Articol
A apărut nr. 49 al publicaţiei "Vitralii. Lumini şi umbre", revista veteranilor din Serviciile Române de Informaţii, editorialul purtând titlul de mai sus. Iată câteva pasaje din acesta: "(…) Am trecut şi peste aceste ultime luni cu ajutorul nostru, al tuturor, căci dacă am găsit resurse pentru depăşirea momentelor dificile, aceasta s-a datorat, nu în mică măsură, solidarităţii şi camaraderiei, care ne-au adus aproape unii de alţii, în pofida "distanţării" şi izolării la care am fost obligaţi de deja vechiul nostru duşman Sars-Cov 2 şi de mai recentul "Omicron". O dovadă consistentă în acest sens este şi revista "Vitralii" care, chiar în aceste dificile condiţii de lucru "la distanţă", se apropie de numărul 50, cu care vom marca vara frumoaselor vacanţe. Ne bucurăm că mesajele cititorilor – şi nu au fost puţine – relevă atenţia şi interesul pe care îl suscită nu doar subiectele memorialistice, ci şi cele de actualitate, care câştigă din abordarea experienţei profesionale acumulate de-a lungul vremii de autori, mulţi dintre ei colegi de breaslă din domeniul informativ (…)".
Ca de obicei, vă recomand câteva articole de interes general: Târgu Mureş, martie 1990: Kosovo înainte de Kosovo (col.r. Tudor Păcuraru), Inedit: "Planul Valev", documentat şi scris de un român? (Sorin Aparaschivei), Fake News bolşevic pe tema Basarabiei, martie 1919 (dr. Alin Spânu), Apărarea ordinii constituţionale – obiectiv constant al Serviciilor române de informaţii (gl.bg.r. Vasile Mălureanu), Arestat în revoluţie. Un interviu eşuat (col.r. Alexandru Bochiş), Blagoveştenie 1991. Procesul celor 24-1-2 (col.r. Gheorghe Ciobotaru), "Nu condamnaţi cultura la autofinanţare!" (col.r. Valeriu Ilica), Serviciile de Intelligence şi societatea civilă (col.r.dr. Tiberiu Tănase).
Cuprinsul publicaţiei este completat cu rubricile: Note de lectură, Pagini literare, Din viaţa şi activitatea ACMRR-SRI, Prezenţi în viaţa şi cultura cetăţii.
De citit.