabilitare conductă apă brută stație pompare, conductă refulare Păltiniș, conductă zona str. Sibiului, Cisnădie), eliberându-se notificări privind asistență de specialitate în sănătate publică.

 

Recoltare de probe de apă

 

Supravegherea calităţii apei potabile s-a efectuat prin  recoltare de probe de apă  şi analize de laborator chimice și bacteriologice efectuate în laboratoarele DSP Sibiu.

Numărul de probe de apă și parametrii, care trebuie analizați în cursul unui an, se stabilesc pe baza programelor de monitorizare, avizate de Direcția de Sănătate Publică a Județului Sibiu. Astfel, în cursul anului 2021 s-au avizat un număr de 81 de programe de monitorizare a calității apei potabile și s-au trimis un număr de 67 de adrese producătorilor de apă și autorităților locale, referitoare la aprovizionarea cu apă a populației.

În anul 2021, în cadrul activității de supraveghere a calității apei potabile, la nivelul Laboratorului DSP Sibiu, 783 probe de apă potabilă au fost analizate la parametrii chimici (amoniu, aluminiu, conductivitate, culoare,duritate, fier, miros, mangan, nitrați, nitriti, oxidabilitate, pH, plumb, turbiditate, clor rezidual liber, fluoruri) și 780 probe de apă potabile care au fost analizate la parametrii microbiologici (număr de colonii la 22 și 37 grade Celsius, E.coli, enterococi, coliformi, Clostridium). Din acest număr total de probe, 14,29 % au prezentat neconformități la parametrii chimici (în special la parametrul indicator clor rezidual liber), iar 10,86 % au prezentat neconformități la parametrii microbiologici.  

 

Ce este de făcut

 

La capitolul concluzii, DSP propune o serie de măsuri care pot îmbunătăți situația alimentării cu apă din județul Sibiu.

Direcția de Sănătate Publică Sibiu propune alocarea de fonduri pentru îmbunătăţirea calităţii apei potabile în mediul rural,  pentru achiziția de sisteme automatizate pentru dezinfecția permanentă a apei distribuite populației, în vederea conformării la prevederile Ord MS 119/2014.

O altă soluție ar fi preocuparea tuturor primăriilor, pentru asigurarea unei aprovizionări centralizate cu apă potabilă în localități, suficiente cantitativ şi corespunzătoare calitativ pentru toate nevoile publice şi individuale și care să îndeplinească condițiile pentru autorizare sanitară.

DSP propune și catagrafierea, anuală, la nivel județean a sistemelor de aprovizionare cu apă și a fântânilor și izvoarelor publice, pe baza raportărilor efectuate de primarii şi caracterizarea lor din punct de vedere fizico-chimic şi microbiologic.

„Apa potabilă este asigurată populației fie prin sistem centralizat de distribuție a apei, fie din fântâni și izvoare publice sau particulare.  Sistemul centralizat este cel mai bun, cel mai recomandat, deoarece asigură o calitate corespunzătoare și o supraveghere bună a calității apei”, potrivit raportului Direcției. 

Direcţia de Sănătate Publică a Județului Sibiu se ocupă de supravegherea calităţii apei potabile distribuită populaţiei din judeţul Sibiu, în conformitate cu legislaţia în vigoare, în scopul protejării sănătăţii şi prevenirii îmbolnăvirilor. 

 

Custom Image

 

 

         

              

Autor
26 iulie 2022 la 12:18
5650 de vizualizari

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 8 ore
Apariția și dispariția Parcului din Piața Mare. Informații din Sibiul anilor ´40
În poveștile despre trecutul orașului spuse de bunicii sibieni apare deseori parcul din Piața Mare, desființat în anul...
Actualitate
8 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Dacă vor ajunge în finală, sibienii ar putea juca ACASĂ cu trofeul Cupei României pe masă! ”Municipalul”, preferatul federației
Pentru al treilea an consecutiv, Stadionul ”Municipal” ar urma să găzduiască finala Cupei României. Arena sibiană a fost...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Ce spune ”Șumi” despre zvonurile că ar urma să fie înlocuit chiar cu Măldărășanu: ”Îi doresc baftă și îi curăț vestiarul!”
La un pas să rateze obiectivul, calificarea în cupele europene, Marius Șumudică își simte viitorul amenințat pe banca...
Actualitate
1 min de citit
Autor b.o.n.
acum 8 ore
Antrenorul Rapidului crede că Hermannstadt are prima șansă de a se califica în finala Cupei
Marius Șumudică a declarat, într-o conferință de presă, după sosirea la Sibiu, că echipa lui Măldărășanu este favorită...
Actualitate
1 min de citit