Articol
foto: gov.ro
Premierul Nicolae Ciucă susţine că guvernul său a reușit să asigure stabilitatea economică şi să proteeze locurile de muncă ale românilor. "…Am reușit să avem o creștere economică de 6,5% față de perioada similară a anului trecut în primul trimestru, avem o creștere a investițiilor străine directe de 34%, ceea ce este foarte încurajator, și este datoria noastră a Guvernului să continuăm să acordăm atenția necesară pentru a putea să avem o economie atât echilibrată, cât și o economie care să se dezvolte pe măsura deciziilor și oportunităților pe care le avem într-un context deloc ușor, într-un context cât se poate de complicat, cu o succesiune a crizelor, cu o situație de securitate la graniță foarte complicată și, cu toate acestea, trebuie să subliniem că avem la îndemână oportunități care vizează atât dezvoltarea capabilităților de surse de energie verde", a spus Ciucă începutul ședinței de guvern de joi.
El a mai anunţa că Guvernul va adopta o ordonanță de urgență "prin care vom continua să asigurăm granturi din fonduri externe nerambursabile – este vorba de granturi care sunt destinate retehnologizării în vederea refacerii capacității de reziliență a IMM-urilor care au fost afectate de pandemia de COVID-19".
"Sunt fonduri asigurate prin Programul Operațional Competitivitate și, astfel, prin măsura care vizează acordarea de ajutoare de minimis, vom reuși să punem la dispoziție granturi cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro pe un plafon de 58 de milioane de euro. Este de asemenea important să subliniem că avem și o a doua măsură care prevede acordarea de ajutoare de stat regionale. Acestea sunt necesare retehnologizării. Vor avea o valoare cuprinsă între 50 și 500.000 de euro pe un plafon maxim de 353 de milioane de euro. Doresc, de asemenea, să reamintesc faptul că prin Programul Operațional Competitivitate, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene finanțează acordarea microgranturilor și a granturilor pentru capital de lucru destinate entităților din sectorul agroalimentar; așa cum spuneam măsura face parte din pachetul ''Sprijin pentru România''".
S-a semnat contractul pentru execuția Lotului 1 al Autostrăzii Ploiești-Buzău
foto: gov.ro
Premierul Nicolae Ciucă şi vicepremierul Sorin Grindeanu au participat la la semnarea contractului dintre CNAIR și compania Pizzarotti pentru execuția Lotului 1 al Autostrăzii Ploiești-Buzău. Contractul a fost semnat de Cristian Pistol, director general al CNAIR și de Emanuele Chiastra, reprezentant al Pizzarotti
"Vorbim de al doilea contract semnat în decurs de 10 zile; două din 13 contracte. Spunea domnul prim-ministru că ținta pe care am spus-o şi în urmă cu 10 zile, la Buzău, și anume ca toate cele 13 contracte pe A7, de la Ploiești la Pașcani, să fie semnate până la sfârșitul anului 2022, deși bornele în PNRR, în ceea ce privește A7, finanțat, așa cum spunea domnul prim-ministru, prin sumele din Planul Național de Redresare și Reziliență, bornele în PNRR sunt până la sfârşitul anului 2023. Iată că lucrurile pot fi făcute înainte. Asta este ținta pe care colegii mei de la CNAIR și toți ceilalți o știu. În cazul contractului de față, vorbim de un contract de aproximativ 1,5 miliarde de lei fără TVA, de 21 de km de autostradă și de un termen de execuție de 20 de luni. Aşa că mă aștept ca, cât mai rapid, cei care au câștigat să înceapă să lucreze efectiv în teren. Același lucru l-am transmis și săptămâna trecută la Buzău. Avem un contract pe FIDIC roșu, adică și SF-ul și proiectul sunt făcute, astfel încât urmează doar partea de execuție", a spus ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Iohannis a văzut "distrugerile îngrăzitoare" din Ucraina şi îl va primi, tot la Kogălniceanu, pe regele Belgiei
foto: facebook/Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Kiev, într-o vizită în Ucraina, alăturid e alţi câţiva lideri europeni.
