Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu a câştigat Marele Premiu al Salonului Internaţional de inventică IN-VENTICA 2022

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Anul 2022 a fost anul în care Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu a participat la evenimentele de inven­tică din România şi din străinătate după o perioa­dă de pandemie în care lucrurile nu au fost favo­rabile. Sigur că anul 2022 a adus un plus de valoare invenţiilor prezentate pe plan internaţional prezen­tate în domeniul inventicii şi al transferului de tehno­logie. Participanţii spun că cel mai vechi salon de in­ventică din România repre­zintă la acest moment un salon de referinţă, un salon şcoală, unde parti­cipă expozanţi din mediul de afaceri, din mediul academic şi din institute de cercetare, dar şi inven­tatori privaţi.

În anul 2022 la INVEN­TICA 2022 au participat un număr extrem de important de delegaţii din România, Republica Moldova, dar şi din alte tări, participarea fiind fizică, neexistând varianta on-line. S-au pre­zentat peste 300 de in­venţii, proiecte de cerce­tare studenţeşti pe o suprafaţă utilă extrem de generoasă dar mai ales într-o locaţie deosebită din absolut toate punctele de vedere şi anume Sala Paşilor Pier­duţi. Salonul a avut un număr de vizitatori care a depăşit aşteptările printre care grupuri de studenţi şi de elevi.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 ULBS a prezentat în competiţie cinci invenţii şi cinci proiecte de cercetare studenţeşti realizate de studenţi ai Facultăţii de Inginerie de la Specia­liză­rile TCM, Mecatronică şi Cal­culatoare, anii de studiu I, III şi IV. Cele 10 "cercetări aplicative" au fost selectate de Juriul Internaţional spre a fi prezentate şi susţinute fizic în concurs în zilele de 23 şi 24 iunie 2022.

De această dată am avut bucuria de a fi alături de doctoranzii mei cu care am participat şi la conferinţa specializată de inventică unde, împreună, am susţi­nut o prelegere în plen cu un subiect legat de mana­gementul calităţii în dome­niul transporturilor feroviare şi rutiere. M-am deplasat la Iaşi cu 5 doctoranzi şi am avut privilegiul de a intra în concurs ca Reprezentanţi ai Universităţii "Lucian Bla­ga" din Sibiu.

Proiectele de cercetare studenţeşti prezentate de către doctoranzi au avut teme conexe cu temele de cercetare doctorală, cerce­tări întreprinse la Univer­sitatea "Lucian Blaga", Facultatea de Inginerie, în cadrul a două structuri şi anume "Centrul de studii cercetări pentru deformări plastice" şi "Laboratorul Proiectarea Dispozitivelor, Fiabilitate şi Mentenanţă" şi au fost coordonate de prof. univ. dr. ing. Mihail ţÎţU.

După evaluare Juriul Internaţional a validat în urma punctajelor obţinute şi a acordat pentru cele
5 invenţii şi pentru cele
5 proiecte de cercetare stu­denţeşti intrate în concurs următoare recunoaşteri: patru medalii de aur, două medalii de argint, patru medalii de bronz, Premiul Special al Universităţii Poli­tehnica Bucureşti, Premiul Special al Universităţii Tehnice din Cluj Napoca, Premiul Special al Univer­sităţii Nicolae Testemi­ţeanu din Chişinău.

Pentru a doua oară în
23 de ani a venit frumoasa surpriză când Juriul Inter­na­ţional a validat şi a oferit universităţii sibiene un premiu dorit de orice parti­cipant şi anume "Grand Prize INVENTICA 2022". Acesta este un premiu care nu poate fi acordat decât dacă sunt îndeplinite un pachet de condiţii măsurabile.

După anul 2019, cea mai recentă expoziţie orga­nizată fizic la nivel mondial,  INVENTICA 2022  a venit cu o bucurie pentru cei care timp de 23 de ani au dus Brand-ul ULBS peste tot pe unde s-a putut, până acum pe patru continente. S-a definit încet dar sigur o nouă dimensiune a ceea ce facem şi am abordat lucrurile din acest punct de vedere cu paşi mici dar siguri. Putem afirma că începând cu 1999 nivelul calităţii invenţiilor prezen­tate de ULBS a crescut de la an la an. Suntem mulţu­miţi de succesul din acest an 2022 şi putem afirma că până la acest moment a fost un an foarte bun din acest punct de vedere.

