Articol
Mulți sibieni se plâng că nu au acces în spital pentru a-și îngriji rudele bolnave. În ciuda ajutorului oferit de infirmiere și personalul medical, mulți dintre cei care ajung la spital au nevoie să fie ajutați în chestiuni ce țin de igienă intimă de cei apropiați, de acasă. Acest lucru nu este, însă, posibil în toate secțiile. Chiar dacă restricțiile s-au mai relaxat, în unele secții programul de vizită este foarte scurt, de teama unei eventuale contaminări. Astfel, sunt secții în care aparținătorii au acces 10 – 15 minute în timpul programului de vizită, timp în care intră și echiparea și dezechiparea. Asta pentru că fiecare dintre cei care intră în secție va fi echipat în costum de unică folosință.
Astfel, în data de 3 mai, reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au elaborat un document care reglementează modalitatea de acces a aparținătorilor în secțiile non-COVID ale unității medicale.
„Începând cu data de 9 mai 2022, accesul aparținătorilor / reprezentanților legali ai pacienților internați în secțiile non-covid ale SCJU este permis în zilele de marți, joi, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 15 – 17. În cadrul vizitei este permis accesul unui singur aparținător / reprezentant legal, cu respectarea intervalului orar în care vizita în secție este permisă și care nu poate depăși 15 minute (incluzând aici timpul necesar pentru echipare și dezechipare)”, spun reprezentanții SCJU Sibiu.
Vizitele în secțiile Obstetrică – Ginecologie I, Obstetrică – Ginecologie II, Neonatologie I și Neonatologie II Prematuri sunt permise în mod excepțional doar cu acordul șefului de secție după completarea cererii de vizitare, în zilele de marți, joi, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 15 – 17. Cererea de vizitare trebuie trimisă pe adresa de e-mail a secției.
Accesul, posibil cu program chiar și la ATI
În secțiile ATI non-Covid (ATI 1, ATI 2 și ATI Neurologie) este permis accesul aparținătorilor legali în zilele de marți, joi, sâmbătă și duminică în intervalul orar 16 – 17, după aprobarea cererii de vizitare de către medicul șef de secție. Vizita nu poate depăși 10 minute (incluzând timpul pentru echipare și dezechipare).
Aparținătorii vor avea acces în spital printr-un loc special, marcat cu „ACCES PACIENȚI”, unde vor fi preluați de un angajat al spitalului, care va însoți persoana până la salonul bolnavului. Aparținătorul sau reprezentantul legal se supune triajului epidemiologic (i se ia temperatura fără contact).
După completarea fișei de vizitare, angajatul spitalului îi oferă aparținătorului echipamentul de protecție: halat și mască chirurgicală și i se solicită dezinfecția mâinilor. Intrarea în secție se va face fără obiecte personale (ceas, telefon, inele), acestea putând fi sursă de infectare.
După terminarea vizitei, aparținătorul este condus din nou la ușa de acces a secției, unde i se explică pașii necesari pentru dezechipare: se aruncă halatul la pubela de deșeuri contaminate, apoi se dezinfectează mâinile. Zona se părăsește cu masca de protecție.
Toți acești pași se fac atât pentru protecția pacientului, cât și pentru protecția celui sănătos care intră în spital.