Articol
Un grup alcătuit din cinci eleve și trei profesoare ale Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu a avut ocazia de a cunoaște mai bine Europa și dimensiunea europeană a educației, în perioada 26 mai – 1 iunie 2022, în cadrul ultimei mobilități a proiectului Erasmus+ „Entrepreneurial Journey – Reanimating Craftmanship” (2019-1-AT01-KA229-051219_5). Mobilitatea a avut ca punct de derulare Letonia, mai exact Colegiul „Zentas Maurinas” din Grobina, unde au participat, alături de elevii români și letoni, elevi din toate țările partenere și anume: Austria, Grecia și Portugalia.
După primirea călduroasă făcută de conducerea școlii și un scurt spectacol artistic, profesorii au purtat o discuție despre sistemul de învățământ leton, în timp ce elevilor le-au fost prezentate școala și orașul. A urmat o expoziție a produselor realizate pe parcursul proiectului, tema centrală a produselor noastre fiind încă de la început brodatul. Confecționarea produselor a început din timpul pandemiei și suntem foarte mândri de ce am realizat: două bluze de cânepă brodate cu fir de mătase, ouă de Paște cusute cu motive săsești, huse de telefon din fetru și genți brodate.
Școala gazdă din Letonia a organizat câteva ateliere educative, bazate pe creativitate și simț artistic, fie că era vorba despre șmirgheluitul unei jucării de lemn, despre desenarea unui personaj și transformarea acestuia într-un model 3D sau despre decorarea unei genți de in prin imprimarea florilor, procedură realizată prin lovirea florilor cu ciocanul.
O experiență unică și de-a dreptul impresionantă a fost prestația mai multor coruri școlare și grupe de dans cu ocazia celebrării unei sărbători locale prin cântece și dansuri tradiționale.
Orășelul Kuldiga ne-a purtat înapoi în timp datorită aspectului său medieval. Printre numeroasele sale atracții se numără muzeul „Istoria orașul Kuldiga” și drumul cu Mocănița pe străduțele pitorești până la cea mai lată cascadă a Europei (249 m). După ce am părăsit Kuldiga, am vizitat cea mai mare fermă de struți din Letonia, acolo unde am putut observa ouăle în timpul procesului de clocire. După vizitarea fermei, ne-am întâlnit cu o turmă de capre din apropiere, care ne-a lăsat să le mângâiem.
De neuitat a fost și vizita la muzeul de lapte Berghof, unde o vacă vorbitoare alături de vițelul ei ne-au prezentat procesul de formare a laptelui. A fost de-a dreptul captivant să vedem ce se întâmplă în corpul unei vaci și să încercăm și noi la rândul nostru să mulgem una dintre ele și să facem unt, pe care l-am și putut gusta mai apoi.
Vechile ruine de pe malul Mării Baltice au fost decorul jocului „Escape from the USSR“. Scopul acestuia era de a trăi la rândul nostru experiența soldaților puși în situația de a supraviețui. În consecință, a trebuit să depășim obstacole și să trecem cu bine peste provocări precum găsirea și aprinderea făcliilor pentru a avea lumină, utilizarea unui pistol pentru a ne apăra de dușmani, cățărarea pe funii și mersul prin locuri înguste și întunecate. Toate acestea și multe altele trebuiau făcute pentru a duce jocul la bun sfârșit.
Cum în Letonia se apropia vacanța de vară, s-a organizat în penultima zi de școală o zi a sporturilor. Cu mare încântare am luat și noi parte la aceasta, simțindu-ne bine în aer liber și jucând volei alături de ceilalți participanți din proiect.
Pentru a fi în temă cu ideea proiectului, am mers până in Liepaja, la Casa Meșteșugarilor, pentru a lua parte la activități organizate de aceștia. Acolo am fost împărțiți pe grupe, fiecare încercând câte un meșteșug. Tot la Casa Meșteșugarilor am putut admira și cel mai lung colier din chihlimbar (123 m), care este alcătuit din bucăți de chihlimbar aduse de către locuitorii orașului.
O ultimă activitate înainte de cina festivă a fost atelierul de copt pâine dulce de secară, specifică Letoniei. Fiind ultima seară împreună, am sărbătorit-o cu tort și muzică.
Călătoria noastră nu se putea încheia fără o vizită a capitalei Riga, care este patrimoniu cultural UNESCO. În timpul plimbării noastre pe străzile din Riga, am fost profund impresionați de varietatea culturală, clădirile istorice, stilul arhitectural, dar mai ales de Casa Capetelor Negre pentru care nu există suficiente cuvinte de admirație.
Cu această ultimă mobilitate, proiectul nostru a ajuns și el la sfârșit. Tot ce mai putem spune este: Mulțumim, Europa!
Ana Paliștan, XI A
Prof. Bianke Grecu
Colegiul Național „Samuel von Brukenthal“
Sibiu