Articol
Modul de amplasare a sistemelor fotovoltaice, respectiv a panourilor solare, în cazul locuințelor colective din Sibiu este reglementat recent printr-o hotărâre a Consiliului Local Sibiu, care a decis că acest tip de sisteme poate fi amplasat doar pe acoperișuri tip şarpantă sau pe cele tip terasă.
Consilierii locali au votat în ultima ședință o Hotărâre privind reglementarea amplasării sistemelor fotovoltaice/panourilor solare la nivelul condominiilor și a locuințelor colective din Municipiul Sibiu.
Conform Legii nr. 50/1991, se pot executa fără autorizație de construire „montarea pe clădiri, anexe gospodăreşti şi pe sol a sistemelor (fotovoltaice pentru producerea energiei electrice de către producători ( … ) şi/sau a panourilor solare pentru încălzirea sau prepararea apei calde pentru consumul casnic, cu înştiinţarea prealabilă a autorităţilor administraţiei publice locale şi cu respectarea legislaţi ei în vigoare”.
Aceeași lege prevede faptul că sistemele fotovoltaice şi/sau panourile solare vor fi susţinute de o structură formată din elemente constructive capabile să asigure stabilitatea întregului ansamblu şi să preia încărcările rezultate din greutatea proprie a acesteia şi a panourilor, precum şi cele rezultate din acţiunea vântului şi a depunerilor de zăpadă.
Pe de altă parte, îmbunătățirea eficientei energetice este un obiectiv strategic al politicii energetice naţionale, datorită contribuţiei pe care o are la economisirea resurselor energetice primare şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
De asemenea, la nivelul Comisiei Europene a fost dezvoltat Planul „REPowerEU" care stabileşte o serie de măsuri menite să reducă dependenţa de combustibilii fosili şi să accelereze tranziţia verde, sporind în acelaşi timp rezilienţa sistemului energetic din Uniunea Europeană. Una dintre aceste măsuri vizează amplasarea panourilor solare pe acoperisurile clădirilor, este menționat în raportul atașat proiectului de hotărâre.