Daniela Câmpean cere modificarea criteriilor prin care spitalul de urgență din Sibiu a fost exclus de la finanțare prin PNRR: „Persoane de la București încearcă să ne limiteze posibilitatea de a accesa aceste fonduri”

Acasa >

Articol

Președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Câmpean, susține că posibila excludere a viitorului spital al Sibiului de pe lista investițiilor ce vor fi finanțate prin PNRR este o pierdere pentru locuitorii Sibiului și critică reacțiile adversarilor politici care s-au bucurat de această decizie.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

De asemenea, Daniela Câmpean a spus că a transmis Ministerului Sănătății, inclusiv premierului, o analiză a noilor de criterii de selecție și cere modificarea lor.

Noul spital județean care urmează să se construiască la Sibiu ar fi o investiție de aproximativ 500 milioane lei, iar prin PNRR ar urma să se acorde finanțări doar pentru spitale de 206,88 milioane.

Ministerul Sănătății a publicat în consultare publică Metodologia de prioritizare a investițiilor în infrastructura publică de sănătate aferente Componentei 12 – Sănătate, Investițiile 2.1 și 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă, incluzând echipamentele și aparatura medicală din cadrul PNRR.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții ce presupun construcția și dotarea de spitale / unități spitalicești noi la nivel național, din lista de 49 de obiective înscrise de către Ministerul Sănătății în anul 2021 și convenite cu Comisia Europeană.

Noile construcții vor respecta cerințele de eficiență energetică (NZEB), conform legislației naționale și standardele de calitate și performanță existente la nivel internațional.

Includerea proiectelor în lista proiectelor finanțate prin PNRR va fi propusă de către Ministerul Sănătății, respectând prevederile metodologiei de prioritizare.

Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior demarându-se procedurile de finanțare specifice fiecărei investiții.

Potrivit articolului 2, unul dintre criterii este „propuneri de investiții care se încadrează în bugetul maxim al investiției în valoare de 206,88 milioane Euro fără TVA”.

 

Posibile alte surse de finanțare

 

Daniela Câmpean spune că au fost luate în calcul și alte surse de finanțare, iar cel mai important lucru este faptul că Sibiul are deja documentațiile pregătite pentru a solicita finanțarea. Subiectul a fost abordat și în timpul ședinței Consiliului Județean de miercuri, când Daniela Câmpean le-a răspuns consilierilor PSD.

„Doar după pandemie a părut PNRR-ul. Dacă noi am fi luat în considerare finanțarea PNRR și am fi așteptat să facem acest proiect doar după pandemie, la momentul actual nu am mai fi în situația să îndeplinim toate condițiile pentru a fi incluși în PNRR. După cum știți și dvs. sunt anumite discuții legate de metode prin care anumite persoane de la București încearcă să ne limiteze posibilitatea de a accesa aceste fonduri. Vă anunț că dacă până acum nu ați aflat, toate proiectele pe care le inițiem, toate documentațiile tehnice pe care le ințiem nu au prevăzută o sursă de finanțare. De regulă, toate autoritățile locale întocmesc documentații să le aibă pregătite la moemntul la care se lansează acele surse de finanțare. Dacă noi așteptam să vedem dacă vine un PNRR stăteam și la momentul acesta eram ca alte proiecte care se vor puse în PNRR dar nu o să îndeplinească niciodată condițiile să fie executate în termenul prevăzut de PNRR”, a declarat Daniela Câmpean, adăugând că discuțiile de cancan le refuză în cadrul ședinței de Consiliu Județean.

 

Politicieni care și-au greșit misiunea”

 

Daniela Câmpean a publicat un comentariu pe pagina de facebook referitor la această problemă:

„Veștile despre posibilele criterii de finanțare a investițiilor din Sănătate mi-au făcut zilele acestea o nouă demonstrație tristă, aceea a unor politicieni care și-au greșit misiunea și a unor membri ai comunității care-i vor (și fac?) binele doar din vorbe.

Suntem în fața unei provocări, fără doar și poate. Dar nu e prima! Pentru a aduce proiectul Noului Spital Județean la nivelul de astăzi am trecut prin multe altele. Ce-i drept, pe tot acest parcurs, ne-am cunoscut în mare parte aliații, dar și pe cei de la care nu ne putem aștepta la nimic bun.

Suntem în fața unei provocări care va testa din nou puterea reprezentanților administrației și a liderilor politici. Dar nici asta nu este prima oară. E greu pentru cei din afara acestui proiect să înțeleagă câte piedici s-au pus în realizarea lui. E greu, în primul rând, fiindcă noi nu am vorbit despre asta. Am reacționat la cele publice, la contrele referitoare la amplasament, la cele privind structura funcțională etc. Dar, în realitate, cei care făceau toate astea nu s-au limitat la atât! Au încercat să blocheze proiectul la București, să pună bețe-n roate la autorități, practic să oprească această viitoare investiție.

