„Zilele oraşului Agnita”, weekend de sărbătoare

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pentru deschiderea acestui eveniment, pe scenă au fost invitaţi primarul oraşului, Alin-Cătălin Schiau-Gull, preşedintele CJ Sibiu Daniela Câmpean, prefectul judeţului, Mircea Dorin Creţu, Adrian Bibu administratorul judeţului Sibiu, membrii Consiliului Local Agnita , reprezentanţi ai cultelor religioase şi ai instituţiilor din oraş.

Alin Schiau le-a mulţumit distinşilor oaspeţi care au dat curs invitaţiei de a veni la acest eveniment şi le-a urat locuitorilor oraşului distrac­ţie plăcută în cele trei zile de cântece şi dansuri.

Preşedintele Consiliului Judeţean l-a felicitat pe primarul oraşului pentru organizarea acestui eveniment ca, şi a celui precedent din parcul Steinburg, dar mai ales pentru modul în care a schimbat imaginea oraşului, şi a promis că îi va acorda tot sprijinul pentru a realiza proiectele pe care şi le-a propus.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Prefectul Judeţului, Mircea Dorin Creţu, a mulţumit pentru invitaţia la această sărbătoare, a amintit de fosta fabrică de încălţăminte, recunoscută pentru calitatea produselor şi a remarcat faptul că în oraş au apărut întreprinderi noi care oferă locuri de muncă agniţenilor şi nu numai, în special Harting – care va deschide noi unităţi de producţie.

Spectacolul prezentat de îndrăgitul solist Tin Vasilescu, a început cu o suită de cântece corale interpretate de grupurile vocale pregătite de profesoara Doina Părău, având-o ca solistă pe talentata Paula Moldovan.

 Au urmat cei mai mici dansatori ai Casei de Cultură, care au umplut scena şi s-au bucurat de aplauzele spectatorilor şi mai ales ale părinţilor care i-au răsplătit apoi cu ce şi-au dorit de la tarabele şi locurile de distracţie.

Apoi, până seara târziu, spectatorii au fost ţinuţi lângă scenă şi s-au bucurat de o avalanşă de cântece şi jocuri interpretate de ansamblurile Hârtibaciul, Cununa şi Cununa Veteranii, care au prezentat o suită de tablouri coregrafice; Viziuni străvechi şi La secerat, în coregrafia profesorului Ioan Sârbu, completate vocal de solista Ioana Bogdan Roman.

De aplauze la scenă deschisă s-a bucurat şi formaţia de dansuri condusă de Ionuţ Mihăilă.

Taraful ansamblului folcloric Cununa coordonat de Nicolae Vâştea a oferit suportul muzical pentru jocurile populare dar şi acompaniamentul pentru soliştii ansamblului: Claudia Mihăilă, Adela Oros, Ioana Bogdan Roman, Constantin Vasilescu şi Ruxana Lupu.

Grupul de chitarişti pregătit de Marius Ghizăşan a încântat publicul cu piese de muzică folk din care nu au lipsit cântece pe versurile lui Adrian Păunescu.

Invitat la sărbătoarea agniţenilor, ansamblul folcloric „Hora Desnăţuiului” al Casei de Cultură „Adrian Păunescu” din Bârca a adus pe scenă nu numai dinamismul jocurilor olteneşti, în coregrafia instructorului Marga Chiurtu, membră a ansamblului profesionist „Maria Tănase” din Craiova, ci şi frumuseţea cântecelor de pe Valea Dunării. Acestea au fost interpretate de soliştii, Raluca Grosu, Mihai Cismaru, Roxana Resteanu, Alex Golfin semifinalist la emisiunea „Vedeta populară” şi Luiza Turcu – câştigătoarea unui trofeu la Festivalul „Maria Tănase”.

De asemenea au răspuns invitaţiei solistul Aurelian Adam de la ansamblul din Jidvei care a încântat publicul cu un lung repertoriu de şlagăre populare, şi îndrăgita Ionela Moruţan care a coborât de pe scenă şi a încheiat spectacolul primei zile în mijlocul publicului care s-a prins în horă.

