Încep „Zilele Antifumat” la Sibiu. Vor fi conferințe, spirometrii gratuite și povești de renunțare la fumat

Acasa >

Articol

Campania desfășurată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, prin care se urmărește constientizarea populației cu privire la efectele nocive pe care fumatul le are asupra sănătății, continuă și în acest an, derulându-se în preajma Zilei Mondiale fără Tutun, marcată anual în data de 31 Mai. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„A devenit deja o tradiție ca Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu să fie un factor activ în procesul de prevenție a fumatului, care necesită implicarea întregii comunități pentru a crește eficiența măsurilor de intevenție. Fumatul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică și este nevoie ca un număr cât mai mare de oameni să conștientizeze cât de grave sunt efectele pe care le produce consumul de țigări îndeosebi asupra sănătății plămânilor. Sperăm ca acțiunile pe care le organizăm în cadrul Zilelor Antifumat să fie cât mai utile pentru populație și să aibă un impact semnificativ”, a declarat Cristian Roman, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Zilele Antifumat, derulate în perioada 24-31 mai, vor reuni o serie de acțiuni, printre acestea numărându-se campania „Eu am reușit. Și tu poți!”, consilierea liceenilor sibieni, precum și efectuarea de spirometrii gratuite, prin care fumătorii vor putea să își evalueze în mod gratuit gradul de afectare pulmonară, determinat de fumat.

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Povești de succes ale unor oameni care au renunțat la fumat

 

Prin campania „Eu am reușit. Și tu poți!” vor fi aduși în atenția publicului oameni cu notorietate, persoane publice din România, care vor împărtăși propriile experiențe de renunțare la fumat, fiecare mărturisind metodele cu care a rezonat cel mai bine. Acestea și-au dovedit eficiența în cazul lor, pentru că i-au ajutat să învingă de ani buni dependența de nicotină. 

 „Ne bucurăm că în acest an foști fumători, care activează în domenii diverse, au acceptat să le împărtășească oamenilor cum au reușit să renunțe la fumat. Ne-am dorit să aducem în atenție nu doar opiniile unor specialiști, ci persoane care au capacitatea de a inspira comunitățile, care să arate că renunțarea la tutun este posibilă, indiferent de numărul țigărilor pe care o persoană a ajuns să le fumeze zilnic. Mesajul este că nimeni nu trebuie să își piardă speranța, pentru că fiecare are puterea oricând să învingă această dependență de nicotină. „Ei au reușit. Deci, și tu poți!”, spune Odeta Veștemean, purtător de cuvânt Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, inițiatorul campaniei.

Pe lângă prezentarea acestor povești de succes pe care publicul le va putea citi prin intermediul mass-media, medicii Spitalului de Pneumoftiziologie vor merge și în liceele sibiene pentru a le explica tinerilor cât de mult le afectează țigările sănătatea. Tinerii vor primi și materiale informative cu tematică antifumat, oferite de Direcția de Sănătate Publică Sibiu

 

Calendarul acestor acțiuni în liceele sibiene este următorul:

Marți, 24 mai, orele 12:00-13:00, Colegiul Național „Gh.Lazăr” Sibiu

Miercuri, 25 mai, orele 13:00 – 14:00, Colegiul Național „O.Goga” Sibiu

Vineri, 27 mai, orele 13:00-14:00, Liceul Teoretic „O. Ghibu” Sibiu

Luni, 30 mai, orele 13:00 – 14:00, Colegiul Economic „G.Barițiu” Sibiu

 

Spriometrii gratuite la Dispensarul TBC

 

În plus, fumătorii au posibilitatea să facă spirometrii gratuite, prin care le va fi evaluată capacitatea funcțională a plămânilor. Spirometriile vor fi efectuate de personalul medical la Dispensarul TBC, strada Morilor, nr.57 ( intersecția cu Șos Alba Iulia),  în data de 31 mai, de Ziua Mondială fără Tutun, între orele 11:00 – 13:00.  

