Articol
100 de ani de creativitate feminină – femei în meseria de arhitect acesta ar fi în rezumat ideea expoziției de la Sibiu care , iată, poposește, după ultimul periplu de la Timișoara, în Sala mare expozițională a Primăriei Sibiu.
Viitorul arhitecturii pe mâinile femeilor?
Vizionând expoziția Frau Architekt / Doamna arhitect am căzut pe gânduri privitor la decidenții arhitecturii de mâine. Rămâne de văzut dacă viitorul este într-adevăr feminin, asta dacă avem în vedere că mai mult de jumătate din studenții de la facultățile de arhitectură sunt femei, însă …tot așa de adevărat este că nu toate absolventele ajung să profeseze, iar din cele care aleg această profesie foarte puține ajung să se impună în elita arhitecturii, care este încă dominată de bărbați.
Deutsches Architekturmuseum
Frau Architekt / Doamna arhitect este o expoziție care pare să rupă această nedreaptă hegemonie , având ca scop să ofere o mai mare vizibilitate femeilor arhitect, să le scoată din anonimat și ”să le dea chip și voce”. Expoziția este deschisă până în data de 20 iunie. Pentru materializarea expoziție propusă de Muzeul German de Arhitectură (Deutsches Architekturmuseum) au colaborat mai mulți parteneri : Uniunea Arhitecților din România, Stardust Architects și Atelier Terrapia, Goethe Institut, ICR, Centrului Cultural German Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.
Concept curatorial
Curatorul arh. Ileana Tureanu (Președinte al Uniunii Arhitecților din România), a reunit ”planșe info” despre arhitecte importante cunoscute în Germania și România. Acestora le sunt prezentate realizările extraordinare, povestea lor de viață și nu numai. Arhitectele sunt puse în valoarea ca profesioniste puternice dar și personalități fascinante, implicate și în diferite cauze sociale, în susținerea protecția mediului, conservarea și restaurarea monumentelor ori în demersuri care promovează egalitatea în educație.
Portretele individuale
Expoziția prezintă 22 de femei din Germania și 22 din România, care au influențat în mod semnificativ arhitectura noastră sau care o modelează și astăzi. Prezentările ”descriu un arc impresionant” peste ultimele decenii: de la primele femei care au studiat arhitectura în jurul anului 1900 ( pionierele de la BAUHAUS) la femeile arhitect de succes din prezent. În portrete individuale, imaginile și textele prezentate spun povestea unor femei care au modelat în mod semnificativ arhitectura din ambele țări în ultimul secol și care continuă să o influențeze și în prezenți au făcut încercarea de pionierat de a se impune în această profesie masculină, până la construcția epocii post-comuniste până la proiecte contemporane.
Prodomo pentru rolul femeii în arhitectură
Vernisajul a fost onorat de Mircea Țibuleac, președintele Sucursalei UAR Sibiu, Astrid Fodor, primarul Sibiului, Iris Ordean, referent cultural al Centrului Cultural German Sibiu, arh. Dorin Boilă și de arhitect Georgeta Gabrea ( care a copilărit pe aceste meleaguri) expert desemnat în proiectare urbană și design de referință, distinsă cu numeroase premii pentru lucrări de arhitectură și restaurare. În intervențiile de la vernisaj s-au făcut referiri clare asupra unui fenomen real, anume că istoria arhitecturii din ultima sută de ani este și o istorie a femeilor arhitecte. Inițiativa de la Sibiu a fost catalogată ca fiind semn că ”rolul femeii în arhitectură a câștigat vizibilitatea pe care o merită”