Articol
În România, oferta de joburi a explodat în prima jumătate din 2022, cu salarii și cu 14% mai mari în domeniile cu cel mai mare deficit de personal. Unul din cinci anunțuri de recrutare include salariul, stabilind o nouă tendință pentru acest an. În Sibiu, oferta de locuri de muncă a crescut cu 60 la sută în prima jumătate a anului 2022 față de perioada similară din 2021.
La nivel național, în primele șase luni, volumul joburilor publicate pe BestJobs s-a triplat față de aceeași perioadă a anului 2020 și a crescut cu 50% față de 2021, ajungând astfel la 230.000 de oportunități pentru cei 1,1 milioane de candidați. Ridicarea restricțiilor a impulsionat nevoia angajatorilor de a-și mări echipele, iar creșterea inflației a influențat și mărirea salariilor. În plus, pornind de la noua directivă europeană cu privire la respectarea dreptului la un salariu egal în toate statele membre UE, transparentizarea salariilor în anunțurile de angajare se conturează ca o nouă tendință, potrivit raportului BestJobs pentru prima jumătate a anului.
Cele mai mari creșteri salariale față de aceeași perioadă a anului trecut au fost înregistrate în medicină (cu 14%), pe fondul creșterii numărului de oferte de angajare cu relocare în străinătate, în HoReCa și turism (cu 10%), pentru a atrage personal după instabilitatea generată de pandemie, și în construcții și instalații (cu aproape 10%). La polul opus, joburile în management sunt și cu 7,6% mai prost plătite, în marketing, cu 3,3%, iar în financiar/contabilitate, cu 2,8%.
Față de prima jumătate a anului 2021, numărul ofertelor de joburi a crescut cel mai mult în București și Ilfov (cu 63%), Mureș (cu 61%), Sibiu (cu 60%), Prahova (cu 60%), Arad (59%) și Timiș (58%).
Domeniile care au condus topul celor mai mari creșteri în ceea ce privește numărul de joburi sunt construcțiile (cu 68%), financiar/contabilitate (cu 66%) și IT (cu 63%). Nevoia de forță de muncă specializată s-a simțit intens și în medicină (cu o creștere de 51%), inginerie (cu 50%) și vânzări (cu 47%).