Articol
La 15 mai 2022, se împlinesc 255 de ani de la fondarea uneia dintre cele mai vechi Loji francmasonice din spaţiul românesc: St. Andreas zu den drei Seeblättern im Hermannstadt. Evenimentul de la Sibiu avea loc la numai o jumătate de secol după ce, la 24 iunie 1717, patru Loji puneau în Londra bazele celei dintâi Mari Loji din lume, marcând consacrarea Francmasoneriei speculative. Istoria Lojei St. Andreas zu den drei Seeblättern se încadrează în tabloul general al difuziunii şi dezvoltării Francmasoneriei în Europa continentală, cu referire specială la Imperiul Habsburgic, Statele germane (în special Prusia) şi, desigur, spaţiul românesc. Ea corespunde dezvoltării Sistemului francmasonic al Strictei Observanţe Templiere şi apoi trecerii la Ritul Scoţian Rectificat, luând parte la importantele mişcări, reorientări şi regândiri pentru stabilitatea şi viitorul Francmasoneriei.
Fondatorii Lojei au fost tineri saşi din Transilvania, care în timpul studiilor şi a călătoriilor în Austria, Prusia şi alte State germane, animaţi de spiritul şi ideile Iluministe şi reformiste, au gândit un proiect care să sprijine aşezarea societăţii transilvănene pe principii moderne. Acest spirit este vizibil în structura, în lucrările şi activităţile Lojei St. Andreas zu den drei Seeblättern, în promovarea toleranţei religioase, a ştiinţei şi culturii, în alegerea şi îmbinarea ideilor şi concepţiilor conform criteriilor şi principiilor francmasonice. O lojă cosmopolită, cu vocaţie universală, din care au făcut parte saşi, germani, români, italieni, flamanzi, unguri, greci, cu profesii de o mare varietate, personalităţi nu numai din Transilvania ci şi din Principatele Române, în care: Martin Hochmeister „cel Bătrân”, Ioan Piuariu Molnar, Alexandru Moruzi „prinţ Mavrocordat”, György Bánffy, guvernator al Transilvaniei, Johann Gottlieb Soterius, Friedrich Samuel Hahnemann, ş.a. Aşadar, Loja era formată din intelectuali animaţi de idei iluministe, umanitare, de toleranţă şi egalitate în drepturi, devenind un loc de întâlnire pentru înalta societate, dar puţin receptivă la reformele lui Iosif al II-lea, mai ales în a doua parte a domniei acestuia, când Loja a devenit ostilă orientărilor şi politicilor reformiste.
Activitatea Lojei St. Andreas zu den drei Seeblättern s-a concentrat asupra aspectelor culturale, pe stimularea activităţii publicistice şi literare, dar cu impact mai redus asupra populaţiei de rând. Rolul pozitiv jucat de Lojă în toată perioada în care a funcţionat, de la 1767 până în 1790/1796, nu poate fi însă contestat, iar cultura din această provincie istorică nu a avut decât de câştigat din activitatea Francmasoneriei.
Cartea se adresează specialiştilor din domeniul istoriei, studenţilor, dar în special publicului larg, interesat de istoria Francmasoneriei şi de impactul acesteia asupra vieţii social-culturale locale şi regionale a saşilor transilvăneni. Volumul este ilustrat cu reproduceri după documente originale din arhivă, cu imagini istorice, ceea ce îl face atractiv pentru cititori.
„Germania. O istorie de la antici la moderni”. Cartea reprezintă ediţia revizuită a celei cu acelaşi titlu apărută în anul 2010 la editura Institutului European din Iaşi. După 12 ani, s-au produs o serie de schimbări în istoria contemporană, care au impus această revizuire şi reeditare. Consideraţiile făcute de Mary Fulbrook sunt cu adevărat potrivite pentru orice încercare de a aşeza istoria vreunei ţări într-o sinteză: „o carte ca acesta e mult mai uşor de criticat decât de scris” (…) „o istorie succintă a unui subiect atât de amplu nu poate fi exhaustivă”, iar problema deciziilor dificile privesc „o anumită selecţie”. Chiar şi spaţiul acordat diferitelor etape istorice este o problemă a autorului, a istoricului. Abordând evenimente din perioade mai apropiate sau mai îndepărtate de noi, dincolo de dorinţa de a prezenta echilibrat „capitolele” din istoria Germaniei, se impune un câmp al sintezei. În consecinţă, am fost preocupaţi în a scrie o scurtă istorie a Germaniei, bazată pe analiza critică şi corectă a evenimentelor istorice, fără a folosi cu precădere o bibliografie istorică germană, ci una mult mai diversificată, europeană. Un argument este, din punctul nostru de vedere, chiar o afirmaţie pe care editorul o face în prefaţa cărţii lui J. Fleckenstein asupra istoriei Germaniei, abordată din perspectivă europeană, care a fost mai puţin o istorie naţională şi mai mult o sumă de istorii regionale. Câteva lămuriri se cuvin a fi spuse cu privire la alegerea pe care am făcut-o, de a scrie această scurtă istorie a Germaniei. A scrie o sinteză de istorie a Germaniei, nu putea rămâne o simplă dorinţă. Orice istoric poate oferi o paletă mai largă de opinii şi perspective de abordare, care să fie utile istoricilor, studenţilor, publicului larg, în primul rând.
Cartea se adresează tuturor celor interesaţi de istoria Germaniei şi impactul acesteia asupra vieţii politice şi social-culturale a Europei şi a lumii. Este importantă pentru istoria europeană şi universală. Pentru că deviza Uniunii Europene – unitate în diversitate, impune menţinerea, promovarea şi păstrarea propriilor valori, aşa cum este şi în cazul Germaniei.
Lansarea volumelor are loc joi, la ora 10, la Cercul Militar!