-Cum ar trebui să fie cele patru anotimpuri ale anului. IARNA, cu cât mai multă zăpadă, nu şi cu omăt viscolit şi troienit. PRIMĂVARA, cât mai adevărată cu putinţă şi să sosească fix la echinocţiul ei astronomic şi să biruie capriciile meteorologice ale „Zilelor babelor”, precum şi posibilele recidive ale iernii, după care să fie cât mai înverzită şi înflorată, fără brume şi îngheţuri întârziate. VARA să înceapă când îi cade sorocul calendaristic şi să fie nici mai lungă, nici mai scurtă, nici mai ploioasă, nici mai secetoasă; cu călduri în vremea secerişului şi treieratului grâului. TOAMNA să se confunde, pe toată durata ei, când cu vara prelungită, când cu iarna timpurie, dar să facă bine să împrumute câte ceva şi din verdeaţa primăverii şi din florile verii.
-Cum ar trebui să fie scrisul gazetăresc şi cel scriitoricesc. Să exprime libertatea gândirii şi cugetului curat, a vorbei rostite şi gândite, dar şi a condeiului strunit, a autocenzurei prin intermediul bunului simţ şi a gumei de şters. Iar verdictele imparţiale ale criticii gazetăreşti şi ale celei literare să fie pline de învăţăminte pentru următoarele demersuri ale celor cu har şi dar de a scrie cu deşteptăciune, cu inteligenţă şi cu modestie. Pe înţelesul tuturor, într-o dulce şi curată limbă românească!
-Cum ar trebui să fim noi, românii de astăzi, de mâine şi poimâne. Să mergem la lucru ca la lucru, nu ca la plimbare. şi cât mai des în sate, dar nu cu mâna goală. Fie şi numai până când ne mai trăiesc străbunicii, bunicii şi părinţii. Să le aţinem calea celor mai bătrâni şi înţelepţi dintre ţărani, prinzându-ne cu ei la vorbă. Le vom afla grijile şi nevoile, bucuriile şi supărările, şi ne vom minuna şi bucura de cumsecădenia lor sufletească şi de logica lor necomplicată. Dar să fiţi pregătiţi, pentru că cei mai certăreţi şi leneşi dintre ei ne vor cere părerea despre cum merg, sau nu merg treburile în ţară şi în lume. Fiţi siguri că nu vă vor spune cu cine dintre politicenii ţării ţin, lăsându-vă pe voi să vă destăinuiţi. Vă rog să nu faceţi o atât de ireparabilă greşeală! S-ar putea, ca data viitoare, să nu vă mai răspundă nici la salut! Pentru că până şi bieţii bătrâni ai satelor s-au lăsat minţiţi şi manipulaţi de televizor, de radio şi de gazete, prostindu-i şi învrăjbindu-i între ei! Şi cu toate prevederile noilor Coduri Juridice, nu vă sfătuiesc să fiţi nici arbitri şi nici avocaţi, nici procurori şi nici judecători, nici evaluatori şi nici executori! Iar dacă nu vă astâmpăraţi şi vreţi să aflaţi ce gândeşte satul, ascultaţi ce spun, discret şi pe şoptite, nu în gura mare, fostul preot, cantor, clopotar, învăţător, poştaş, frizer şi actualul crâşmar. Acesta din urmă fiind „şeful profesionist al bârfelor!” El le ştie pe toate! Vă veţi întrista să aflaţi că, din astfel de prosteşti motive, soţul nu se mai înţelege cu soţia, tatăl cu fiul, cu fiica, cu ginerele şi nurora; unchiul cu nepotul şi nepoata, iar vecinul cu vecinul. Se împacă, însă, de minune, hoţii cu hoţii, mincinoşii cu mincinoşii, guralivii cu guralivii, beţivii cu beţivii, puturoşii cu puturoşii, bătăuşii cu bătăuşii!