Scribul de marţi: Timpul mai şi tace (poţi să auzi şi ce nu se vede)

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Trăim (vorba vine) într-un fel de staţie unde nu mai opreşte nici timpul, întârziat în vagoanele goale din garnitura memoriei şi ne holbăm la punctul acela suspendat între de unde şi spre ce se întâmplă. De fapt, e un refugiu în care aşteptăm răbdători, să nu se întâmple nimic.

Suntem mai complicaţi decât protestele mute ale timpului, atunci când ne-a fost tăiată perspectiva cu o baionetă, atunci când s-a încercat obturarea vederii cu-n pumnal ideologizat. Suntem mai adaptaţi la complicitate pasivă, decât antologica inversării timpului în care ne destăinuim, fără nicio şansă de ratificare a restului vieţii. Sau, de recuperare a "lestului" vieţii dinaintea timpului ce ni s-a permis să-l survolăm. Atunci când eram, suntem şi în continuare, şi în timp real, în aer, nu încercam, şi nu vom reuşi să încercăm găsirea unui punct fix de unde să revenim.

Cine îşi închipuie că ar fi posibil să ne revenim nu este un vizionar de nădejde între rotunjimile memoriei şi posibilitatea unui pătrat vidat de a deveni vizibil. E posibil să fim în căderea timpului într-o spirală de unde am început să auzim ceea ce ne-ar conveni să vedem. Şi invers, pânăî vom auzi ceea ce ne interesează să vedem. Plus reversul, complicat dacă nu-l auzi: ca o bufnitură "naturală" când te izbeşti de parcarea (disfuncţională) a cuvintelor neauzite. Ne-am buşit de poarta timpului, abia întredeschisă. Ne-au izbit de timpul prestabilit pentru că nici ei nu ştiau când se opreşte a treia variantă a timpului, deja consumat într-o aşteptare dintr-un refugiu. Ne izbim, între noi, într-o staţie unde ecoul este al altora, cei care au ocupat timpul altora. Ne-ar fi fost bine dacă ne ocupau "pagubele" din timpul fără identificare într-o frază: Când vine vorba despre timpul aşteptat, în aceeaşi "staţie", se poate întâmpla să pierzi timpul dintre ADN-ul vorbelor şi codul prin care se identifică aerul…

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Câteodată (vine vorba – dedusă prin tăcere) chiar suntem atemporală, ca într-un viitor tăcut: timpul nu este responsabil, e doar o trecerea în revistă a uitării viitoare.

Timpul mai şi tace. Din când în când mai şi picură, dacă i se tescuieşte amintirea sub presiunea vorbelor. Ceea ce nu se vede s-ar putea nici să se audă în timpul nostru, uitat într-un refugiu unde vor supravieţui doar aşteptările, în urma cărora nu se va întâmpla nimic.

Autor
18 iulie 2022 la 18:44

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 11 minute
FC Hermannstadt o va întâlni pe vicecampioana CFR Cluj în finala Cupei, la Arad
Echipa sibiană se va duela pentru trofeul Cupei României cu CFR Cluj în finala de peste trei săptămâni,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
Suporterii sibieni explică motivul pentru care au părăsit peluza, la pauza semifinalei cu Rapid. Acuzațiile aduse forțelor de ordine. De la ce s-a pornit, cât e adevăr și cât fantezie?
Cei prezenți, miercuri seara, pe Stadionul ”Municipal”, la semifinala de Cupă dintre FC Hermannstadt și Rapid, au fost...
Actualitate
9 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 ore
E OFICIAL! Calificarea lui FC Hermannstadt mută finala Cupei României de la Sibiu, la Arad, pe ”Francisc Neuman”
Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a stabilit, în această după-masă, ca finala din acest an a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 5 ore
S-au trezit prea târziu! Baschetbaliștii sibieni au obținut al patrulea succes consecutiv acasă, dar vor juca în plau-out
  ”Galben-albaștrii” au obținut, miercuri seara, a șasea victorie din ultimele opt meciuri disputate în Liga Națională și, totodată,...
Actualitate
3 min de citit