Autorii tuturor acestora și-au găsit, nu foarte greu, lăudători în presă și într-o parte a societății. Pentru ei, posibilul eșec al meu, al Consiliului Județean Sibiu, al PNL Sibiu valorează infinit mai mult decât realizarea noului Spital, iar asta am văzut, acum, din nou.

Asta și mai vechea tentație a bucuriei în fața răului altuia!

Atât doar că nefinanțarea spitalului și implicit nerealizarea lui nu este răul meu, al Danielei Cîmpean, al echipei mele sau al PNL Sibiu….

Am citit că mi se (sau ni se!) reproșează slăbiciune politică la nivel național. În realitate, parcurgerea tuturor etapelor de până acum, în ciuda atâtor și atâtor obstacole, se datorează, pe lângă altele, și forței politice.

Am citit, de asemenea, că în loc să construim un spital pe teren, am construit unul virtual, pe internet. Cu părere de rău, cei care spun asta nu au înțeles mare lucru din ceea ce am reușit să livrăm recent. Spitalul VR nu este un element de marketing, ci un mecanism în timpul procedurilor și de-a lungul realizării construcției. Dar, da! Spitalul VR a fost gata înaintea celui fizic. Este practica firească a tuturor proiectelor majore actuale peste tot în Europa!

Curios, însă, că deși o bună parte din comunitate a înțeles, mulți din politică și o parte din presă nu au priceput că Noul Spital ne-a dat ocazia unei alte construcții. Construcția interesului comun, a unității în acțiune pentru binele public. Un Nou Spital a fost și este prioritatea sibienilor dovedită de sondajele ultimilor 20 de ani. Și atunci, dacă sibienii vor asta, cum de nu ne unim pentru a îndeplini cerința lor?

Contează atât de mult că este Daniela Cîmpean sau PNL la Consiliul Județean? Contează asta mai mult decât realizarea efectivă a unui spital? Mă întreb: toate contrele și satisfacția publică a unei noi greutăți în realizarea acestui proiect îi fac pe cei care le practică pesediști mai buni? Sau userișiti mai buni? Sau ziariști mai buni? Fiindcă sibieni mai buni mă îndoiesc că îi fac!

În viață este foarte important să te ridici și să spui ce trebuie, atunci când trebuie. Dar la fel de important este să taci atunci când trebuie!

Vom continua efortul nostru de realizare a Noului Spital Județean. Vom continua, în același timp, să investim în servicii de sănătate mai bune având alături în efortul nostru societatea sibiană, medicii de bună credință și angajații din sistem care înțeleg care e menirea lor acolo.

Vom continua din acest punct, bucurându-ne de aprecierea acelora care au înțeles ce și de ce am făcut până acum. Niciunul dintre pașii de până azi nu a fost inutil, ba din contră! În momentul în care vom avea finanțarea, anii de până acum vor însemna ani economisiți din viitor. Fiindcă tot atâția ani ar fi durat documentațiile și după obținerea finanțării, ca și înaintea obținerii ei!

Noul Spital Judetean din Sibiu nu este doar ambiția mea, ci și a altor câteva sute de oameni care au muncit și muncesc pentru el. Mai presus decât atât, însă, este o necesitate pentru sute de mii de sibieni. Mă aștept, deci, în numele și al unora și al altora, ca politicienii, presa, toți cei care se consideră importanți pentru comunitate să întrebe acum, cum pot să ajute. Nimic altceva!”.

 

Spital Clinic Județean de Urgențe Sibiu cu secții de adulți și copii

 

Studiul de fezabilitate care stabilește scenariul pentru construcția noului Spital Clinic Județean de Urgențe Sibiu cu secții de adulți și copii prevede că acesta va fi realizat pe terenul în suprafață de 194.750 mp situat în intravilanul municipiului Sibiu, Calea Șurii Mici FN și va include servicii pentru adulți și copii, asigurând spații adecvate pentru relocarea secțiilor din Spitalul Județean din subordinea Consiliului Județean Sibiu, dar și a secțiilor din Spitalul de Pediatrie, din subordinea Primăriei Municipiului Sibiu.

Va fi un spital modular de tipul și dimensiunea spitalelor regionale, ușor adaptabil în timp, cu centru de transfuzii sanguine si centru de cercetare incluse. Sunt prevăzute 4 corpuri (A,B,C,D) unite printr-un corp central de legătură care va găzdui funcțiunile comune (administrative, de depozitare etc.). Corpurile A, B, C şi D au un regim de înălţime S+P+5E, în timp ce corpul de legătură are un regim de înălţime S+P+3E. Corpul de legătură reprezintă coridorul principal pentru circulaţia generală a spitalului şi cuprinde funcţiuni de servicii care deservesc

Subsolul va include în principal servicii suport, cum ar fi: spălătorie, blocul alimentar, serviciul de prosectură şi anatomie patologică, servicii de întreţinere şi mentenanţă, vestiare pentru personal, spaţii de administrare a materialelor, sterilizare etc., în timp ce la parter se vor localiza spaţii de primire, servicii de diagnostic şi terapeutice, farmacia, ambulatoriul integrat, unităţile de primiri urgenţe, birouri administrative şi spaţii dedicate instruirii cadrelor medicale.

