Articol
"Brukenthal 300. Un om, un muzeu, o istorie”
Dr. Raluca Teodorescu, şeful secţiei Muzeul de Istorie "Casa Altemberger" din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal, împreună cu muzeograful dr Raluca Frîncu au realizat un nou volum sub egida muzeului: "Brukenthal 300, un om, un muzeu, o istorie". Cartea, scoasă în condiţii grafice excelente şi bogat ilustrată, cartea tratează personalitatea baronului, pasiunile sale, reședințele din Sibiu şi Avrig, testamentul său şi "soarta" muzeului după deschiderea sa pentru public, la 1817.
"Lucrarea își propune aducerea în prim plan a personalității, a pasiunilor și moștenirii baronului Samuel von Brukenthal. În mod simbolic pentru această aniversare, am ales 300 de piese (obiecte și documente) care au aparținut lui Samuel von Brukenthal sau reflectă activitatea sa, aflate în prezent în colecțiile muzeului sau ale altor muzee și arhive, din țară și din străinătate. La baza selecției se află cercetarea în colecțiile Muzeului Național Brukenthal, în Direcția Județeană Sibiu a Arhivelor Naționale din Sibiu și Biblioteca Brukenthal, dar și bibliografia referitoare la personalitatea și activitatea reformatoare a baronului", spun cele două autoare ale volumului.
Pentru a arăta spiritul epocii și rolul lui Samuel von Brukenthal în dezvoltarea Sibiului, sunt inserate, în volum, mărturiile călătorilor străini care au vizitat palatul guvernatorului von Brukenthal și colecțiile sale. Astfel, Christoph Ludwig Seipp scria, la 1788, cu prilejul călătoriei sale în Transilvania: "Nu doresc s-o iau înaintea viitorilor biografi ai fostului guvernator, Baronul von Brukenthal, dar doresc să remarc faptul că acest bărbat se numără printre oamenii remarcabili ai timpului nostru. Este imposibil să nu te oprești în momentul în care îl întâlnești întâmplător sau să nu întorci capul după ce te-ai despărțit de el. Să devii prin eforturi proprii un mare om de cultură, om de stat sau nobil nu este un lucru ieșit din comun. Toți oamenii remarcabili au apărut la timpul, în locul și în împrejurări favorabile ascensiunii lor. Despre Baronul von Brukenthal s-ar putea afirma mai curând că cele trei condiții esențiale nu i-au fost favorabile. Detractorii săi vor afirma mai curând că a fost abil în exploatarea momentelor prielnice. Dar numai oamenii extraordinari sunt capabili să recunoască oportunitățile, să le capteze și să le valorifice la modul substanțial.”
La fel, italianul Domenico Sestini, scria, la rândul lui, "Dacă acest bărbat își va duce la împlinire înaltele scopuri, cred că va putea fi numit, în mod legitim, geniul Daciei. Astfel, Sibiul ar deține o bibliotecă bogată, o colecție de tablouri, un muzeu de istorie, o grădină botanică, dacă planurile și lăudabilele intenții ale acestui strălucit Mecena se vor împlini.”
Volumul este editat de Muzeul Național Brukenthal și a fost finanțat de Forumul Democrat al Germanilor din România.
La lansare, Raluca Theodorescu a precizat că, anterior editării cărţii, ca activităţi "premergătoare", au fost o serie de expoziții, una online şi alta în fața Palatului Brukenthal din Piaţa Mare. Ea a mai spus că, în cadrul proiectului, au fost selectate 300 de obiecte reprezentative pentru Samuel von Brukenthal, pentru a se obține a activităţii sale,d e la cea oficială la pasiuni.
