Articol
O mămăruță roșie pe patru roți străbate cu grăbire ultimii kilometri de la Sibiu la Grădiștea-pe-Argeș, într-o căldură toridă de întâi iunie. La volan: poetul Ioan Gligor Stopița, redactor-șef al revistei sibiene RAPSODIA, în care publică membrii Cenaclului Radu Theodoru de la Sibiu și alții, din Țară și din străinătate. Cu el circulă Anca Sîrghie, Tița-Maria Posada și cu mine. Oprim în dreptul casei acoperite cu iederă, de la numărul 218. La poartă străjuiește un catarg de care stă arborat Tricolorul. Ne întâmpină vrednica doamnă Maria Marin, custode, administrator și secretar-ghid al Casei-muzeu Radu Theodoru. Generalul maior, aviator, veteran de război, în ținută de paradă, ne așteaptă sub umbrarul viței de vie din curte, primindu-ne cu exclamații entuziaste: „Sibienii mei, sibienii mei!”. Un rai cu flori și pomi fructiferi, unde au adăstat odinioară multe personalități de vârf ale literaturii noastre, prieteni ai gazdei: Romulus și Ileana Vulpescu, Ion Lăncrănjan, Laurențiu Fulga și atâția alții… Nu e de mirare că aici sau în localitatea apropiată, Comana, și-au stabilit reședința de vară scriitori ca: Ioana Postelnicu, Toma George Maiorescu sau Ana Blandiana. Casa domnului general este un adevărat muzeu-templu al limbii românești, al istoriei românilor și al literaturii române. Cărțile romancierului umplu o bibliotecă – vârsta autorului este de 98 de ani – iar cele primite de peste tot, de la mai tinerii confrați, umplu puținul spațiu rămas printre mobile și colecțiile de artă sau amintiri exotice din expedițiile la care, zburător și marinar pasionat, generalul a participat ca pilot sau timonier. Un veac de istorie trăită pe viu nu-i puțin, la acesta adăugându-se istoria părinților și a bunicilor, de la care găsim ca mărturii costume militare, echipament de război, arme și fotografii. Cele mai multe portrete în ulei sau grafică, sunt ale domnitorului iubit: Mihai Viteazul, sau ale lui Vlad Țepeș, alt erou de roman istoric preferat de Radu Theodoru. Ne reluăm drumul, cu programul intitulat Jurnal de front și invitația primite pentru evenimentul de a doua zi, ce va avea loc la Sfânta Mănăstire Comana, județul Giurgiu, joi 2 Cireșar 2022, unind cerul cu pământul: Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor.
Ajungem în Comana fiind cazați în incinta mănăstirii ctitorite de voievodul Vlad Țepeș și păstorite astăzi de starețul Arhimandrit dr. Mihai Muscariu, cu binecuvântarea Preasfinției Sale Ambrozie, Episcopul Giurgiului. Vechimea și frumusețea locașului restaurat impresionează. O comunitate de călugări, mică dar îngrijită, curată și primitoare, cu vădite preocupări privind istoria poporului român: un muzeu, un mausoleu cu osuarul câtorva mii de eroi, lângă care trei mărețe imagini despre Războaiele de Independență, de Întregire și Al doilea Război Mondial, fiecare cu cîte un tun de epocă, reconstituit la bază. În curte, o Troiță din lemn, Monument dedicat eroilor români de la Cotul Donului, ridicată din inițiativa generalului Theodoru, care și-a amenajat în apropiere locul de veci al familiei, unde odihnește de puțină vreme soția care l-a părăsit. Toată curtea Mănăstirii Comana e plină de trandafiri înfloriți.
A doua zi dimineață, slujba închinată Înălțării Domnului, după care, de la ora 12, cu militarii în ținute de ceremonie, cu mulți civili în port național și o droaie de copii, începe evenimentul la care și noi am venit să fim părtași. Cuvântul de învățătură este rostit de starețul Sfintei Mănăstiri Comana, Arhimandrit dr. Mihai Muscariu. Cuvântul de deschidere îl are personajul-pivot al regiunii și ceremoniei: generalul maior aviator, veteran de război Radu Theodoru. Se intonează Imnul național. Drapelele în trei culori sunt arborate cu entuziasm. Plt. Adj. Șef Emanoil Miron joacă rolul unui oștean al lui Vlad Țepeș, îmbrăcat în armură și cu lance, păzind intrarea în Mausoleul-osuar. În spatele său, ostași de gardă. Alții poartă echipament militar de epocă, din istoria modernă. Urmează slujba de pomenire a eroilor Flotilei 1 Vânătoare, generalul Theodoru îi pomenește nominal pe colegii săi căzuți la datorie, apoi formația corală de femei din satul Fălăștoaca, sub conducerea învățătoarei Gina Vasilache, interpretează un Bocet pentru eroi. Dan Puric și generalul Radu Theodoru rostesc alocuțiuni. Are loc festivitatea depunerii de coroane din partea mai multor formațiuni politice și organizații civile. Copiii interpretează cântece și aduc flori, ca omagiu eroilor căzuți. Un moment liric în interpretarea actriței Doina Ghițescu și a sopranei Irinuka Gîju. Aviatorii Forțelor Aeriene Române prezintă onorul eroilor, din zbor pe deasupra Bisericii Mănăstirii Comana. Sunt eliberați simbolic, spre cer, porumbei albi. În încheiere, se cîntă Hora Unirii.
Urmează agapa la care sunt continuate discuțiile pe marginea evenimentului de azi. Unul pe cât de necesar, de rar, pe atât de înălțător și plin de învățătură pentru tinerele generații, lipsite de informațiile și de educația care să le consolideze conștiința identității naționale, a respectului și dragostei pentru eroii care s-au jertfit întru libertatea și ființa neamului românesc.
mihai posada