"Mă aflu astăzi la Kiev, alături de Președintele francez Emmanuel Macron, Cancelarul german Olaf Scholz și Prim-ministrul italian Mario Draghi, pentru a ne arăta sprijinul puternic și solidaritatea deplină față de Președintele Zelenski și de poporul ucrainean. Această agresiune ilegală, nejustificată și neprovocată din partea Rusiei trebuie să înceteze”, a postat Iohannis pe Pagina sa de facebook.
El a făcut şi o vizităp la Irpin unde, sume el într-o postare păe Twitter a văuzut "tragedia inimaginabilă și distrugerile îngrozitoare" de acolo. "Fac un nou apel ferm ca toți rușii responsabili să fie trași la răspundere de justiția penală internațională, pe care România o susține pe deplin”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter, după vizita la Irpin.
Vizita lui Iohannis la Kiev a fost ţinută secretă de către oficialităţile din România, sub pretextul "motivelor de securitate", chiar dacă se ştia despre ea, deoarece parlamentarul ucrainean Oleksi Goncearenko postase, tot pe Twitter, despre vizită şi participanţii la ea.
Administraţia Prezidenţială a mai anunţat că președintele Klaus Iohannis îl va primi vineri pe regele Philippe al Belgiei, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
"Pe lângă convorbirile oficiale, cei doi șefi de stat se vor întâlni cu militarii români, belgieni și din celelalte țări aliate, desfășurați pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, având în vedere înrăutățirea situației de securitate din cauza agresiunii ilegale ruse împotriva Ucrainei.
Vizita Majestății Sale Philippe, Regele Belgienilor se desfășoară pe fondul unui dialog bilateral consolidat la nivel înalt și al cooperării strânse româno-belgiene în domeniul apărării, mai ales în contextul participării Regatului Belgiei cu un contingent la Grupul de luptă NATO din România.
Președintele României și Regele Belgienilor vor avea un schimb de opinii privind temele prioritare ale agendei bilaterale și modalitățile de aprofundare a cooperării în plan european și internațional.",s e arată în comunicatul Adminsitraţiei Prezidenţiale.
PSD propune supraimpozitarea pensiilor şi salariilor "speciale"
foto: psd.ro
Într-o postare numită "Viziunea PSD privind noul model fiscal: echitate socială și solidaritate între contribuabili", publicată pe pagina web a Partidului Social Democrat, se propun supraimpozitarea veniturilor salariale mai mari decât salariul Președintelui României, supraimpozitarea pensiilor speciale care depășesc consistent pensia medie din România, diminuarea poverii fiscale prin deduceri aplicate veniturilor mici şi contribuție pentru Sănătate și Educație din partea firmelor mari, pe o durată limitată.
"PSD consideră că scopul principal al reformării sistemului fiscal din România este de a reduce inechitățile sociale și de a asigura solidaritatea socială între contribuabili. În viziunea PSD povara fiscală trebuie distribuită în mod echitabil la nivelul societății. Astfel, trebuie îndeplinite concomitent două condiții esențiale: veniturile supradimensionate trebuie supraimpozitate, iar veniturile mici trebuie să beneficieze de impozite mai mici", se arată în comunicat.
Pragurile si cotele de impozit pentru propunerile propuse de către PSD urmează să fie discutate cu partenerii de guvernare.
"PSD consideră că, în această perioadă dificilă, este profund inechitabil ca cei cu venituri supradimensionate să se bucure de același regim fiscal aplicat celor care se zbat în sărăcie severă. În același timp, Guvernul are obligația de a promova solidaritatea între contribuabili și de a asigura un echilibru just între impozitarea muncii și a capitalului. Nu în ultimul rând, noul model fiscal trebuie să asigure resursele pentru continuarea investițiilor și a stimulării mediului de afaceri, pentru susținerea dezvoltării economice și a creșterii nivelului de trai", se mai spune în acelaşi comunicat.
