Articol
Guvernul nu intenționează să introducă taxe noi în acest an, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, după şedinţa executivului.
Cărbunaru spune că guvernul, de fapt, în colaborare cu mediul de afaceri realizează o optimizare fiscală pe baza unei analize"
"Nu putem discuta despre taxe care să vină peste noapte fără a fi discutate cu mediul de afaceri și care să genereze un impact. De altminteri, așa cum a subliniat și premierul Nicolae Ciucă, economia românească are nevoie de predictibilitate, de stabilitate și de încredere pentru a consolida acest ritm de creștere care plasează, după cum am văzut cifrele, confirmate nu doar de Institutul Național de Statistică din România, dar și de Eurostat"
Conform premierului Nicolae Ciucă, România are cea mai mare creștere a economiei la nivelul Uniunii Europene, fiind invocate aici rezultatele publicate de către Institutul Național de Statistică, unde se arată că față de perioada similară a anului trecut, am avut o creştere economică de 6,5% şi, faţăd e trimestrul trecut, de 5,2%.
"Este rezultatul muncii tuturor membrilor Guvernului – și vreau să vă mulțumesc -, este rezultatul dialogului pe care l-am avut cu mediul de afaceri, cu mediul asociativ, cu toți cetățenii, prin activitățile pe care le-am desfășurat. Este rezultatul asigurării deciziilor și măsurilor la nivel politic pe care le-am luat în coaliţie, împreună, și consider că este rezultatul pe care l-am creat prin asigurarea unei predictibilității, stabilități și cred că în mod deosebit prin asigurarea încrederii tuturor celor care contribuie la dezvoltarea economică a țării", a spus Ciucă". El a mai precizat că Guvernule ste atent la toate efectele pe care le produce creșterea galopantă a inflației. "-…Am convenit ca la nivelul Ministerului Finanțelor să se constituie un grup de lucru care să analizeze în următoarele două săptămâni măsurile pe care trebuie să le luăm astfel încât să putem să venim cu măsuri de optimizare fiscală adaptate la situația concretă" mai spune Ciucă.
Vasilescu – ne vom îndrepta spre impozite mai mari
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu este însăd epărere că criza economică va genera, ienvitabil, creşterea fiscalităţii. El susţine că, acum, dobânzile sunt în creştere pe plan mondial şi că se face trecerea de la "marea relaxare" de dinainte ce criză oa "marea înăsprire", invocând şi faptul că Banca Naţională a României a crescut dobânzile de trei ori într-un singur an.
Vasilescu susţine că vor urma impozite mai mari pentru că Acum România e ţara cu impozitele raportate la PIB pe ultimul loc din UE, în sensul că veniturile din buget sunt de 27%, dar dorinţa de a cheltui e aproape dublă, de 40%.
"E greu să faci creşteri de impozit pentru că şi aşa populaţia este sleită de inflaţie, puterea de cumpărare a scăzut, dar România a întârziat cu această măsură. Ea trebuia luată mai de mult", spune Vasilescu, citat de HotNews.