Articol
Conţine vitamina C, betacaroten, acid folic, potasiu, puţin iod şi chiar fier. Se recomandă femeilor care doresc să rămână însărcinate, datorită conţinutului de acid folic. Există mai multe feluri de salate. Valoarea nutritivă diferă de la un soi la altul, de anotimp şi de frunzele care se consumă. Frunzele mai închise la culoare sunt mai bogate în betacaroten. Toate salatele de astăzi se trag din salate sălbatice foarte apreciate în Roma antică. Sucul are aceleaşi proprietăţi ca formele uşoare de opium. Se recomandă consumarea unei porţii de salată înainte de culcare, având efecte sedative. Efectele sedative ale salatei şi triptofanul eliberat prin digestia carbohidraţilor asigură un somn liniştit.
Medicina tradiţională întrebuinţează şi astăzi extractele din frunze de salată la prepararea loţiunilor solare, iar remediile naturiste sunt preparate din sucul lăptos uscat extras.
Salata este foarte bună în tratarea insomniei, agitaţiei şi bronşitei. Se va consuma proaspătă şi crudă. Cea mai indicată este salata cultivată din propria grădină, deoarece salata industrială poate acumula nitraţi sintetici din substanţele de fertilizare.
Frunzele mari de salată fierte câteva minute în apă sunt un pansament excelent pentru puroi sau înţepături de insecte. Se vor aplica cât mai fierbinţi.
Biobliografie: "Ghidul alimentelor sănătoase" – Michael van Straten