Articol
Miercuri, 29 iunie, în jurul orei 22:50, pe Drumul Național 14, în afara localității Brateiu, s-a produs un accident rutier. Din primele cercetări efectuate la fața locului de către polițiștii Biroului Rutier Mediaș s-a stabilit faptul că un șoferi de 26 de ani, domiciliat în Șmig, în timp ce conducea autoturismul pe DN 14, având direcția de deplasare Mediaș-Sighișoara, a intrat în coliziune cu o bicicletă, condusă în aceeași direcție de deplasare de către un bărbat, în vârstă de 45 de ani, din Dupuș. Biciclistul a fost rănit grav în urma accidentului rutier, fiind transportat la Spital. Polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor și condițiilor în care s-a produs accidentul rutier.
Tot miercuri, în municipiul Sibiu, o femeie în vârstă de 50 de ani, în timp ce se deplasa pe o trotinetă, pe trotuar, a pierdut controlul asupra direcției și a căzut pe trotuar. Accidentul s-a produs în jurul orei 11:30, pe str. Independenței. Femeia a fost rănită în urma accidentului rutier, fiind transportată la Spital. Polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor și condițiilor în care s-a produs accidentul rutier.
Reguli clare
În acest context, polițiștii reamintesc regulile pentru circulația în siguranță a bicicliștilor și utilizatorilor de trotinete electrice.
Bicicliștii, la fel ca toți ceilalți participanți la trafic, au obligația să respecte regulile de circulație pe care foarte mulți dintre aceștia nu le cunosc.
Pe timp de noapte, bicicleta trebuie echipată în faţă cu lumina de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumina de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare.
Bicicleta trebuie echipată cu elemente sau dispozitive care, în mişcare, formează un cerc continuu, fluorescent-reflectorizante, de culoare portocalie, fixate pe spiţele roţilor.
Principalele reguli pe care trebuie să le respectați atunci când conduceți o trotinetă electrică:
Nerespectarea normelor anterior menționate constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 580 – 725 lei, respectiv 870 – 1.160 lei.
Copiii care nu au împlinit 14 ani nu au voie cu bicicleta pe drumurile publice
Întrucât copiii sunt în vacanță, polițiștii le amintesc lor, dar mai ales părinților, câteva dintre regulile pentru a-i proteja de accidente rutiere.
În primul rând, copiilor sub 14 ani nu le este permis să circule cu bicicleta sau cu trotineta pe drumurile publice. Chiar dacă au împlinit această vârstă, ei trebuie să cunoască regulile de circulaţie şi să fie echipaţi corespunzător.
Copiii trebuie să fie informaţi despre regulile pe care trebuie să le respecte şi despre obligaţiile pe care le au dacă merg cu bicicleta pe stradă, pentru a evita accidentele.
Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani. Însă, nu este suficient. Trebuie să cunoşti regulile de circulaţie şi să fii echipat corespunzător, pentru a reduce riscul implicării în accidente rutiere și al victimizării în astfel de evenimente.
Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă. Se interzice circulaţia altor participanţi la trafic pe pistă pentru biciclete.
Bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse pe un singur rând.
„Coboară de pe bicicletă, asigură-te și traversează strada în siguranță! Nu traversa drumul public, pe trecerea pentru pietoni, în timp ce te deplasezi pe bicicletă! În timp ce mergi pe drumurile publice, ești obligat să ai asupra ta actul de identitate. În circulaţia pe drumurile publice, bicicleta trebuie să fie prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie, cu sistem de avertizare sonoră (se interzic echiparea şi folosirea sistemelor de avertizare sonoră specifice autovehiculelor)”spun reprezentanții Poliției Sibiu.
Bicicliștilor le este interzis:
– să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;
– să se ţină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;
– să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale;
– să circule în timp ce se află sub influenţa alcoolului, a produselor ori a substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
– să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic;
– să transporte o altă persoană, cu excepţia copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în faţă un suport special, precum şi a situaţiei când vehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane;
– să circule pe aleile din parcuri sau grădini publice, cu excepţia cazurilor când nu stânjenesc circulaţia pietonilor;
– – să circule pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, fără să îndeplinească condiţiile referitoare la echipare;
– să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordura sau acostament, cu excepţia cazurilor în care, înainte de intersecţie, trebuie să se încadreze regulamentar pentru efectuarea virajului la stânga.
Pentru neîndeplinirea acestor obligaţii, copiii, la fel ca şi adulţii, sunt pasibili de sancţiuni.