La 120 de ani. in memoriam Nicolae Cristea, memorandistul

Acasa >

Articol

Presa românească din Transilvania veacului națiunilor prezintă o mare importanță pentru desăvârșierea deplinei unități naționale. Izvorâtă din demersul diplomatic al lui Andrei Șaguna, ziaristica transilvăneană a răspuns în mod modern și direct aspirațiilor românilor, primul organism de presă ”Telegraful Român” (1853) fiind adevărat simbol și model. Între cei mai iluștri – și au fost puțini redactori cu har – s-a numărat Nicolae Cristea, blagoslovit să rămână în post ”Cât va voi”! De numele lui și de tenacitatea și curajul său se leagă vreme de câteva decenii trimiterea mesajelor de sprijin și încurajare sub forma slovei scrise, a îndemnurilor la susținerea drepturilor și libertăților românești și nu în ultimul rând ale celor pro unioniste. La ”Telegraful Român” și la ”Tribuna”, Nicolae Cristea a fost o Magna voce a activismului politic, angajând poziții consecvente în confruntările încrâncenate dintre liderii românilor și intratabila guvenare a vremii.  Cel mai amplu conflict juridic româno-maghiar l-a așezat pe Nicolae Cristea ca exponent în procesul memorandiștilor, implicați, judecați și condamnați brutal pentru demersul lor democratic în zilele de 7-25 mai 1894.
Prestigioasa și insistenta cercetătoare Anca Sîrghie a preluat asupra-i ca o lucrare de suflet și o datorie morală onestă, restituirea completă a biografiei strălucitului ei înaintaș. Măsura demersului o arată ultima sa carte – în colaborare cu universitarul Marin Diaconu – , a cincea într-o serie: Procesul memorandistului Nicolae Cristea (Editura Eikon, 2021). Asumat cu o voință remarcabilă, cu tenacitate și vibrație emoțională, acest volum impresionează din nou pentru cunoscători și este util cititorilor dornici de adevăr. Documentele procesului de la Cluj evaluarea lor într-o consistentă introducere, glosarul de termeni specifici, ca și ilustrația bogată, asigură o notă specială acestei cărți.
De la lucrarea istoricilor Nicolae Cordoș și Șerban Polverejan [Mișcarea memorandisă în documente (1895-1897) , Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1973], adevărat semnal pe seama acestui demers juridic magistral, volumul prezentat acum arată câtă actualitate are pentru contemporani restituția onestă a modelelor de conduită morală a marilor personalități care stau prin opera lor la temelia statului modern român.
Salutăm cu cordialitate și cu o cuvenită reverență, această contribuție de cercetare și-i felicităm pe autori a căror generozitate ei o îndreaptă spre citiorii dornici de adevăr.
Bran, Predeluț, 30.05.2022, 
Ioan Opriș

Imagine intercalată
Imagine intercalată
15 iunie 2022 la 19:17

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 13 ore
Obiceiuri și tradiții la români, în ziua de Paști
Poporul român are multe tradiții pe care le-a moștenit din moși strămoși și pe care le păstrează cu...
Cultura
3 min de citit
acum 15 ore
Video: Șoseaua Alba Iulia, mai „tânără” cu 46 de ani. Atunci și acum
Șoseaua Alba Iulia este una dintre cele mai importante și mai circulate artere ale Sibiului. Ca multe alte...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
„Primăvara în joc și cântec” – spectacol folcloric la casa de Cultură Avrig
Vineri, 25 aprilie, începând cu ora 18, Casa de Cultură a orașului Avrig va găzdui Spectacolul Folcloric Extraordinar...
Cultura
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
Spectacol de Paști, la Arpașu de Jos
Luni, 21 aprilie, începând cu ora 17, la Casa de Cultură din Arpașu de Jos se va desfășura...
Cultura
1 min de citit