Articol
Un an. Atât au stat în închisoare membrii celei mai importante rețele de trafic de droguri care a acționat în Sibiu. Și asta deși cei 11 au fost condamnați, în total, la peste 44 de ani de închisoare. Curtea de Apel Alba Iulia a decis, joia trecută, că cei 11 se pot întoarce în libertate. Unul dintre cei 11, Alexandru Mitrea, a și postat pe pagina sa de Facebook, că a venit acasă. „M-am întors”, a scris el. Zeci de prietenii îi urează „bine ai revenit” și îl sfătuiesc „să fie cuminte”.
Grupare formată din 21 de persoane
În perioada 2016 – 2018 a acționat, în Sibiu, cea mai importantă grupare de trafic de droguri din județ, formată din 21 de persoane. În 2021, au fost condamnați 11 dintre ei, pedepsele lor însumând 44 de ani de închisoare. Alți șapte au fost condamnați la peste 12 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, iar două persoane au primit amendă penală.
De asemenea, un bărbat a primit închisoare cu executare, dar instanța a constatat că acesta a executat pedeapsa aplicată în arest preventiv.
În total ar fi 57 de ani de închisoare, scria, în aprilie 2021, ziare.com.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Sibiu, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia au efectuat, în 11 iulie 2018, un număr de 24 de percheziții în județul Sibiu (20 de percheziții) și în municipiul Cluj-Napoca (4 percheziții), într-o actiune care a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc, efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic internațional de droguri de risc și trafic internațional de droguri de mare risc.
Lideri inspirați din filme cu gangsteri
Potrivit rechizitoriului, începând cu anul 2016, la nivelul județului Sibiu s-a constituit o grupare infracțională ce l-a avut ca inițiator pe Avram Robert Gabriel zis „Robi”, cunoscut și anterior cu preocupări pe linia traficului de substanțe cu efect psihoactiv, grupare ce avea ca scop traficul de substanțe stupefiante și acapararea „pieței” de etnobotanice din municipiul Sibiu. Acesta încerca să se „ghideze” inclusiv după principii ale mafiei, printre care și binecunoscutul „motto” al acesteia: „Cine tace trăiește"/„Chi tace campa", pe care îl avea trecut la profilul de Facebook ce-l folosea în mod curent și pe care și l-a tatuat în partea stângă a pieptului.
Roby, legat de crima din Terezian
Roby scăpase de o pedeapsă anterioară și era plasat în arest la domiciliu. A plecat de acasă și l-a omorât pe Santo Mihai Dan, după ce l-a înjunghiat cu cuțitul în zona inimii. Dosarul de omor este pe rolul Tribunalului Sibiu.
Robi era cunoscut în rândul consumatorilor de pe raza municipiului Sibiu ca fiind unul dintre principalii dealeri de substanțe susceptibile de a avea efect psihoactiv. Este cunoscut, de asemenea, cu accese de violență fizică deosebita, folosind în special cuțitul, accese de violență îndreptate atât împotriva consumatorilor sau altor dealeri de substanțe stupefiante, dar și împotriva altor persoane cu care nu avea legătură pe aceasta linie a traficului de droguri, totul la adăpostul faptului ca face parte dintr-un grup infracțional.
Decizia Curții de Apel Alba Iulia, din 5 mai
Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu precum și de inculpații Apetrei Horia, Avram Robert Gabriel, Mikloș Dan, Iordache Andrei, Oltean Dragoș Petru, Dușe Sorin Daniel, Mitrea Alexandru Nicolae, Vass Attila Daniel, Lascu Gheorghe Emanuel, Jasko Ervin Agoston, Murășan Dan Andrei, Boian Liviu Mihai, Cristea Alexandru Bogdan, Buta Ioan Bogdan, Munthiu Ștefan Paul, Anghel Tiberiu Ioan, Iancu Ionuț Mădălin, Jinar Laurențiu, Mateș Mircea Marian, Gabor Jessica Andrea împotriva sentinței penale pronunțate de Tribunalul Sibiu.
Instanța a descontopit pedeapsa rezultantă de 3 ani și 8 luni închisoare aplicată inculpatului Apetrei Horia în pedepsele componente și a redus pedeapsa principală stabilită pentru constituire a unui grup infracțional organizat de la 3 ani închisoare la 2 ani și 6 luni închisoare. I-a fost aplicată inculpatului Apetrei Horia pedeapsa cea mai grea (stabilită prin contopirea pedepselor) de 2 ani și 6 luni, la care adăugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă, respectiv un spor de 6 luni. Acesta va executa pedeapsa de 3 ani închisoare.
În cazului lui Murășan Dan Andrei, instanța îl condamnă la pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare, la care adăugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, respectiv un spor de 2 luni. Inculpatul va executa pedeapsa de 1 an și 2 luni închisoare. Dispune, totodată, suspendarea executării pedepsei rezultante sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.
