Articol
Cuvântul Părintelui Arsenie : ,,Harul vine prin Pogorârea Sfântului Duh cu Muntele lui Daruri de care vorbește Sfântul Apostol Pavel. Darurile se mai numesc și harisme. Harul nu vine în mod lucrător decât dacă-i aducem un cât de mic teren curățit de patimi. Porumbelul Sfântului Duh zboară în preajma noastră, dar dacă nu-i întindem nici măcar o rămurea nu coboară."
Pogorârea Duhului Sfânt se mai numește cincizecimea iar pentru noi românii și Rusaliile – de la roza, rozae din latină adică trandafirii.
Cinzecimea era și este la evrei a doua sărbătoare după Paște și este retrăirea momentului când Moise a primit legea scrisă de Dumnezeu cu degetul de foc pe primele table din piatră pe Muntele Sinai. Acele table le arunca Moise în vițelul de aur făcut de evreii care jos la șes nu mai aveau răbdare să vină moise și au făurit un zeu să i se închine.
Rusaliile cum spuneam ne vin de la Sărbătoarea Rosalia pe care o serbau la Roma exact când grădinile erau pline de trandafiri înfloriți. Urmașii apostolilor au încreștinat această sărbătoare păgână fix în Pogorârea Sfântului Duh în aceeiași duminică pentru că se adunau mulțimi de oameni.
Desigur că știm cu toții că pentru noi creștinii această măreață zi este ziua întemeierii Bisericii lui Hristos, pe care el în chip de taină dar și din punct de vedere al dogmaticii a întemeiat-o pe Sfânta Cruce, prin sângele Lui. Limbile de foc care au coborât în acea zi de duminică în Ierusalim au dat fiecărui apostol darul și harul de a vorbi într-o anume limbă necunoscută de ei până în acel ceas și astfel etniile prezente în Ierusalim la sărbătoarea cinzecimii poporului evreu au primit și ascultat Sfânta Evanghelie. Deci s-au botezat peste 3000 de bărbați pe lângă mulțime de femei și copiii. Etniile erau deci binecuvântate de Hristos prin Duhul Sfânt ce s-a coborât dar și prin gura și mâinile Sfinților Apostoli care turnau apă pe capetele lor.
La duminica Rusalilor se cântă Troparul: ,, Bine ești cuvântat Hristoase Dumnezeul nostru", celce prea înțelepți pe pescari ai arătat, trimițându-le lor Duhul Cel Prea Sfânt. Și prin dânșii lumea ai vânat, Iubitorule de oameni, Mărire Ție. Vedem deci dogma, adică adevărul descoperit încă de Hristos Înainte de răstignire că Tatăl și Fiul și Sfântul Duh sunt Una sau Unul Dumnezeul care a creat lumea – Cosmosul și toate făpturile, inclusiv pe om. Venirea Duhului Sfânt înseamnă împlinirea profețiilor din Vechiul Testament dar profeții nexplicate pe atunci, pentru că persoanele treimice ar fi fost considerate zei, așa ca la popoarele păgâne. Doar moartea pe Cruce și Învierea lui Hristos au dat posibilitatea înțelegerii acestei Taine și Dogme a Sfintei Treimi.
Este de neînțeles pentru mulți Sfânta Treime care preferă astăzi în lume doar un Dumnezeu. Doar la sfârșitul lumii, pe care nu îl dorim aproape toate etniile vor auzi despre Hristos, dar nici atunci nu toate îl vor primi și nici nu vor primi Sfânta Treime. Nu îi pomenim cu răutate și cu milă creștină și ne rugăm pentru aceste popoare să revină la cunoștința adevărului că Dumnezeu este Sfânta Treime. Că sunt trei Persoane: Tatăl și Fiul și Duhul Sfânt.
Marele bărbat român, filosoful Constantin Noica afirma: Dogma Sfintei Treimi este începutul culturii Europei. De aceea își doarme somnul de veci sub streașina bisericuței (clădită din bârne de Ioan și Gheorghe Cruciat, meșteri rășinăreni) e la Schitul Păltiniș, precum ia dat locul de veșnică odihnă mitropolitul Antonie Plămădeală.
Să ne bucurăm de această sărbătoare a Bisericii și să-i învățăm pe copiii noștri rugăciunea compusă după ziua sfântă a Pogorârii Sfântului Duh: ,,Împărate Ceresc "!
Iar pentru că suntem învățați de Domnul Hristos prin rugăciunea domnească Tatăl Nostru să ne rugăm și pentru toate neamurile de pe pământ să vină la credința în Sfânta Treime.
Pentru creștinii care poartă numele Rusalim și Rozalia, un gând bun cu sănătate și La Mulți Ani!