Articol
Satul Cacova-Fântânele, puţină lume ştie, a fost, în timpul Primului Război Mondial, martorul uneia din cele mai dramatice bătălii de pe frontul sud-transilvan. Pe 9-22 septembrie 1916, o companie din Regimentul 2 Vâlcea, aflată într-o misiune de recunoaştere asupra trupelor inamice masate în zona Orlat, a fost încercuită și izolată pe Dealul Merezi. Luptătorii vâlceni, conduşi de sublocotenentul în rezervă Vasile Godeanu, au rezistat două săptămâni în faţa unui inamic net superior. Rămaşi fără hrană, apă şi muniţii, militarii români au rezistat acolo mai ales datorită ajutorului primit din partea localnicilor. Din cauza ordinului primit de la comandant de a rezista cu orice preţ pe poziţii, cei 75 de membrii ai subunităţii au fost ucişi de inamic, scăpând doar un singur ofiţer, sublocotenentul în rezervă Gavril Godeanu, (scăpat printr-un complex faborabil de împrejurări), dar care a fost luat prizonier.Cadavrele militarilor au fost îngropate, creştineşte, de către sătenii din Cacova, pe locul numit Platoul Augur, de pe dealul pe care l-au apărat.
Aceste momente au fost evocate joi, de sărbătoarea Înălţării Domnului, când sărbătorim şi Ziua Eroilor, de către localnici, autorităţi, preoţi slujitori, profesori, elevi şi militari din Fântânele, Gura Râului, Sălişte şi Sibiu.
Ceremonialul a început printr-o slujbă de pomenire a celor căzuţi atunci la 1916 şi a localnicilor care şi-au jertfit viaţa în primul şi Al Doilea Război Mondial, oficiată de către preotul paroh Nicuşor Popa, împreună cu preoţii Ioan Peană, Claudiu Teşa şi Bogdan Fluieraş, urmat de depuneri de coroane la monumentul din sat.
A urmat un program artistic, punctat de discursuri şi evocări, susţinut de elevii de la Şcoala Gimnazială "Aurel Decei" din Gura Râului, coordonaţi de prof. Dumitru Cîmpean şi cei ai Liceului Tehnologic "Ioan Lupaş" din Sălişte, coordonaţi de prof. Marius Boromiz. Recitalul a constat din poezii şi cântece patriotice, în special din perioada Primului Război Mondial, unele chiar inedite.
Despre importanţa evenimentului şi a jertfei militarilor români de aici, de la Cacova-Fântânele, au vorbit Horaţiu Răcuciu, primarul orașului Sălişte, şi profesorii Dumitru Cîmpean şi Marius Boromiz. La eveniment a participat şi o gardă de onoare compusă din militari ai Garnizoanei Sibiu
Un ceremonial asemănător s-a desfăşurat şi la mormântul eroilor de pe Platoul Augur.
Prof. Dumitru Cîmpean ne-a mai informat că, de curând, împreună cu 30 elevii din Gura Rîului şi Sălişte, alături de membrii Asociaţiei "Cacova- Fântânele" au urcat pe Dealul Merezi-Platoul Augur şi au curăţat şi reamenajat mormântul colectiv de acolo.
Se preconizează ca pe viitor, acolo să se desfăşoare mai multe activităţi culturale şi educative, inclusiv marcarea unui traseu, pentru ca acel loc, pe nedrept uitat, să ajungă în viaţa comunităţii şi să devină un reper şi o atracţie a satului.