Despre importaţna realizării unui astfel de volum şi despre eforturile de realizare a acestuia au vorbit, la lansarea ce a avut loc la Casa Albastră, Sabin Adrian Luca, Managerul MNB şi Alexandru Constantin Chituţă, şeful Secţiei Marketing din cadrul muzeului
Brukenthal Kids – spaţiul educativ al Muzeului Brukenthal
Tot miercuri a fost înaugurat, la casa Albastră, spaţiul educativ "Brukenthal Kids", un spațiu pentru activități educative. În anul 2021, MNB a încheiat un acord de colaborare cu Fundația KeepGiving și Compania KeepCalling astfel punându-se bazele amenajării unui spațiu destinat exclusiv activităților educative, "un spațiu necesar pentru activitatea de pedagogie muzeală". Locul, aflat la parterul Casei Albastre este compus din o încăpere multifuncţională unde se pot organiza diverse activităţi (lectură, ateliere, etc.) şi o sală de proiecţie. Se pare că deja spaţiul are succes deoarece deja există un calendar al activităţilor ce se vor efectua aici, primii pe listă fiind Liceul de Artă, Școala de arte şi meserii "ilie Minu" şi "Școala Finlandeză”. La eveniment a fost prezentă şi Silvana Tatu, director general KeepCalling. Sabin Adrian Luca a precizat şi el că locul "va fi un tărâm de joacă", una intelectuală.
Cu acest prilej, managerul MNB, Sabin Adrian Luca, a explicat, cumva, absenţa instituţiei conduse de el de pe agenda Mopţii Muzeelor, eveniment ce a avut loc sâmbăta trecută: "instituția creatoare de cultură, muzeul, operează ziua". El a spus că cei care muncesc în acest muzeu, țin la sărbătoarea Zilei Internaționale a Muzeelor pentru că "instituția creatoare de cultură, muzeul, operează ziua" şi că "Muzee de noapte", "cu semnificații adecvate (…) întunericului", sunt în zona Bucureştiului vechi, pe litoral sau în cluburile din sibiu. "Cultura este lumină”
El a făcut o asociere între "noaptea culturală" şi perioada prohibiţiei şi a crizeie conomice din pereioada 1929-1933 din Statele Unite, când viaţa de noapte domina viaţa de zi. La fel, după aceea a început extremismul şi s-a intrat în celd e-al doilea război mondial, pentru că acesta este răspunsul societăţii la dezordine.
Un alt motiv, mai puţin metaforic, a fost că nu s-a putut organiza la Brukenthal o Noapte a Muzeelor şi că de Ziua Muzeelor este od eschisă doar o secţie, deoarece existăd eficit de personal. Pentru vizitare gratuită, muzeul ar avea nevoie de 500-600 de oameni la supraveghere.
Totuşi, spunem noi, totul s-ar fi rezolvat mult mai simplu dacă s-ar fi emis un comuicat ÎNAINTE de Noaptea Muzeelor privind motivele neparticipării MNB, decât ca presa să aştepte degeaba răspunsuri care nu mai vin, la solicitările trimise pe emailul muzeului.
"Museums change lives"
Tot zilele acestea Muzeul Național Brukenthal a găzduit prima ediţie a Simpozionului Național "Museums Change Lives". Simpozionul a avut loc în Sala Multimedia din Casa Albastră, şi a adus la Sibiu mai mulţi manageri ai instituțiilor muzeale din țară, plus alți invitați. Simpozionul a fost organizat cu sprijinul Boromir și Hotel Ramada Sibiu.
"Pe lângă Simpozioanele anuale realizate de secțiile științifice ale Muzeului Național Brukenthal, am dorit ca din acest an să începem realizarea la Sibiu a unui simpozion care să dezbată problemele legate de managementul și marketingul muzeal. Consider că este necesar astăzi să ne întâlnim și să facilităm o platformă de discuții. Titlul simpozionului este sugestiv Muzeele schimbă vieți. Subliniem și afirmăm cu tărie că muzeele pot crește sentimentul de bunăstare, ne pot inspira, provoca și stimula și ne pot face să ne simțim mai sănătoși. Întrucât societatea se confruntă cu probleme precum sărăcia, inegalitatea, intoleranța, discriminarea, muzeele ne pot ajuta să înțelegem, să dezbatem și să contestăm aceste preocupări" a spus Alexandru Constantin Chituță, inițiatorul proiectului.
În aceeaşi zi, Muzeul de Istorie "Casa Altemberger" a avut acces liber, neplătit, cu prilejul Zilei Internaţionale a Muzeelor. Au putut fi vizitate majoritatea expoziţiilor ce compun muzeul. Prezenţa vizitatorilor a fost consistentă, în ciuda vremii ciudate de afară.