Au fost două zile de foc în care nu au existat barierele din pandemie şi tocmai pentru că pande­mia nu a trecut pot spune că la INVENTICA în 2022 am reîntâlnit prieteni care au venit fiecare cu dorinţa de a îşi susţine organizaţia de unde provin, ţara de unde provin şi oraşul de unde provin.

Mulţumiri speciale celor care au făcut posibilă par­ticiparea Universităţii "Lu­cian Blaga" din Sibiu la INVENTICA 2022, Condu­cerii ULBS şi Conducerii Facultăţii de Inginerie, Con­ducerii Universităţii Teh­nice “Gheorghe Asachi” din Iaşi pentru cum am fost primiţi, trataţi şi pentru em­patia arătată doctoranzilor, mulţumiri Conducerii Băn­cii Transilvania Cluj Na­poca şi Conducerii EVER­GENT Bacău, mulţumiri  SC Phonix Laser SRL Sibiu, personal domnului Director General ing. Du­mitru ŞERBAN pentru sprijinul şi suportul deo­sebit pe care îl acordă inventatorilor necondiţio­nat de ani şi ani de zile, mulţumiri speciale ECHI­PEI mele cu care reuşesc să continui ce am început încă din anul 1999. Mul­ţumiri profesorului Neculai Eugen SEGHEDIN, coor­do­natorul şi organizatorul principal al evenimentului pentru grija domniei sale faţă de doctoranzi, pentru atitudine şi colaborarea pe care o avem şi care creează o legătură solidă între universităţile de unde provenim fiecare. Mulţumiri Domnului Primar al Munici­piului Iaşi care ne-a onorat cu prezenţa la standul ULBS. Mulţumiri TVR 1 şi Radio România.

"Şi în acest an, în luna iunie la Iaşi, am fost înconjuraţi de oameni care ne apreciază la modul real şi aş spune că ne susţin pentru rezultatele muncii noastre. În spatele unor astfel de recunoaşteri internaţionale este foarte multă muncă intelectuală dar şi fizică ce nu este conştientizată întotdeauna de către cei din jur. Nu­mărul de zile şi nopţi necesare pentru a aduce o invenţie brevetată sub forma unui prototip func­ţional în faţa omenirii este impresionant dar este re­zultatul pasiunii nemăr­ginite şi al speranţei că paşii mici ar putea schim­ba în bine lumea. Noi cei de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, care am participat la acest concurs internaţional de la Iaşi, ne-am aflat pe podiumul celor laureaţi şi am adus acasă meritele speciale ce se cuvin din plin şcolii noastre sibiene promovând într-un mediu extrem de elevat imaginea Universităţii "Lu­cian Blaga" din Sibiu în lume!

Singura modalitate prin care poţi face lucruri extraordinare este să iubeşti ceea ce faci".

Sibiu, 5 iulie 2022

Prof. univ. dr. ing. Aurel Mihail ŢÎŢU

Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu

Facultatea de Inginerie

director Centrul Regio­nal OSIM-EPO din Sibiu

04 iulie 2022 la 20:10

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 minute
E OFICIAL! Calificarea lui FC Hermannstadt mută finala Cupei României de la Sibiu, la Arad, pe ”Francisc Neuman”
Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a stabilit, în această după-masă, ca finala din acest an a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
S-au trezit prea târziu! Baschetbaliștii sibieni au obținut al patrulea succes consecutiv acasă, dar vor juca în plau-out
  ”Galben-albaștrii” au obținut, miercuri seara, a șasea victorie din ultimele opt meciuri disputate în Liga Națională și, totodată,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 ore
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalul orar 1 28.04.2025 SEBESUL DE...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 ore
La clădirea ruinată de pe Mitropoliei s-a mai făcut câte ceva: a dispărut molozul de la acoperişul prăbuşit
Spuneam că vă vom ţine la curent cu schimbările de peisaj din Sibiul zis vechi, cu ce s-a...
Actualitate
2 min de citit