„Aș recomanda pacienților fumători să își controleze anual funcția pulmonară, să facă o spirometrie și să vadă în ce măsură fumatul le-a afectat sănătatea.  În momentul când văd că au apărut deja probleme, să se gândească bine la ce vor să facă pe viitor și să încerce să găsească fiecare soluțiile care îi pot ajuta să învingă dependența de tutun. Pot să intre pe forumurile celor care s-au lăsat de fumat. Poate că nu au încredere în doctori, dar au încredere în ceilalți, în fumătorii care nu sunt doctori, în foști fumători care le împărtășesc celorlalți ce a funcționat pentru ei și toți relatează cu multă sinceritate ce bine s-au simțit după ce au renunțat la fumat. Să vadă cum au devenit mai sănătoși, mai plini de viață, cum au avut energie să își facă mai bine treburile, și, mai ales, cum n-au mai avut simptome pulmonare. Cred că Ziua Mondială fără Tutun trebuie să reprezinte un astfel de moment de reflecție”spune dr. Lavinia Danciu, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

 Anul trecut, în cadrul Săptămânii Antifumat, derulată sub sloganul „Renunțarea la fumat salvează vieți”, medicii Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu au transmis o „Scrisoare deschisă” medicilor de familie din județ, prin intermediul Colegiului Medicilor, prin care i-au rugat să le ofere pacienților fumători sfaturi de renunțare la tutun, în conformitate cu Ghidul de Renunțare la fumat și asistență de specialitate a Fumătorului, elaborat de Societatea Română de Pneumologie.

Apelul a fost lansat ca urmare a dovezilor științifice care susțin că sfaturile antifumat oferite de către medici, în timpul consultului bolnavilor, printr-o scurtă intervenție de aproximativ 3-5 minute, sporesc semnificativ, pe termen lung, rata de abstinență la fumat.

„Știm cu toții că fumatul este un factor de risc , dar se estimează că peste 60% dintre fumători nu conștientizează efectul acestui drog atât asupra lui, cât și a celor din jur. Fumatul, spre deosebire de alte droguri îmbolnăvește și omoară în egală măsură și nefumătorii din preajmă. Inițiativa Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu lansată în 2021 de a ne concentra mai intens împreună medici pneumologi și medici de familie asupra fumatului a fost o acțiune necesară și utilă. Legătura apropiată și permanentă pe care o are medicul de familie cu pacientul, expertiza pneumologului în metode de „stop fumat” pot oferi rezultate importante. Intensificarea acțiunilor de informare a pacienților a crescut atât complianța cât și aderența pacienților la tratamentul propus. Avem însă de lucrat împreună!”,, a declarat șef lucrări dr. Loredana Piloff , medic primar medicină de familie.

Pe lângă afectarea pulmonară, fumul de țigară are efecte cancerigene asupra mai multor organe, precum laringe, esofag, cavități orale, nazale, faringe și sinusuri paranazale, vezică urinară, ficat, col uterin, rinichi, stomac, colon și rect sau pancreas. În plus, fumatul crește de 5 ori riscul de a face diabet zaharat. În cazul femeilor gravide, fumatul expune copilul la risc de malformații, greutate mică la naștere, naștere premature și chiar moarte subită.  Speranța de viață a fumătorului este cu 10 ani mai mică decât a nefumătorului.

 

23 mai 2022 la 12:00

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
Ianis Stoica și Tiago Goncalves ”rotunjesc” conturile clubului FC Hermannstadt! Aproximativ 3 milioane de euro ar urma să încaseze sibienii, la vară!
Gruparea de pe ”Municipal” e pe cale să-i vândă pe Ianis Stoica și Tiago Goncalves la finalul sezonului....
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
După doi ani, sibianul Victor Cornea părăsește Top 100 mondial de dublu
Tenismenul legitimat la TC Pamira a coborât zece poziții față de săptămâna trecută și, pentru prima dată din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Astrid Fodor, mesaj emoționant după moartea Papei Francisc: „L-am admirat pentru blândețe, empatie și energia molipsitoare”
Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a transmis un mesaj de condoleanțe odată cu trecerea la cele veșnice a Papei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 14 ore
„Udatul” fetelor de Paști, obicei săsesc care încă se păstrează
În a doua zi de Paști are loc „udatul” fetelor,  un obicei preluat din cultura comunităților săsești și...
Actualitate
2 min de citit