Articol
ECAART este un forum important, care se reunește din trei în trei ani, oferind un cadru adecvat oamenilor de știință, studenților din întreaga lume să își prezintă cele mai recente lucrări și discută perspectivele viitoare în aplicarea acceleratorilor într-o varietate de domenii științifice și industriale, cum ar fi știința materialelor, arta, arheologia, știința vieții, mediu, etc.
Forumul nu este găzduit întâmplător la RAMADA
Dacă a 13-a Conferință Europeană privind Acceleratorii în Cercetare și Tehnologie Aplicată a avut loc în 2019 la Split (la Hotel Radisson Blu), în Croația, iată că în 2022, România are onoarea de a găzdui acest eveniment, chiar în Sibiu. Lucrările conferinței se derulează nu întâmplător în această locație. proprietarul hotelului de patru stele din Sibiu, primul hotel acreditat NATO din țară, domnul Oprea Carabulea, fiind cel care a implementat conceptul multifuncționalității din HoReCa,. concept denumit ”Open doors” pentru artă, cercetare, business și evident și nu în ultimul rand pentru turism. Mai mult domnia sa a reușit să aducă Sibiului reputația de ”AGORA INTERNATIONAL”, prin polarizarea unor evenimente majore aidoma actualului ECAART-14.
La cotele cercetărilor de impact
Dacă în 17 iulie participanții au avut parte de o zi de acomodare, în data de 18 iulie, la ora 8:30 , consemnăm deschiderea oficială a celei de-a 14-a Conferințe Europene privind Acceleratorii în Cercetare și Tehnologie Aplicată. Lucrările se vor încheia în data de 23 iulie a.c.. Conferința este organizată de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Fizică Horia Hulubei. și Inginerie nucleară (IFIN-HH) în cooperare cu Muzeul Național Brukenthal iar NEC este sponsor de argint. Referenții vor avea la dispoziție 20 minute pentru expozeu (15 min. pentru prezentare + 5 min. pentru dezbateri)
Muzeul Brukenthal
”Conferința este organizată de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal. Participanții au aflat că IFIN-HH este una dintre cele mai importante organizații publice de cercetare și dezvoltare din România. Institutul este dedicat cercetării și dezvoltării în științe fizice și naturale, în principal fizică nucleară și inginerie nucleară, și în domenii conexe, inclusiv astrofizica și fizica particulelor, teoria câmpului, fizica matematică și computațională, fizica atomică și fizica materiei condensate, viață și Fizica mediului. Tot oaspeții au aflat despre Muzeul Național Brukenthal că este primul muzeu înființat în România și Europa Centrală, în 1817 și că își datorează existența uneia dintre cele mai importante personalități din Transilvania: baronul Samuel von Brukenthal, guvernatorul provinciei în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.” a precizat Alexandru Constantin Chituță, șeful secției Marketing, de la Muzeul Național Brukenthal, potrivit căruia ” reunirea a celor peste 100 de oameni de știință de top, cercetători și savanți din peste 40 de țări din întreaga lume implicați în dezvoltarea cercetării și aplicațiilor bazate pe accelerator pentru a face schimb și a împărtăși experiența lor și cele mai recente rezultate în domeniu. crește notorietatea Sibiului
În prima linie a științei naționale
Aflată în prima linie a științei românești, atât din punct de vedere al infrastructurilor de cercetare, cât și a personalului, oferind astfel mai mult de 10% din producția științifică la nivel național, IFIN-HH susține tradiția inițiată de către fondatorul institutului, profesorul Horia Hulubei, de adresabilitate unui spectru larg de activități în domenii de cercetare fundamentală și aplicată, inclusiv fizică nucleară și astrofizică, fizica particulelor, fizica vieții și a mediului, fizica teoretică, tehnici nucleare, cât și sisteme de comunicații avansate.