Totuşi, președintele PSD Marcel Ciolacu declara joi că nu a existat încă o înţelegere a liderilor coaliției pe modificările codului fiscal iar deciziile vor fi luate săptămâna viitoare. La fel, nu s-a ajuns la un consens privind taxa de solidaritate pentru marile companii, respectiv 0,5-1% din cifra de afaceri pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de 100 milioane de euro.
Cumpărăm 32 de avioane F-16 din Norvegia: 454 milioane euro, fără TVA.
Foto: facebook/Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro
Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, proiectul de lege pentru realizarea capabilității operationale aeriene de tranzitie prevăzute în Concepția de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului ”Avion multirol al Forțelor Aeriene”, transmite un comunicat al Ministerului Apărării. .
Guvernul României va atribui Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii).
Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a.
Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație cu avioanele F-16 din prima escadrilă intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române.
Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare în executarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin operatorul economic desemnat centru de mentenanță pentru aeronave F-16 de către Guvernul României (Aerostar Bacău), aspect care va contribui la consolidarea şi menţinerea capabilităţii aeriene operaționale.
Achiziția de la Guvernul Regatului Norvegiei a pachetului de 32 avioane F-16 include și instruirea unui număr minim de specialiști din cadrul personalului tehnico-ingineresc de aviație din Forțele Aeriene necesar pentru încadrarea funcțiilor-cheie din structurile de planificare și execuție a mentenanței și de asigurare a planificării logistice la nivelul Bazei Aeriene și Statului Major al Forțelor Aeriene pentru cele două escadrile de avioane F-16.
Fondurile estimate pentru achiziție sunt de circa 454 milioane euro, fără TVA. Avându-se în vedere complexitatea programului, resursele financiare necesare vor fi stabilite cu exactitate după inițierea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziție și începerea discuțiilor cu reprezentanții Guvernului Norvegiei și Guvernului Statelor Unite ale Americii.
Romsilva – camere video ca să monitorizeze tăierile ilegale
foto: Romsilva
Pentru a preveni tăierile ilegale în fondul forestier de stat și transporturile ilegale de masă lemnoasă, direcțiile silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva au instalat, până în prezent, 177 de camere video de monitorizare, pe drumurile forestiere administrate, transmite un comunicat Romsilva.
.
O parte din aceste camere video sunt de tipul Licence Plate Recognition (LPR), care identifică și verifică automat numerele de înmatriculare ale autovehiculelor care circulă pe drumurile forestiere din pădurile de stat, permițând verificarea transporturilor de masă lemnoasă, precum și trasabilitatea lemnului exploatat din pădurile proprietatea publică a statului. Accesul la aceste sisteme video au și organele de poliție, în unele cazuri, în baza unor protocoale de colaborare.
Cele mai multe sisteme video au fost instalate la direcțiile silvice Caraș – Severin, Botoșani, Mureș, Bacău, Brașov, Hunedoara, Sibiu, Maramureș, Suceava și Vâlcea.
Procesul de implementare a acestor sisteme video este în desfășurare, la nivelul tuturor direcțiilor silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva fiind identificat un necesar de 1.603 sisteme de monitorizare video în fondul forestier de stat și pe drumurile forestiere. Amplasarea lor se va face în zonele cu risc la sustragerea de material lemnos, identificate de specialiștii Romsilva.
Se intenționează ca, pe viitor, aceste sisteme video să fie conectate la sistemul informatic SUMAL 2.0, printr-o investiție prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență, acestea putând astfel să monitorizeze în timp real transporturile de lemn recoltat din pădurile de stat și să emită alerte dacă aceste transporturi de masă lemnoasă nu dețin avizele legale.