Expoziția "Tradiție, meditație, revelație" a artistului Gavril Mocenco, la Muzeul de Artă Contemporană

Acasa >

Articol

Din 2 până în 22 iunie, la Muzeul de Artă Contemporană, Sala nr. 1, va avea loc expoziţia artistului Gavril Mocenco, întitulată "Tradiție, meditație, revelație"

Imagine intercalată
Imagine intercalată

"Originar din Dobrogea, pictorul Gavril Mocenco rezonează la diversitatea naturală a acestui ținut așezat între apele Dunării și ale Mării Negre, dar și la diversitatea sa etoculturală și religioasă și la marile momente ale trecutului său istoric. Delta mai ales, de unde își trage rădăcinile, îl atrage mereu, îi trezește nostalgii. Uneori, ele sunt stârnite de frumusețea naturii sălbatice, care-i amintește de un paradis pierdut, de care s-a separat, dar după care încă tânjește. Alteori, sunt edificii cu o puternică încărcătură simbolică, precum casa cea veche a pescarului, farul de la Sulina, geamia, care îndeamnă la reflecție asupra eforturilor oamenilor acelui pământ de a-și duce traiul și de a-și păstra tradițiile, adeseori în ciuda adversității naturii și istoriei. Transpusă în imagini, meditația asupra naturii, a trecutului și a prezentului se face ecoul unor temeri (amintind, paradoxal, de cele ale lui Ovidius, poetul exilat cândva în acest ținut), pe care acum artistul le transmite privitorului, într-o încercare de dialog despre perisabilitatea naturii, despre patimile și rodul strădaniilor oamenilor. Misterul încă repetabil al distrugerii și renașterii este simbolizat de cochilii, de crabi și de oase, de fructe și de buturugi, de epave și ruine, dar mai ales de ape, care dizolvă lumea și care o zidesc, fizic și metafizic, care amenință traiul omului, dar care-l pot și ocroti contra vrășmașilor, aducându-i acestuia hrană și chiar avuție, adesea suferință și chiar moarte. Sunt apele care ne revelează și existența unei nădejdi de mântuire, individuală și colectivă, fie că este vorba de încrederea în repetata reluare a unui ciclu arhaic și atemporal al vieții, fie în capacitatea ieșirii din acesta, care presupune voință, încredere și îndrăzneală, adeseori chiar tristețe, sacrificiu și decepție", spun organizatorii.

Expoziţia are ca partener Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala București iar curatorul acesteia este dr. Alexandru Sonoc.

Imagine intercalată
Imagine intercalată
30 mai 2022 la 20:14

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 13 ore
Obiceiuri și tradiții la români, în ziua de Paști
Poporul român are multe tradiții pe care le-a moștenit din moși strămoși și pe care le păstrează cu...
Cultura
3 min de citit
acum 15 ore
Video: Șoseaua Alba Iulia, mai „tânără” cu 46 de ani. Atunci și acum
Șoseaua Alba Iulia este una dintre cele mai importante și mai circulate artere ale Sibiului. Ca multe alte...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
„Primăvara în joc și cântec” – spectacol folcloric la casa de Cultură Avrig
Vineri, 25 aprilie, începând cu ora 18, Casa de Cultură a orașului Avrig va găzdui Spectacolul Folcloric Extraordinar...
Cultura
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
Spectacol de Paști, la Arpașu de Jos
Luni, 21 aprilie, începând cu ora 17, la Casa de Cultură din Arpașu de Jos se va desfășura...
Cultura
1 min de citit