În cazul lui Oltean Dragoș Petru, se aplică pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care adăugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă stabilită, respectiv un spor de 2 luni. Inculpatul va executa pedeapsa de 2 ani și 2 luni închisoare. Se dispune suspendarea executării pedepsei rezultante sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.
În cazul lui Vass Atilla Daniel se pedeapsa de 2 ani închisoare, la care adăugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă stabilită, respectiv un spor de 3 luni. Inculpatul va executa pedeapsa de 2 ani și 3 luni închisoare. Instanța dispune suspendarea executării pedepsei rezultante sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.
În cazul inculpatei Gabor Jessica Andrea se aplică pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare, la care adăugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv un spor de 6 luni. Inculpata va executa pedeapsa de 2 ani închisoare. Reduce durata termenului de supraveghere de la 4 ani la 2 ani și 6 luni.
Instanța a dipus suspendarea executării pedepsei rezultante aplicate inculpatului Buta Ioan Bogdan sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.
De asemenea, se reduce pedeapsa principală stabilită pentru infracțiunea de mărturie mincinoasă în cazul inculpatului Jinar Laurențiu de la 1 an închisoare la 9 luni închisoare, dar și pentru Iancu Ionuț Mădălin.
In cazul inculpatului Iordache Andrei, acesta a fost achitat pentru infracțiunea de trafic de droguri de risc în formă continuată. Îi rămâne inculpatului pedeapsa de 2 ani închisoare, la care adăugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă stabilită, respectiv un spor de 3 luni. Inculpatul va executa pedeapsa de 2 ani și 3 luni închisoare. Lui i se deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi a arestului preventiv.
În cazul lui Lascu Gheorghe Emanuel, se dispune punerea sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Pe durata termenului de supraveghere inculpatul trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul CPECA Sibiu sau în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Sibiu, pe o perioadă de 90 de zile.
Instanța a dispus înlăturarea dispoziției de instituire a sechestrului asigurător asupra sumei de 24.050 lei și de confiscare a acestei sume, în cazul inculpatului Munthiu Ștefan Paul.
Boian Liviu Mihai a fost achitat pentru infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Se menține pedeapsa stabilită pentru infracțiunea de trafic de droguri de risc în formă continuată, dar se dispune suspendarea executării pedepsei de 3 ani închisoare sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Pe durata termenului de supraveghere inculpatul Boian Liviu Mihai trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul Primăriei Municipiului Mediaș, jud. Sibiu sau în cadrul DGASPC Sibiu, Centrul De Recuperare și Reabilitare Pentru Persoane Cu Handicap Mediaș, jud. Sibiu, pe o perioadă de 90 de zile.
Cenal condamnă pe inculpatul Mateș Mircea Marian la pedeapsa amenzii de 6.600 de lei (220 de zile – amendă*30 lei/zi – amendă), pentru infracțiunea de mărturie mincinoasă.
În cazul inculpatului Avram Robert Gabriel, pedeapsa este de 3 ani și 6 luni închisoare, la care adăugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv un spor de 1 an și 8 luni. Inculpatul va executa pedeapsa de 5 ani și 2 luni închisoare.. Instanța dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare aplicate inculpatului Cristea Alexandru Bogdan, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. La fel și în cazul lui Cristea Alexandru Bogdan.
În cazului lui Jasko Ervin Agoston, instanța dispune pedeapsa sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.
În cazul lui Anghel Tiberiu Ioan se reduce pedeapsa de 2 ani închisoare la 1 an și 6 luni închisoare. Inculpatul va executa pedeapsa de 1 an și 9 luni închisoare.
Lui Dușe Sorin Daniel i s-a redus pedeapsa principală stabilită pentru infracțiunea de efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive în formă continuată, de la 1 an închisoare la 6 luni închisoare. După contopire va avea de efectuat 2 ani închisoare, la care adăugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă stabilită, respectiv un spor de 2 luni. Inculpatul va executa pedeapsa de 2 ani și 2 luni închisoare. Însă, pedeapsa fiind mică, s-a dispus suspendarea executării pedepsei rezultante sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni
În cazul inculpatului Mitrea Alexandru Nicolae, instanța aplică pedeapsa de 2 ani închisoare, la care adăugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă stabilită, respectiv un spor de 2 luni. Inculpatul va executa pedeapsa de 2 ani și 2 luni închisoare. Și în cazul lui se dispune suspendarea executării pedepsei rezultante sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni
În cazul lui Mikloș Dan, instanța aplică pedeapsa de 1 an și 6 luni, la care adăugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă, respectiv un spor de 2 luni. Inculpatul va executa pedeapsa de 1 an și 8 luni închisoare. Și în cazul lui, s-a dispus suspendarea executării pedepsei rezultante sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.
Decizia Curții de Apel Alba Iulia din fara de 5 mai este definitivă.