"Bujorul de Munte" al gurenilor a ajuns la vârsta majoratului: 18 ani

Acasa >

Articol

După o perioadă de doi ani de "stop" cauzată de restricţiile motivate de pandemie, e din nou, vara, sărbătoare la Gura Râului: două zile care marchează "majoratul" festivalului "Bujorul de Munte", aflat la cea de-a XVIII-a ediţie.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Prima zi: "Cină ca la Stână"

Sărbătoarea gurenilor a început de sămbătă, cu o tradiţională "Cină ca la stână", pe scena devenită şi ea tradiţională, de lângă barajul de pe Cibin, mai în sus de sat. Cei prezenţi au putut aplauda prestaţiile scenice ale ansamblului folcloric "Bujorul de Munte” din Gura Râului, ale elevilor Şcolii de Arte şi Meserii "Ilie Micu" din Sibiu, coordonaţi de Mariana Anghel, grupul folcloric "Doruri Sibiene" coordonat de Izabela Tomiţa, ansamblurile "Ceata Junilor" şi "Veteranii Junii Sibiului", alături de soliştii vocali Anastasia Popescu, Mihaela și Andreea Câmpean, Ioana Brad, Ileana Conțiu, Maria Lepindea, Camelia Cosma Stoiţă, Traian Stoiţă, Alexandru Urs, Geanina Gavrilă, Robert Pumnea, Adriana Anghel, Ovidiu Homorodean, Mariana Anghel. Spectacolul a culminat cu recitalul cunoscutului interpret Nicolae Furdui Iancu, alături de grupul său de acompaniament, formaţia "Crai Nou", care au primit aplauze la scenă deschisă. "Cina ca la Stână" s-a terminat la ora 22, cu un foc de tabără.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

"…Un copil, când se naște, e o bucurie pentru părinți. Când merge în clasa întâi și îi pune învățătorul creionul în mână este altă bucurie. Când merge la școală, termină clasa a opta, altă bucurie. Își face buletin, altă bucurie. Dar când ajunge la majorat bucuria e imensă, se bucură împreună de vârsta frumoasă pe care o are. Iată că așa a crescut acest Festival. În urmă cu 18 ani, se năștea, an de an a crescut și am ajuns să sărbătorim majoratul. Toată această sărbătoare se datorează, în primul rând, gurănilor, pentru că sunt niște oameni minunați, niște gazde minunate, oameni harnici, gospodari, iubitori de tradiții, folclor, cântec și joc popular…", a spus, cu acest prilej, primarul comunei Gura Râului, Gheorghe Călin.

 

Duminica, ziua oaspeților

 

A doua zi, duminică, sărbătoarea a început în faţa bisericii din centrul comunei unde, în jurul orei 11:45, oaspeţii gurenilor au fost întâmpinaţi cum se cuvine. S-a continuat, în "Târg", cu tradiţionalul joc al junilor, urmat de recitalurile grupului vocal "Floare de Bujor”, coordonat de prof. Dumitru Câmpean, şi de Orchestra de Tineret a Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, coordonată de prof. Adrian Grecu.

Dintre oficialităţi, au fost prezenţi președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, alături de vicepreședinții Vlad Vasiu și Marcel Luca, prefectul judeţului, Mircea Crețu, şi Constantin Șovăială, președintele Forța Dreptei, filiala Sibiu.

Centrul sărbătorii s-a mutat duminică, din nou, pe scena de la baraj, unde a avut loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” şi Ansamblul Folcloric "Veteranii Junii Sibiului”, alături de invitații Sebastian Emanuel Stan, Andreea Vulcu, Sînziana Ştefan, Răzvan Năstăsescu, Oana Tomoiagă, Gabriel Dumitru, Aurora și Săndel Mihai, Ilie Medrea, Vasile Conea.

După aceea a urmat o petrecere în stil bănăţean, susţinută de Ramona Vița, alături de formația condusă de Petrică Viţa. Spectacolele de sâmbătă şi duminică au fost prezentate de Traian Stoiță.

Tot duminică, Primăria Gura Râului i-a conferit, post mortem, lui Ioan Macrea (1929-1999), titlul de cetăţean de onoare al comunei. Ioan Macrea a fost cel care a înfiinţat şi a făcut faimos ansamblul sibian "Junii Sibiului", primul ansamblu folcloric profesionist din România. Titlul a fost înmânat soţiei Silvia şi fiicelor Silvia şi Ioana.

Festivalul "Bujorul de munte este organizat de Primăria și Consiliul Local al comunei Gura Râului, alături de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu. Acțiunea este cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu și realizată în parteneriat cu Asociația de Înfrumusețare a Comunei Gura Râului, Regia Autonomă Ocolul Silvic Gura Râului și Asociața Pensiunilor Turistice Gura Râului.

Foto: RĂZVAN NEGRU

 Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
03 iulie 2022 la 13:25
4792 de vizualizari

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
Măldărășanu pregătește schimbări în echipa de start, cu Rapid. Ce spune despre Muțiu vs. Căbuz
Marius Măldărășanu a recunoscut, în conferința de presă, că vor existat modificări în primul ”unsprezece”, cu Rapid, față...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 ore
Incendiu la un apartament din Şelimbăr
Pompierii sibieni au intervenit în Şelimbăr, pe strada Mihai Viteazu, pentru stingerea unui incendiu la un apartament, transmite...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
Zeci de drumeți au sărbătorit a doua zi de Paști la Chilia Părintelui Arsenie Boca
În a doua zi de Paști, zeci de iubitori ai muntelui au ales să sărbătorească într-un mod special,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 ore
De miercuri puteţi cumpăra bilete la Festivalul de Teatru
Biletele pentru cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se pun în vânzare...
Actualitate
3 min de citit