Apă Canal Sibiu a prezentat Studiul de Fezabilitate din cadrul Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Județele Sibiu și Brașov

Acasa >

Articol

Apă Canal Sibiu a făcut  miercuri, 11 mai, bilanțul activităților desfășurate în cadrul Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Județele Sibiu și Brașov, în perioada 2014-2020. La seminarul de miercuri fiind prezentat Studiul de Fezabilitate.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

La acest eveniment au participat autoritățile locale și naționale, printre care Astrid Cora Fodor, primarul Sibiului, Raluca Turcan, deputat PNL Sibiu, Vlad Alexandru Vasiu, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Vasile Maier, director general al Apă Canal Sibiu, Mircea Dorin Crețu, prefect al județului Sibiu, Corina Bokor, viceprimarul Sibiului, Zoltan-Huba Szenner, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov.

Proiectul respectiv fiind cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2015.

Evenimentul a fost deschis de Vasile Maier, director general al Apă Canal Sibiu, care a subliniat importanța proiectului desfășurat și le-a mulțumit autorităților locale și naționale pentru sprijinul acordat.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Acest proiect este de mare impact”

 “Este un proiect cu cea mai mare valoare din istoria Apă Canal Sibiu și avem o istorie de 128 de ani. Este important pentru comunitățile pe care le deservim. Sunt convins că va aduce un plus de sănătate și de confort abonaților noștri și ne vom extinde activitatea în localități, în care, deocamdată, nu există acest serviciu de apă și de canalizare”, a remarcat directorul general al Apă Canal.

“Acest proiect este unul dintre proiectele cu cel mai mare impact din zonă, pentru că deseori se folosește expresia ‘Vrem o țară ca afară’ și dacă ‘Vrem o țară ca afară’ ne gândim la condițiile de viață, și nu ne referim doar la orașe, municipii, dar și la cele mai îndepărtate sate, unde românii ar trebui să aibă condiții decente și infrastructura de Apă Canal este o condiție, un factor, un indicator important în ceea ce privește condițiile de viață și de civilizație. Acest proiect este de mare impact. Vreau să o felicit pe conducerea Apă Canal și pe toată echipă pentru munca pe care au depus-o”, a afirmat Astrid Cora Fodor, primarul municipiului Sibiu.

„Acest proiect a fost considerat prioritar pentru dezvoltarea județului Sibiu”

“Sunt aici cu un mare sentiment de mulțumire. Acum mai bine de un an, la Primăria municipiului Sibiu, atunci când am fost vicepremierul României, împreună cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, semnam actele premergătoare acestui contract, de atunci am parcurs multe etape împreună, foarte multe dumneavoastră separat și astăzi suntem în punctul de a avea finanțare, de a discuta despre Studiul de Fezabilitate al acestui proiect, care este atât de important. Vă garantez că veți avea în continuare toată implicare mea. Beneficiarii acestui proiect au fost argumentul implicării mele și așa va rămâne în continuare. Beneficiarii sunt argumentul proiectelor în care mă implic. Acest proiect a fost considerat prioritar pentru dezvoltarea județului Sibiu, pentru dezvoltarea comunităților și o carte de vizită pentru ceea ce înseamnă standarde de civilizație în județul Sibiu și în județul Brașov”, a declarat deputatul PNL Sibiu, Raluca Turcan.

Principii strategice

Mihai Banciu, șef UIP, Apă Canal Sibiu, a punctat scopurile și obiectivele proiectului.

Potrivit acestuia, proiectul este amplasat în județele Sibiu și Brașov în următoarele UAT-uri: Investițiile se vor implementa pe raza a două județe:  Sibiu și Brașov, două Municipii: municipiul Sibiu și municipiul Făgăraș, cinci orașe:  Avrig (cu localitatea aparținătoare Săcădate ), Săliște (cu localitățile aparținătoare Galeș, Sibiel, Săcel, Fântânele, Vale , Mag), Cisnădie (cu localitatea aparținătoare Cisnădioara), Miercurea Sibiului (cu localitățile aparținătoare Apoldu de Sus și Dobârca) și Ocna Sibiului; 12 comune din județul Sibiu: Tilișca, Rășinari, Poplaca , Cristian, Sadu , Șura Mică, Șura Mare , Șelimbăr (cu satele aparținătoare Bungard , Mohu, Veștem), Slimnic (cu satul aparținător Ruși), Roșia (cu satele aparținătoare Nou, Daia, Cașolț ),  Vurpăr, Racovița; cinci comune din județul Brașov : Lisa (pentru satul aparținător Pojorta), Mândra (cu satele aparținătoare Toderița și Ileni), Recea (cu satele aparținătoare Iași , Săsciori, Săvăstreni, Berivoi, Gura Văii și Dejani), Voila (cu satele aparținătoare Voievodeni și Dridif) și Beclean (cu satul aparținător Hurez).

Principii strategice care au stat la baza alegerii investițiilor: securitatea sistemului de alimentare cu apă potabilă: reducerea pierderilor din rețelele de apă potabilă; asigurarea calității apei potabile cel puțin în limitele parametrilor legali; extinderea alimentării cu apă potabilă în limitele criteriilor de aprobare a investițiilor; asigurarea protejării mediului prin reducerea ex filtrațiilor din sistemele de canalizare și îmbunătățirea proceselor de epurare a apelor uzate; extinderea sistemelor de canalizare și epurare a apelor uzate în limitele criteriilor de aprobare a investițiilor; minimizarea riscului de inundații și creșterea capacității sistemului de canalizare de a gestiona debite mari de apă într-un timp scurt; creșterea eficienței energetice a infrastructurii operate în prezent și a noilor investiții; creșterea și îmbunătățirea capacității de monitorizare și intervenție pentru întreaga infrastructură operată; soluționarea problemei legate de managementul nămolului provenit de la stațiile de epurare operate.

Investițiile prevăzute în proiect sunt grupate în 21 de contracte, 18 contracte de lucrări, 2 contracte de servicii, 1 contract de furnizare cu două loturi.

Foto: Răzvan NEGRU

 Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

 

 

11 mai 2022 la 14:10

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Astrid Fodor, mesaj emoționant după moartea Papei Francisc: „L-am admirat pentru blândețe, empatie și energia molipsitoare”
Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a transmis un mesaj de condoleanțe odată cu trecerea la cele veșnice a Papei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
„Udatul” fetelor de Paști, obicei săsesc care încă se păstrează
În a doua zi de Paști are loc „udatul” fetelor,  un obicei preluat din cultura comunităților săsești și...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Fetiță de 7 ani, lovită de mașină lângă Zoo
Un accident s-a produs luni, în a doua zi de Paști, pe Calea Dumbrăvii, zona Zoo. O fetiță...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 5 ore
Măldărășanu, după remiza cu Farul: ”Aceeași meteahnă a noastră, nu învățăm din greșeli”. Motivul pentru care nu e supărat pe jucătorii săi
Antrenorul echipei sibiene era dezamăgit, la finalul meciului de la Ovidiu, pentru faptul că echipa sa a obținut...
Actualitate
3 min de citit