A doua zi a aparţinut tineretului, a fost ziua în care acesta a aplaudat muzica uşoară prezentată, în deschidere, de surorile Antonia şi Cezara Gânfălean, apoi de Adela Oros şi Tin Vasilescu şi s-a dezlănţuit pe ritmuri de muzică rock şi mai ales pop-rock, prezentate de „Hoinarii Craiului” şi Livia Şchiopu, de trupa „Icar” şi de vedetele acestui stil, Anda Adam şi Adda.

Duminică Traian Stoiţă şi-a anunţat bucuria că se află în Agnita, capitala Văii Hârtibaciului şi plăcerea de a cânta şi prezenta programul acestei zile dedicată folclorului şi mai ales cântecelor şi jocurilor din această zonă. La renumitul solist calitatea de interpret este la acelaşi nivel cu cea de prezentator, acesta reuşind să transmită publicului valoarea momentelor artistice prezentate, iar despre valoarea Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul Junii Sibiului”, i-a fost uşor să găsească adjectivele potrivite.

Orchestra ansamblului, condusă de dirijorul Radu Dinescu, i-a acompaniat pe soliştii Răzvan Năstăsescu, Isabela Tomiţă, Sânziana Pop, Maria Filimon, Alina Pinca, Roberta Salagea, Alina Bîcă, Marcel Părău şi pe tinerii Ioana Bogdan Roman, Ioana Agârbiceanu Tin Vasilescu şi bineînţeles Traian Stoiţă.

Jucătorii ansamblului şi-au dat măsura valorii lor cu jocuri din Mărginime, din Oltenia, de pe Valea Târnavelor, Moldova, din Câmpia Transilvaniei, Bihor şi Banat, dar mai ales de pe Valea Hârtibaciului, care au mereu loc de cinste în repertoriul renumitului ansamblu. Momentul de vârf al spectacolului a fost tabloul coregrafic „Obicei de nuntă şi Dans de pe Valea Hârtibaciului”, în care jocurile au fost însoţite de cântecele lui Marcel Părău, din care n-a lipsit celebra „Rara retişană”.

Tot despre frumuseţea folclorului hârtibă­cean, despre jocurile şi doinele din această zonă, a povestit prin cântec, taragotul lui Adrian Neamţu, alţânăreanul numit, pe drept cuvânt, regele taragotului, de către Traian Stoiţă.

O seară minunată cu folclor a fost încheiată de celebrii interpreţi Mariana Anghel şi Nicolae Furdui Iancu, din repertoriul cărora n-au lipsit cântecele patriotice cântate împreună cu spectatorii.

„Zilele oraşului Agnita” s-au încheiat noaptea târziu cu un minunat foc de artificii care au luminat cerul oraşului cu o ploaie de efemere stele căzătoare.

Au fost trei zile de sărbătoare, de bucurie şi deconectare pentru agniţeni şi pentru cei din împrejurimi. A fost un eveniment frumos de reuşita căruia s-au bucurat toţi cei prezenţi şi mai ales cei care l-au organizat.     

 

Autor
20 iulie 2022 la 19:21

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Suporterii sibieni explică motivul pentru care au părăsit peluza, la pauza semifinalei cu Rapid. Acuzațiile aduse forțelor de ordine. De la ce s-a pornit, cât e adevăr și cât fantezie?
Cei prezenți, miercuri seara, pe Stadionul ”Municipal”, la semifinala de Cupă dintre FC Hermannstadt și Rapid, au fost...
Actualitate
9 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
E OFICIAL! Calificarea lui FC Hermannstadt mută finala Cupei României de la Sibiu, la Arad, pe ”Francisc Neuman”
Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a stabilit, în această după-masă, ca finala din acest an a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
S-au trezit prea târziu! Baschetbaliștii sibieni au obținut al patrulea succes consecutiv acasă, dar vor juca în plau-out
  ”Galben-albaștrii” au obținut, miercuri seara, a șasea victorie din ultimele opt meciuri disputate în Liga Națională și, totodată,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 ore
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalul orar 1 28.04.2025 SEBESUL DE...
Actualitate
1 min de citit