Articol
Echinacea este cea mai bine vândută plantă medicinală din toată lumea, deoarece medicii fitoterapeuţi o prescrie de zeci de ani.
Este planta renumită pentru întărirea sistemului imunitar. Tratează gripa, răceala şi o gamă largă de alte boli infecţioase.
Primii care foloseau echinacea erau indienii americani. Aceştia o foloseau pentru tratarea răcelilor, tuse, amigdalite, dureri de dinţi, răni căpătate în luptă şi chiar pentru muşcătura şarpelui cu clopoţei.
Doctorul Meyer din Pawnee, Nebraska a vândut echinacea cu titlul de panaceu. El a tratat cu succes 613 cazuri de muşcătură de şarpe cu clopoţei. Un medic a relatat următorul experiment cu echinacea, pe care l-a făcut Meyer personal. El şi-a injectat venin de crotal (şarpe cu clopoţei) în policele stâng. Umflătura a apărut rapid şi în decurs de 6 ore a ajuns până la cot. În acel moment, el a luat o doză de medicament, a spălat cu grijă zona afectată şi s-a culcat liniştit. Când s-a trezit după 4 ore, durerea şi edemul dispăruseră.
S-a constatat că echinacea are capacitatea specială de a împiedica răspândirea în ţesuturi a substanţelor responsabile de producerea unei infecţii. În cartea "Enzyklopädie der Heilpflanzen", Andrew Chevallier recomandă echinacea la tratarea turbării, dar nu se specifică cât timp trebuie administrată. Se cunosc cazuri când turbarea a apărut chiar şi după un an de zile.
Deşi există 9 specii de echinacea, utilizate cel mai frecvent în scop comercial sunt echinacea purpurea şi echinacea angustifolia.
Echinacea este eficientă şi în cazul tumorilor şi împotriva infecţiilor produse de bacterii şi fungi, având în vedere că antibioticele de multe ori nu-şi mai fac efectul deoarece au fost prescrise în exces.
Echinacea nu se recomandă în cazul bolilor autoimune precum: leucemie, tuberculoză, scleroza în plăci, SIDA, lupus, poliartrită reumatoidă şi alte afecţiuni autoimune.