Serviciile de spitalizare de zi, blocul operator, secţiile critice şi terapia intensivă se vor situa la etajul 1. Secţiile de spitalizare continuă se vor amplasa la etajele superioare. Pe acoperişul clădirii va fi construit un heliport H-3, pentru a găzdui un elicopter, cu cerințele sale operaționale specifice.

Noua construcție va rezolva problema structurii pavilionare învechite a actualelor spitale din Sibiu. Spitalul Clinic Județean este în prezent format din 13 corpuri medicale și alte 24 de construcții nemedicale (administrative, depozite alimente, medicamente şi materiale sanitare, arhive, alte anexe tehnice), iar accesul între acestea nu se poate face fără ieșirea în afara clădirilor, multe dintre ele fiind construite în urmă cu 50-150 ani.

De asemenea, Spitalul Clinic de Pediatrie își desfășoară activitatea în trei locații distincte, situate la adrese diferite în oraș.

 

Spital cu 805 paturi

 

Accesul pacienților va fi ușurat; aceștia nu vor mai trebui să se orienteze singuri între diverse clădiri și adrese. Noua construcție va avea intrări pe două laterale și peste 900 de locuri de parcare, iar planul urbanistic zonal prevede bandă prioritară pentru autobuze și biciclete. Amplasarea în apropierea autostrăzii asigură un acces ușor și pentru pacienții din afara Municipiului Sibiu. Este de asemenea prevăzut un heliport pentru urgențele transportate cu elicopterul.

Sunt proiectate spații verzi cu un total de 121.959 mp atât în exteriorul, cât și în interiorul unității spitalicești, iar proiectarea spațiilor se face în așa fel încât culorile, lumina și materialele folosite să promoveze o stare de bine şi de sănătate pentru pacienți, dar și o atmosferă plăcută pentru personalul medical.

Aproximativ 50% din costurile investiției sunt prevăzute pentru dotări cu tehnologie medicală de ultimă generație, special proiectate pentru spațiile în care se va utiliza aparatura. Suprafața desfășurată a construcției, de 115.000 mp oferă spațiu generos atât pentru spațiile de recepție și așteptare, cât și pentru facilitățile medicale, inclusiv urgențe. Pentru ambulanțe sunt prevăzute 13 locuri de parcare. În primă fază, în noul spital vor fi relocate 805 paturi de spitalizare continuă (620 adulți și 185 copii) și 90 de paturi pentru spitalizarea de zi. Este vorba de cele destinate cazurilor acute. Vor exista 108 paturi pentru îngrijiri critice în spital (UTI, USTAC, UTI pentru arși etc.). Partea de îngrijire pacienți cronici se va reloca într-o etapă ulterioară, clădirea prin forma ei fiind uşor de extins.

Clădirea prevede amfiteatre și laboratoare pentru formarea cadrelor medicale și continuarea colaborării cu Universitatea Lucian Blaga Sibiu. Costul total estimat al investiției se ridică la 2.041.046.986 LEI fără TVA, respectiv 2.428.845.913 LEI cu TVA (adică aproximativ 500 milioane Euro), din care: construcție și manopera 983.061.835 lei fără TVA, respectiv 1.169.843.583 lei cu TVA, iar restul pentru dotări. Ar urma să fie cea mai mare investiție publică de după 1989 din județul Sibiu.

21 iulie 2022 la 15:18
2959 de vizualizari

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
Măldărășanu pregătește schimbări în echipa de start, cu Rapid. Ce spune despre Muțiu vs. Căbuz
Marius Măldărășanu a recunoscut, în conferința de presă, că vor existat modificări în primul ”unsprezece”, cu Rapid, față...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 ore
Incendiu la un apartament din Şelimbăr
Pompierii sibieni au intervenit în Şelimbăr, pe strada Mihai Viteazu, pentru stingerea unui incendiu la un apartament, transmite...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
Zeci de drumeți au sărbătorit a doua zi de Paști la Chilia Părintelui Arsenie Boca
În a doua zi de Paști, zeci de iubitori ai muntelui au ales să sărbătorească într-un mod special,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 ore
De miercuri puteţi cumpăra bilete la Festivalul de Teatru
Biletele pentru cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se pun în vânzare...
Actualitate
3 min de citit