Articol
Sunt plante erbacee anuale care provin din India şi Birmania, unde creşte în stare sălbatică. În România se cultivă începând cu secolul XVIII, mai ales în sudul şi vestul ţării. Este o plantă pretenţioasă la factorii de mediu. Vinetele sunt o sursă importantă de vitamine pentru organism. Conţin 99% apă, fibre, mangan, molibden, potasiu, acid folic, vitamina K, vitamina C, magneziu, vitamina B3.
Vinetele conţin şi fitonutrienţi cu efect antioxidant. Vinetele fac să scadă colesterolul, vasele de sânge să fie relaxate, permiţând fluxului sanguin să circule mai bine. Acidul clorogenic din conţinut este antimutagen, împiedicând celulele sănătoase să sufere mutaţii şi să devină cancerigene.
Vitamina B3 din conţinut reduce depresiile, conferind o stare psihică bună. Conţinutul scăzut de calorii face să scadă kilogramele în plus şi să regleze tranzitul gastrointestinal.
Vinetele acţionează ca antianemic, laxativ, diuretic, stimulent, hepatic şi al pancreasului. Se recomandă în bolile cardiovasculare, renale, hepatice, diabet, reumatism, ajută în afecţiuni pancreatice.
Cercetătorii au descoperit că vinetele conţin cantităţi importante de fitochimicale, antocianine, un tip de antioxidanţi care protejează organismul împotriva cancerului, a îmbătrânirii, a inflamaţiilor şi bolilor neurologice. Se consumă sub formă de preparate culinare.
Extern se pot pune catoplasme cu frunze în arsuri, hemoragii, pecingine.